FN blander sig i privacy-debat: Regeringer træder på menneskerettigheder

17. juli 2014 kl. 08:393
FN blander sig i privacy-debat: Regeringer træder på menneskerettigheder
Illustration: Hustvedt/Wikicommons.
Kontor i FN har udarbejdet ny rapport, som danner grundlag for en stærk kritik af alverdens regeringer. Ifølge rapporten skulle der være udbredt samarbejde med selskaber om overvågning af borgere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

FN blander sig nu i den internationale debat om privatliv på nettet. Organisationen kritiserer direkte verdens regeringer for at kamuflere en stigende afhængighed af, at private selskaber holder øje med, hvad dens indbyggere foretager sig på nettet, lyder kritikken ifølge AP (her bragt via Washington Post).

Det er FN’s kontor for menneskerettigheder, der er afsender på kritikken, og herfra lyder det blandt andet også, at det skulle have stærke beviser for at regeringer og private selskaber og firmaer i stigende grad samarbejder om at spionere på borgere.

Regeringerne skyr ingen midler for at komme i besiddelse af borgeres private indhold og metadata, lyder det, og både loven og hemmelige metoder bliver taget i brug for at få fat i informationerne.

FN’s højkommissær for menneskerettigheder Navi Pillay sagde onsdag, at den manglende gennemsigtighed og regeringernes taktikker og metoder fører til en »de facto tvang af selskaber til at skaffe sig adgang til information og data hos borgerne, uden at de [borgerne] ved det.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kritikken fra FN-kontoret kommer i forbindelse med en ny rapport til FN’s generalforsamling, og heri udtrykker kontoret en fortsat stigende bekymring for det stadig mere udsatte privatliv på nettet, som er under pres i takt med afsløringer af både amerikansk og britisk masseovervågning.

For nylig opsagde den tyske regering et mangeårigt telesamarbejde med den amerikanske gigant Verizon, hvilket skulle ses som en direkte konsekvens af whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer af, at NSA har overvåget den tyske kansler Angela Merkel.

Skal man tro på FN’s menneskerettighedskontors udsagn, har Verizon formentlig spillet en central rolle i overvågningen, og dermed lyder den tyske beslutning som en klog idé.

Men ifølge højkommissæren Navi Pillay og hendes FN-afdeling, så er europæiske lande og regeringer langt fra uden skyld og ansvar. Også her skulle der foregå et sofistikeret og systematisk samarbejde mellem regeringerne og landenes respektive store nationale selskaber om overvågning og udlevering af data og information.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
17. juli 2014 kl. 10:40

Moderne privacy bygger på FN's Verdenserklæring om Menneskerettighederne fra 1948. Så fint at FN "blander sig".

2
17. juli 2014 kl. 17:52

Bill of rights er fra 1800-tallet, og på trods af alderen giver langt mere beskyttelsen af borgeren end fx den danske grundlov.