Første danske hosting-firma klar med IPv6

Den nye internetprotokol IPv6 er stort set ikke-eksisterende i Danmark, men det vil et lille hosting-firma lave om på. Som de første i landet er Lynero klar med IPv6 til kunderne.

Selvom IP-adresserne i protokollen IPv4 er ved at være brugt op, er der ikke kommet særlig meget gang i skiftet til afløseren IPv6. Faktisk lever den nye protokol et nærmest usynligt liv i Danmark.

Men det skal der laves op på nu, lyder det fra hostingfirmaet Lynero, der som det første danske firma har fået lagt IPv6-forbindelser ind til kundernes servere.

»Nu kan de servere, som vores kunder har outsourcet til os, tilgås via IPv6. Det revolutionerende er, at hr. og fru Jensen nu kan tilgå serverne med IPv6,« siger Jimi Rønberg, en af de fire partnere bag Lynero.

Sandsynligheden for at hr. og fru Jensen bruger en IPv6-udgave af internettet er dog meget lav i dag, men ifølge Jimi Rønberg er det ikke lang tid igen, før internetudbyderne er tvunget til at skifte over.

»Internetudbyderne har stået lidt stille med at udbrede det til slutkunderne. Men de løber tør for IPv4-adresser i løbet af to år, og så begynder de at tilbyde IPv6 til alle deres slutkunder, som så kun kan tilgå de websites, der er IPv6-klar,« forklarer han.

Hostingfirmaet har IPv6-forbindelse til internettet gennem to forskellige udbydere, så der er redundans, og er blevet Telias første internet-kunde på den nye protokol. Men Jimi Rønberg håber, at der snart bliver mange flere, som hopper med på IPv6-vognen, og han håber, at Lyneros tiltag kan skabe lidt opmærksomhed om det.

»Vi gør det for at sætte gang i udviklingen. Det er vigtigt, at man tager det seriøst, men mange it-chefer ser kun ét år frem i tiden. Det er vigtigt, at de bliver opmærksomme på problemet,« siger han.

Rent praktisk har tilbuddet om hostede servere på IPv6 krævet lidt justeringer internt hos Lynero, men har derudover ikke givet den store ballade.

»Vi har konfigureret vores backend og vores netværksudstyr til at håndtere IPv6. For eksempel havde vi i vores trafikstatistik en liste over alle IP-adresser på netværket, men det er ikke en farbar vej med IPv6, fordi du får så stort et net. Jeg ved ikke engang, hvad tallet hedder, så mange IP-adresser følger med,« siger partneren.

Det meste professionelle netværksudstyr kan uden problemer håndtere IPv6 i dag, forklarer han.

»Hvis udstyret er under fem år gammelt, vil det højst sandsynligt understøtte IPv6. Linux har også understøttet det siden 1996,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Henrik Kramshøj Blogger

Dejligt at se andre er igang, men jeg tror nu at jeg var før dem - og jeg er heller ikke den første der har givet kunderne IPv6 ind til serverne.

Forskellen på før og nu, som jeg ser det, er at man NU er begyndt at tilbyde IPv6 i produktion - dvs med samme SLA og krav som til IPv4.

Lad os så håbe det gør en forskel så flere tør springe på, for det er nødvendigt.

  • 0
  • 0
Baldur Norddahl

Vi har da haft IPv6 på vores servere i lang tid. Vi hoster hos Netgroup.

Jeg ved ikke hvornår Netgroup første gang implementerede IPv6, men ifølge WHOIS oplysningerne i RIPE databasen så blev netblokken tildelt Netgroup engang i 2003.

Mere interessant er det at Frankrigs næststørste ISP har udrullet IPv6 hos næsten 3 millioner kunder i 2007. Og nu er Comcast i USA i gang med forsøg som skal udmunde i en storskala udrulning i begyndelsen af næste år.

Nu venter vi bare på TDC og de andre danske større ISPer tager sig sammen.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere