Følsomme persondata fra trivselsmåling i folkeskolen gemt ulovligt

2. januar 2018 kl. 10:1811
Følsomme persondata fra trivselsmåling i folkeskolen gemt ulovligt
Illustration: Leitorp + Vadskær/Undervisningsministeriet.
Selvom forældre fik at vide, at folkeskolens trivselsundersøgelse er anonym, så har ministeriet alligevel gemt svarene sammen med CPR-numre.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) sætter nu en trivselsmåling i folkeskolen på pause.

Det gør hun, efter at det er kommet frem, at undersøgelsen vil gemme CPR-numre på de danske skoleelever uden forældrenes samtykke, skriver Politiken.

»Vi skal som myndigheder værne om borgernes data. Det er mit ansvar, at der er tryghed, tillid og tilstrækkelig information, når vi indsamler oplysninger om eleverne,« siger undervisningsminister Merete Riisager i Politiken.

Forældre fik at vide testen var anonym, men...

Det største problem er umiddelbart, at forældrene fik at vide, at undersøgelsen er anonym, mens virkeligheden er det stik modsatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undervisningsministeriet har nemlig alligevel gemt alle børnenes svar sammen med CPR-numre.

Svarene kunne også karakteriseres som meget personlige, da børnene svarer på, hvordan de har det, om de har ondt i maven, om de er ensomme, eller om de bliver drillet.

Undersøgelsen er blevet gennemført siden 2015 af elever helt ned til børnehaveklassen, men ministeren sætter nu undersøgelsen i bero, indtil alle er sikre på, hvad der sker.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
4. januar 2018 kl. 09:03

....stole på staten: På Patienteforenignens hjemmeside kan man lige nu læse denne kommentar til DNA til salg:"Susan S. Larsen Jeg blev indlagt, og blev under stærke smerter bedt om at udfylde seddel om hvorvidt mine data måtte deles. Jeg havde heldigvis hjælp, og fik krydset nej til det hele sammen med Bjarne. Hvad opdager jeg så 2 måneder efter???, at sygeplejersken bare sådan henkastet fortæller at jeg har givet samtykke. NEJ det har jeg ikke. Hvad f..... har de så gjort med den seddel jeg underskrev, har de overhovedet kigget på den, siden de har indtastet et samtykke. Og har de så nået at sælge mine data?"

Om der så er tale om en menneskelig fejl - eller en egentlig politik med at lyve for borgerne, som i Trivselsmålingerne, er jo svært at vide. Men det er i hvert fald svært som borger at vide, at ens evt. stillingtagen til videregivelse af personlige data bliver respekteret, sådan som systemet er skruet sammen i øjeblikket.

10
3. januar 2018 kl. 09:09

Hvis jeg havde tiden (små børn) var jeg fristet til at lave en hjemmeside med en slags fakta og spørgsmål, kort og overskueligt. Ting der er gode at vide hvis man ønsker et digitalt privatliv.

9
3. januar 2018 kl. 00:33

Jeg synes også det er en god idé med en standardskrivelse.

Godt nytår! :)

8
3. januar 2018 kl. 00:29

Da jeg læste det i Politiken i går, tænkte jeg bare – der røg tilliden til Staten. I mine øjne er det dyb alvor.

Trivselsmålingerne indføres alligevel også på landets gymnasier, hvor de vil blive gennemført, som planlagt, her i begyndelsen af 2018, oplyser Undervisningsministeriet.https://politiken.dk/indland/art6274654/Ensomhed-stress-og-sexchikane-kobles-snart-p%C3%A5-gymnasieelevers-cpr-nummer

Forældre politianmelder ministeriethttps://politiken.dk/indland/uddannelse/art6275677/Vrede-for%C3%A6ldre-melder-Undervisningsministeriet-til-politiet-for-lovbrud-i-trivselsm%C3%A5linger

Er der stadig nogle, der synes det er en god idé med tvangsindsamlet DNA på alle danske borgere i Nationalt Genom Center?

7
2. januar 2018 kl. 16:06

I virkeligheden synes jeg, at det burde være et lovkrav, at disse oplysninger altid lå tilgængelige på projekternes hjemmesider. Hvorfor skal man individuelt søge aktindsigt - det kunne lige så godt ligge tilgængeligt for alle?

Fuldstændig enig - præcis som varedeklarationen er det. Er der ikke noget om det i de "informationskrav" i GDPR - som måske vil være relevant for spørgeskemaer af diverse art? De foregår jo via en hjemmeside - som vil falde under kravene?

6
2. januar 2018 kl. 15:14

Ja, god idé med en standardskrivelse, Klavs Klavsen. Vil prøve at sende den idé videre til Patientdataforeningen.

I virkeligheden synes jeg, at det burde være et lovkrav, at disse oplysninger altid lå tilgængelige på projekternes hjemmesider. Hvorfor skal man individuelt søge aktindsigt - det kunne lige så godt ligge tilgængeligt for alle?

5
2. januar 2018 kl. 15:05

Det var skam til dig Anne-Marie :)

Jeg tænker at en god måde at lære dem der spørger op - er at få lavet et godt standardskriv - der nævner de ting de skal have styr på (og med et fakta-ark i bunden f.ex. - til hvis de nu IKKE skulle have styr på det alligevel ;) - og så kunne man jo håbe at hvis mange begyndte at spørge om præcis de samme ting - så lærte de at få styr på de ting, hvis de ville have svar fra folk.. Man kan vel drømme :)

4
2. januar 2018 kl. 14:59

Hvis det er mig, du henvender dig til, Klavs Klavsen, så tak for spørgsmålet.

Efter hukommelsen og et par ekstra ideer, baseret på erfaring med, hvor det ofte halter:

  • Hvordan kan man love, at data ikke gives videre, når vi gang på gang oplever, at formål udvides?
  • Videregives data til udlandet? (enten databehandler eller forskere)
  • Anmeldelse til Datatilsynet (hvis jeg ikke selv kan finde den her:https://anmeld.datatilsynet.dk/frontend/fortegnelse/default2.asphttps://www.datatilsynet.dk/fortegnelsen/soeg-i-fortegnelsen/ )
  • Databehandleraftale(r)
  • Kontrakt med databehandler(e)
  • Hvem står bag undersøgelsen? Funding/grants/affiliates?
  • Projektbeskrivelse
  • Anvendes data udelukkende til offentlig, uafhængig forskning? (Kan det garanteres?)
  • Hvordan anonymiseres?
  • Har de tilknyttede læger andre bånd til industrien?

(ja, nu fik du hele smøren, som jeg nu synes er relevant - jeg fik ikke spurgt om det hele den gang. Men nok til, at de ikke havde lyst til at svare)

3
2. januar 2018 kl. 14:27

Kan du ikke dele en standard skrivelse a la: Hvad skal du spørge nogen om FØR du giver dem dine personlige data?

Hvis en sådan blev brugt, så kunne det være interessant at se om man begyndte at få nogle kompetente svar :)

2
2. januar 2018 kl. 12:14

Men de var ihærdige og jeg fik gentagende påmindelser i e-boks, og endda også tilsendt spørgeskema i papirform et par gange.

Sidst jeg blev inviteret til en sådan befolkningsundersøgelse, skrev jeg tilbage, og bad om diverse oplysninger om databehandlere, anmeldelse, hvordan de kan love, at det kun blev brugt til det formål, når der hele tiden sker formålsskred, og hvad man nu ellers kan føle behov for at vide af den slags. Det stoppede henvendelserne - der kom ikke engang svar.

1
2. januar 2018 kl. 10:59

Et eller andet sted overrasker det mig ikke at de lover anonymitet, men alligevel gør det muligt at finde individuelle besvarelser meget nemt.

Det minder lidt om "Hvordan har du det?" kampagnen, jeg var så heldig at blive udvalgt til sidste år. Jeg læste papirerne igennem, og de lovet fuld anonymitet. Man kunne dog til enhver tid trække sin besvarelse tilbage. Samtidigt bad de om lov til at indhente alt data fra egen læge etc.

Der takket jeg pænt nej tak, især på baggrund af hvordan eksempelvis DAMD blev håndteret. Men de var ihærdige og jeg fik gentagende påmindelser i e-boks, og endda også tilsendt spørgeskema i papirform et par gange.