FN: FBI-sejr i Apple-sagen kan være en ren foræring til totalitære regimer

5. marts 2016 kl. 18:042
FBI advares i sagen, hvor de vil have adgang til en iPhone anvendt i San Bernardino-drabene. Den kan have alvorlig præcedens, advarer FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad Al Hussein.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

FN's højkommissær for menneskerettigheder opfordrede i går de amerikanske myndigheder til at være yderst varsomme med at gå videre med sagen, hvor FBI vil have Apple til at åbne den telefon, der tilhørte en af de to gerningsmænd, som i december skød og dræbte 14 mennesker i San Bernardino i Californien.

Ifølge FN kan sagen nemlig få større konsekvenser for digital sikkerhed og menneskerettigheder.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad Al Hussein, siger i en erklæring, at der 'ikke kun er tale om ét tilfælde, og én it-virksomhed i ét land. Den vil i fremtiden få enorme konsekvenser for den enkeltes sikkerhed i en digital verden, som i stigende grad griber ind i den fysiske verden, vi lever i'.

Den 2. december 2015 blev 14 mennesker dræbt og 22 alvorligt såret i et angreb på Inland Regional Center i San Bernardino, Californien. Det skete under et omfattende skyderi, hvor der også blev forsøgt at bombe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterfølgende har FBI bedt Apple om at låse en iPhone fra en af de våbenførende op for at få adgang til krypterede data.

FBI har nemlig ikke været i stand til at bryde telefonens PIN-kode. Gætter de forkert 10 gange, kan telefonen - afhængig af indstillinger - slette al indholdet.

Apple er derfor blevet pålagt at fjerne begrænsningen i antallet af forsøg, der kan indtastes, så FBI kan brute-force telefonen åben.

Zeid Ra'ad Al Hussein mener, at FBI fortjener 'fuld opbakning' i efterforskningen, men at der i sagen også skal 'trækkes en grænse mellem både at beskytte os imod kriminelle og undertrykkelse'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis FBI vinder sagen mod Apple, kan det skabe præcedens, der gør det umuligt for andre store internationale it-virksomhed at beskytte deres kunders privatliv overalt i verden, advarer han.

Det kan potentielt være en 'gave' til totalitære regimer og hackere.

»For at løse et sikkerhedsrelateret problem med kryptering i ét tilfælde risikerer myndighederne at åbne en Pandoras æske, der kan få store negative konsekvenser for mange millioner menneskers menneskerettigheder,« siger Zeid Ra'ad Al Hussein ifølge en pressemeddelelse.

Behov for kryptering værktøjer

Zeid Ra'ad Al Hussein noterer også, at krypteringsværktøjer anvendes i hele verden af ​​menneskerettighedsforkæmpere, civilsamfundet, journalister, informanter og politiske dissidenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Manges liv vil komme i fare uden kryptering,« siger han.

»I værste fald kan det føre til forfølgelse af personer, der bare gør det, som deres grundlæggende menneskerettigheder giver dem ret til, hvis regeringer kan bryde ind i borgernes telefoner.«

Zeid Ra'ad Al Hussein advarer også imod, at en svækkelse af kryptering kan hjælpe den økonomiske kriminalitet.

»I en tid, hvor vi gemmer så meget af vores personlige og professionelle liv på vores smartphones og andre enheder, hvordan skulle vi kunne beskytte vores oplysninger uden kryptering?« spørger han.

Potentielle større farer

Ifølge ham er debatten om kryptering for fokuseret på sikkerhed og overser, at hvis man svækker den enkeltes beskyttelse med kryptering, kan det bringe både den nationale og den internationale sikkerhed i endnu større fare.

Han opfordrer de amerikanske myndigheder til at bruge 'Apple-FBI-sagen' som et udgangspunkt for en 'meget tiltrængt dybtgående undersøgelse af de meget komplekse og konstant skiftende spørgsmål vedrørende privatlivets fred og sikkerhed i den digitale tidsalder'.

Zeid Ra'ad Al Hussein opfordrede også Rådet for Menneskerettigheder i Geneve til at undersøge den virkning, digitale og nye teknologier har på menneskerettigheder over hele verden.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
7. marts 2016 kl. 10:08

Det var da kun i sidste uge at en højtstående Facebook ansat røg i fængsel i Brasilen fordi Facebooks WhatsApp ”nægtede at følge rettens ordre” – jf. http://fortune.com/2016/03/01/brazil-facebook-arrest/.

Retten ville have udleveret de beskeder en bestemt bruger havde sendt/modtaget i en påstået narkosag, men da WhatsApp benytter Open Whisper Systems end-to-end kryptering så var det ikke muligt at efterleve rettens ordre, derfor måtte Facebook Vice President for Latin Amerika Diego Dzodan i fængsel.

Det synes jeg at tilhængerne af sessionslogning skulle funder lidt over – for det som skete i Brasilen – bliver inkorporeret i sessionslogning version 3.0 når man opdager at version 2.0 heller ikke virker.

Til den tid vil man gå systematisk efter udbydere af diverse services under påskud af terror og narko. Når man så har fået "brækket kagedåsen op" så skal indholdet bruges til "det hele".

Som politichefinspektør Svend Larsen siger, så ønsker han at politiet kan følge kriminaliteten ud på nettet og det kan han ikke hvis han hele tiden bremses af kravet om en dommerkendelse.

1
6. marts 2016 kl. 08:05

Endeligt er der en af de "store" der træder ud af skyggen og med indsigt fremlægger en sandsynlig dunkel og gyselig fremtid i fald FBI får gennemtvunget deres ønske ! Men der er mere i dette nemlig masseovervågning og med den evt. indespærring af dissidenter over alt som jo allerede foretages i forskellige lande på baggrund af masseovervågning ! Som jeg ser det er det mere og mere "normalt" at menneskerettighederne trædes under fode også i vestlige lande (i terrorbekæmpelsens hellige navn) ja det kort bliver konstant trukket og voldtaget ud i det ekstreme eller også er det kriminalitets bekæmpelse !