Først kunne man købe bitcoin med MobilePay - men så ændrede Danske Bank holdning

30. december 2015 kl. 07:2914
En bitcoin-tjeneste fra danske Coinify blev i første omgang godkendt til MobilePay, men blev efterfølgende fjernet. Danske Bank har endnu ikke taget endegyldigt stilling til bitcoin-teknologien.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Kryptovaluaten bitcoin har efterhånden et par år på bagen, men det kan stadig være en udfordring at købe dem for traditionel valuta som kroner eller euro.

Dette er dog ved at ændre sig: Hvor man før kun kunne købe bitcoin ved kontooverførsler, kan det nu også gøres med et betalingskort som Visa. Og for første gang nogensinde kunne man i starten af december så købe bitcoin med MobilePay gennem den danske bitcoin-virksomhed Coinify.

Men efter blot et par dage ændrede Danske Bank, der står bag MobilePay, holdning og trak godkendelsen tilbage.

»Vi fik først ja til, at vi kunne give vores kunder mulighed for at købe bitcoin med MobilePay. Men det endte med, at vi måtte pille det af igen,« siger økonomidirektør for Coinify, Christian Visti Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danske Bank har siden indkaldt Coinify til en dialog om at få lavet bankens regler om.

Bitcoin blev lagt i samme kategori som frimærker

Når man som virksomhed skal godkendes til at modtage betalinger via MobilePay, bliver man tildelt en særlig branchekode.

Da bitcoin-virksomheder endnu ikke har fået sin egen branchekode, endte Coinify med at falde i kategorien ‘stamps’, eller frimærker på dansk. Og da MobilePay ikke giver denne type forretninger adgang, måtte Coinify trække stikket til løsningen.

»Det er lidt mærkeligt. Såvidt jeg ved, må du godt købe frimærker hos Post Danmark med MobilePay via deres app,« siger Christian Visti Larsen og fortsætter:

»Jeg synes, det er synd, når man har så god en løsning som MobilePay, at man ikke får lov at anvende den.«

Reaktionen fra Danske Bank er, at bitcoin-teknologien er ny og relativt ukendt, selvom den allerede har eksisteret i over syv år.

»Bitcoin er en ny teknologi, som kun de færreste kender til. Derfor skal vi sikre, at kunderne forstår den og har tilstrækkelig forbrugerbeskyttelse. Og derfor har vi valgt at tage en ekstra vurdering af den her virksomhed,« siger pressechef hos Danske Bank, Kenni Leth.

Principielt set er det dog ikke den store forskel på at købe bitcoin med MobilePay og så et betalingskort, som allerede er muligt. Under overfladen fungerer MobilePay nemlig også som en overførsel med et betalingskort.

Derfor kan Danske Banks tøven med en vis sandsynlighed også skyldes bitcoins blakkede ry som de kriminelles foretrukne valuta.

Dette giver Coinify’s økonomidirektør ikke meget for:

»Jeg har svært ved at forstå, hvorfor vi ikke må være med i MobilePay. Bitcoin og blockchain-teknologien er langt mere transparent end traditionelle betalinger. Jeg kan fx se, hvem der køber hvad, osv,« siger han og fortsætter:

»Bankerne er traditionelt langsomme til at ændre sig og adoptere nye tiltag. De er bange for at træde ved siden af.«

Ingen bitcoin med MobilePay - men Swipp svigter ikke

Selvom man endnu ikke kan købe bitcoin med MobilePay, så er det faktisk muligt med konkurrenten Swipp.

Bitcoin-tjenesten Copenhagen Bitcoin tilbyder således, at man kan betale med Swipp og få sine bitcoin overført med det samme.

Selskabet Swipp kunne ikke svare på, hvorfor det er muligt at bruge appen til at købe bitcoin, når en bank som Danske Bank stadig ikke har taget endeligt stilling til kryptovalutaen.

Det er de enkelte banker i Swipp-samarbejdet, som beslutter, om man som virksomhed kan modtage betalinger med appen. Derfor er der nogle banker, som allerede har godkendt kryptovalutaen.

Efter en relativ stabil periode er bitcoin-kursen steget de sidste par måneder og ligger nu på en værdi af knap 3.000 kr. for en bitcoin.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
2. januar 2016 kl. 12:34

Man skal huske at BC skal betragtes som KONTANTER, og behandles som sådan.
Når BC bliver rigtigt udbredt, kan man måske betale Danske Bank med BT.

Men når vi alle bruger BC bliver de ligegyldige da alt foregår i skyen, er helt sikker og åben, og gebyrerne betales i form af BC til dem som sikrer at dette betalingsmiddel fundere. (digger) Når det SKER, ikke om, så har Banker mistet en betydelige del af deres forretning. Hvis ikke det bliver BC så bliver det Google, Facebook eller Appel,

Resten af forretningen forsvinder lige ledelse til teknologifirmaer, for når alt foregår i skyen. Samt bankerne har lukket deres lokalafdelinger, så har de ikke noget at tilbyde som andre ikke kan gøre bedre og billigere. At Danske Bank nu prøver at blokere for BC er fordi de er ved at skide i bukserne over den teknologiske udvikling som snart gør dem helt uinteressant at bruge. De reagere så som andre gamle monopoler som PostDanmark som fordobler porto prisen for et brev, for det giver da en bedre forretning, når ingen sender breve og vi lever af pakker og reklamer ?

13
2. januar 2016 kl. 07:35

Ja overskrift og artikel siger at DB har lukket for at man kan købe Bc med mobilepay.

Men kan godt købe dem med sit Visa kort eller ved bankoverførsel som jeg læser det.

Hvor køber du smørrebrød med BC siden du mener at man blot skal kalde BC for smørrebrød og det så skulle åbne op for salget via BC?

12
31. december 2015 kl. 14:18

Henrik Madsen "DB forbyder dig da, så vidt jeg læser det, ikke at købe BC sådan generelt, det er kun hvis du vil betale med mobilepay det er et problem lige nu."

Har du læst overskriften ? :-)

Godt nytår.

11
31. december 2015 kl. 08:01

Kan man købe dem med mobilepay da ?

DB forbyder dig da, så vidt jeg læser det, ikke at købe BC sådan generelt, det er kun hvis du vil betale med mobilepay det er et problem lige nu.

10
30. december 2015 kl. 23:27

Der er vist ingen banker der har problemer med at folk køber Smølfebær eller anden virtuel valuta til spil. Kunne man så ikke bare klasificere det som "Smølfebær"?

9
30. december 2015 kl. 17:36

At BC er mere sikker og på vej til blive nemmere end Mobilepay.

Så Danske Bank kæmper imod i denne nye teknologi, og risikere at ende deres dage som dele af musikbranchen, når andre udenlandske aktører og firmaer med nye teknologi spiser resten op fra den anden ende, nu bankforretning er helt digital. Så vil GOOGLE, Appel, MS og samt nogle helt nye som slet ikke er startet tage resten.

Danske Bank risikere at ende som Nokia, TDC eller Kodak og andre firmaer som ikke følger med, og tror at en stor kundebase og andel af marked, samt meget kapital er lig med at man også er live og velfungerende om 5, 10 eller 20 år.

7
30. december 2015 kl. 11:50

Som forbruger og kunde i Danske Bank ville jeg umiddelbart mene, at det ikke er bankens rolle at blande sig i, hvad jeg ønsker at betale for, men der kan selvfølgelig være nogle argumenter, som jeg har overset, for at banken skulle påtage sig dette. Måske er det fordi, de betragter sig som en ansvarlig mellemmand, der kan tage ansvar i forbindelse med ønsker om at dække kundernes tab eller lignende. Hvad siger brugsbetingelserne for MobilePay herom?

Der kan man bare se. Ifølge bankens egne betingelser for MobilePay er der ingen mulighed for, at brugeren af tjenesten kan få tilbageført pengene, når først betalingen har fundet sted. Når bankens jurister således har besluttet, at banken ikke har nogen rolle at spille som mellemmand, der kan yde forbrugerbeskyttelse, er det svært at se hvorfor Danske Bank med rimelighed skulle kunne påkalde sig retten til at 'kvalitetsbestemme' betalingsmodtagerne.

B4. Tilbageførsel af betalinger, som du har godkendt (autoriserede
betalinger)
B4.1. Tilbagekaldelse
Når du har godkendt betalingen, kan du ikke tilbagekalde den.

Kilde: https://www.danskebank.dk/PDF/PRISER-VILKAAR-FAKTAARK/Netbank-og-selvbetjening/Betingelser-for-MobilePay.pdf

Gad vide om Danske Bank egentlig kan siges at indtage en dominerende stilling på markedet for mobile betalinger? Det har jo visse konsekvenser for regulering og compliance..

6
30. december 2015 kl. 11:39

Derfor kan Danske Banks tøven med en vis sandsynlighed også skyldes bitcoins blakkede ry som de kriminelles foretrukne valuta.

Fordi ingen kriminelle anvender nemlig USD og EUR? Er der ikke noget med, at der er så store mængder USD i omløb, at den "sorte" (jeg vil vælge at kalde den "fri" eller "uafhængig af centrale aktører") økonomi faktisk burde have sin egen BNP? :-)

5
30. december 2015 kl. 11:20

Selskabet Swipp kunne ikke svare på, hvorfor det er muligt at bruge appen til at købe bitcoin, når en bank som Danske Bank stadig ikke har taget endeligt stilling til kryptovalutaen.

Forstår ikke helt hvorfor det er Swipp, der skal have stillet kritiske spørgsmål af journalisten i denne sag.

Derfor skal vi sikre, at kunderne forstår den og har tilstrækkelig forbrugerbeskyttelse.

Det kunne være interessant at få et nærmere indblik i de principper, der ligger til grund for bankens forbrugerbeskyttelse samt hvordan de forvalter dem. Som forbruger og kunde i Danske Bank ville jeg umiddelbart mene, at det ikke er bankens rolle at blande sig i, hvad jeg ønsker at betale for, men der kan selvfølgelig være nogle argumenter, som jeg har overset, for at banken skulle påtage sig dette. Måske er det fordi, de betragter sig som en ansvarlig mellemmand, der kan tage ansvar i forbindelse med ønsker om at dække kundernes tab eller lignende. Hvad siger brugsbetingelserne for MobilePay herom?

4
30. december 2015 kl. 11:14

Det kan på ingen måde være et motriv, at gøre livet så svært så muligt for en potientiel konkurrent.

Naturligvis ikke...(host..)..

Da det kræver flere ressourcer af Coinify, at :

Forhandle en aftale med banken Lave en app Tilrette app'en efter bankens 'luner' så den kan godkendes Rent faktisk at få den godkendt (ventetiden) Få hele setuppet (Coinify's) 100% op at køre (ansættelser , etc) At få trukket tilladelsen, og stå tilbage med ekstra udgifter. At få at vide det er 'noget der kan forhandles om' Vente Blive indkaldt af banken til 'nye forhandlinger' nu hvor Coinify er i en mere sårbar position. ....

Fremfor hvis banken havde sagt 'nej' og Coinify havde brugt krudtet til at finde alternative løsninger.

..derfor kan man naturligvis slet ikke forestille sig at det er buissness , når 'bissen' er på.

Jeg håber at Coinify sideløbende har søgt andre løsninger.

K

3
30. december 2015 kl. 09:54

Derfor kan Danske Banks tøven med en vis sandsynlighed også skyldes bitcoins blakkede ry som de kriminelles foretrukne valuta.

for man skal vel have sølvpapirshat på, hvis man mistænker det også kunne skyldes, at man kan overføre BitCoins direkte til folk, endda over internet, uden en bank kan kontrollere eller tage gebyrer derfor. Det kan på ingen måde være et motriv, at gøre livet så svært så muligt for en potientiel konkurrent.

2
30. december 2015 kl. 09:35

... er et ret sejt ord. Det minder mig om Tesla Coils og tidsrejser.

1
30. december 2015 kl. 08:22

"relativ stabil periode" ... Ja ja da, alting er jo relativt. ;)