FN kårer Danmark som verdensmester i offentlig digitalisering

Illustration: Jesper Kildebogaard
Danmark er for første gang blevet kåret som verdensmester i offentlig digitalisering. Det mener i hvert fald FN.

FN har for første gang kåret Danmark som verdensmester i offentlig digitalisering. I sammenslutningens 2018-benchmarking er Danmark således bedst af alle 193 medlemslande, og det er innovationsminister Sophie Løhde (V) godt tilfreds med.

Hun mener, at resultatet af FNs benchmark betyder, at Danmark er på helt rette spor med digitaliseringen af den offentlige sektor.

»Jeg glæder mig meget over, at mange års hårdt arbejde med at digitalisere den offentlige sektor, og gøre den mere gennemskuelig og lettere at gå til for både borgere og virksomheder nu for alvor slår igennem i de internationale benchmarkinger. Den netop offentliggjorte FN-benchmarking bekræfter, at vi gør det rigtige og dermed bidrager til at omstille den offentlige sektor til fremtiden til glæde for alle«, udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

Læs også: Kæmpe it-projekt vil koste Skat milliarder: Tidsplanen er allerede skredet med to år

Ifølge professor Kim Normann Andersen fra CBS, er der særligt to grunde til, at Danmark ligger i front på offentlig digitalisering.

Han påpeger overfor Politiken, at man i Danmark er god til at stille krav om, at borgerne rent faktisk skal bruge de digitale løsninger. Og så roser han det offentliges strategi på området.

»Strategien er både på statsniveau, regionsniveau og kommunalt niveau. Men den går også på tværs – alle områder inden for den offentlige sektor har jo en digital strategi. Det er på ældre-, sundheds-, undervisningsområdet og så videre«.

FNs benchmarking på offentlig digitalisering er blevet offentliggjort hvert andet år siden 2001.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 John Foley

Den flotte placering skyldes at digitaliseringen i det offentlige i stor grad og for det meste er gennemført ved tvang overfor befolkningen og ikke ved frivillighed. Det er også værd at bemærke, at Danmark i en FN/ITU global cybersikkerhedsundersøgelse, er placeret på en sølle og pinlig 34. plads. En placering på linje med lande vi normalt ikke synes om at blive sammenlignet med. I øvrigt er alle de nordiske lande i undersøgelsen placeret blandt de ti bedste i verden. Da cybersikkerhedsundersøgelsen kom frem var der ingen offentlige myndigheder, der tog ansvar eller kommenterede det dårlige resultat. Som det siges: "Successen har 1000 fædre - fiaskoen, ingen". Tankevækkende - ikke sandt? Her er linket til den omtalte globale undersøgelse, skulle I have lyst og mod på at gå i detaljer:https://www.itu.int/dms_pub/itu-d/opb/str/D-STR-GCI.01-2017-PDF-E.pdf

 • 18
 • 0
#10 Anne-Marie Krogsbøll

https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE10758107/nu-gaelder-det-en-mas...

Herremændene er politikere, topembedsfolk og lifescience-firmaer, som mødes på konferencer, ugm's og mere eller mindre hemmelige møder og lægger linjen .....

Kan vi mon få Sophie Løhde til at udfylde skemaet om egne økonomiske interesser?: http://www.stm.dk/multimedia/Minister_for_offentlig_innovation_Sophie_L_...

 • 2
 • 0
#11 Finn Christensen

Den flotte placering skyldes at digitaliseringen i det offentlige i stor grad.. .... Danmark i en FN/ITU global cybersikkerhedsundersøgelse, er placeret på en sølle og pinlig 34. plads

Udover it-tvangen på egne borgere var der også en 70'eragtig flipper-naivitet overfor "fjenden" derude.

Derigennem har den offentlige sektor accepteret 30+ års manglende opbygning af viden og mangel på en række nødvendige it-uddannelser, da it ikke var og stadig ikke er væsentligt ift. personers egen faglige tilhørsforhold.

Dvs. en jurist ser kun juraen, en økonom kun økonomien og en sundhedsperson kun sygdom og behandling etc. - it, log in og log ud samt datasikkerhed bliver da en pestilens for enhver fagperson, og det "hæmmer produktiviteten"

Det nævnte gav systemmæssigt vores nu velkendte dårlig datasikkerhed[2] samt de jævnlige datalæk, som ingen tager sig af anno 2018. Moderniseringsstyrelsen ja selv en hel region[1] lever i dag uantastet som centraladministrationen har levet det i årtier med deres hoved inde i en busk af juridiske §. De nægter at se virkeligheden i øjnene - udefra - konsekvenserne.

Hvad ville Rigsrevisionen dog sige til, at 34%[2] af de offentlige kassebeholdninger samt kasseregnskaber nok var usikre ? Og at man ikke har nogle sikkerhed for om fremmede af og til tittede på tallene og oplysningerne, samt henter lidt til eget og andres brug uden deres tilstedeværelse kan ses.

Nå.. skidt pyt da med det, det er jo kun os andres 5. 578 mio. oplysninger - "kun dem derude" Sophie Løhde.

[1] Region Syd lapper ikke kendte huller ..https://www.version2.dk/artikel/trods-soenderrivende-kritik-region-syd-b... [2] 117 ud af 337 systemer er usikre ..https://www.version2.dk/artikel/rapport-mere-end-100-statslige-it-system...

 • 3
 • 0
#12 Benjamin Balder

V2 har i hvert fald kopieret Finansministeriets Pressemeddelelses overskrift.

Der findes intet verdensmesterskab i offentlig digitalisering. Så det er noget af et spin at kalde sig selv for "verdensmester".

Der findes en survey, som udgives hvert 2. år. DKs placering er grundet vores egne oplysninger, f.eks. vores digitaliseringsstrategi.

Det svarer vel lidt til, hvis man afholdt verdensmesterskaber i atletik og spurgte alle 100m-løberne, hvor hurtigt, de havde tænkt sig at løbe: Og så vinder DK ved at oplyse 8 sekunder.

 • 10
 • 0
#14 Benjamin Balder

Nej enig Magnus Jørgensen: Nyhedsdækningen er bare ren refleks. Der er intet galt med, at FN laver en survey og skriver en rapport. Det er vidensarbejde. Men ender som perler for svin, når Finansministeriet bruger det til at lave click-bait overskrifter til en pressemeddelelse.

Rapporten blev iflg. PDF-stemplet udgivet kl 17 i går. Sophie Løhdes tweet var kl 19:23. Så de har umiddelbart brugt 2 timer på en 300 sider lang publikation.

En anden mulighed er, at rapporten er samstemt på forhånd mellem pressetjenesten hos Finansministeriet og FN-afdelingen.. og det lyder godt nok uoverskuelig dumt og u-uafhængigt, hvis man publicerer FN-rapporter som et led i et dansk finansministeries presse-arbejde.

Version2s videreformidling virker lidt som om, de ikke gider læse FN-rapporten, og jeg tror heller ikke, at CBS-professoren nåede at læse den :)

Det er ikke mit bord at læse den, men jeg håber da, at nogen gør det. Især de dér Finansministerie og Digitaliseringsstyrelsesfolk, der tror, det er et verdensmesterskab. Sådan er det vel at bo i sin egen lille Konkurrencestat.

 • 5
 • 0
#15 Nils Jensen

Det svarer vel lidt til, hvis man afholdt verdensmesterskaber i atletik og spurgte alle 100m-løberne, hvor hurtigt, de havde tænkt sig at løbe: Og så vinder DK ved at oplyse 8 sekunder.

...og målfotoet fra Rigsrevisionen viser 10 minutter.

Spin og manipulationen af befolkningen kan de finde ud af. IT, Digitalisering og cybersikkerhed, not so much!

Fra toppen af ministeriet ned til laveste HK ansatte elev i Digitaliseringsstyrelsen ved det.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere