Flydende datacenter køler 500 serverracks med havvand

Et tidligere skoleskib er blevet ombygget til et flydende hostingcenter, som i første omgang får plads til 500 serverracks. Koldt havvand skal sørge for kølingen af udstyret.

Det første skib dedikeret til at fungere som flydende datacenter er nu tæt på at kunne tages i brug med plads til 500 serverracks. Det skriver Data Center Knowledge.

Skibet er et ombygget tidligere træningsfartøj for søfartsskolen California Maritime Academy i Vallejo ved San Francisco-bugten. Lige nu ligger skibet fortøjet ved den tidligere ubådsbase og flådestation Mare Island, mens skibet bliver ombygget.

Det er firmaet International Data Security, som står bag det flydende datacenter. I første omgang skal skibet have plads til 500 serverracks, men der er plads til at udvide til i alt 1.500 racks.

Fordelen ved et flydende datacenter på et skib er dels, at skibet er omgivet af havvand, som i San Francisco-bugten sjældent kommer over 15 grader celsius selv om sommeren. Det giver dermed mulighed for at bruge havvandet til at forsyne køleudstyret med koldt vand til køling af serverne.

En anden fordel er ifølge International Data Security, at skibet kan sejles til en anden havn, hvis eksempelvis det lokale elselskab ikke kan levere tilstrækkelig strøm til en konkurrencedygtig pris.

Firmaet er ifølge Data Center Knowledge parat til at bygge et skib nummer to med plads til 3.000 serverracks for en kunde, hvis det første skib viser sig at kunne leve op til forventningerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anders Kvist

Selv om et skib ligger i havn, så kan der til tider godt være bølger og vind der får skibet til at vippe og rulle og det får straks mine alarmklokker til at ringe hvad angår levetid på mekaniske storage systemer. Nogen der ved om der er foretaget undersøgelser om den slags?

Ellers, så er det jo genialt! Uanede mængder af kølevand, det kan vi andre jo kun være misundelige på :)

/Anders

 • 0
 • 0
#2 Jesper Dahl Nyerup

Selv om et skib ligger i havn, så kan der til tider godt være bølger og vind der får skibet til at vippe og rulle og det får straks mine alarmklokker til at ringe hvad angår levetid på mekaniske storage systemer.

Jeg ville umiddelbart gætte på, at frekvensen af rystelser fra bølgegang vil være så lav (<1 Hz), at det ikke vil være et problem i praksis.

Til gengæld er det nok vanskeligt at gøre sådan en installation lige så katastroferesistent som datacentre på (i, under) land.

 • 0
 • 0
#3 Ove Andersen

Hvordan sikrer de forbindelserne og kvaliteten af disse? Tænker både på forsyning samt Internet? Det skal jo helst være ganske stabilt og af god kvalitet for de fleste datacentre, og et kabel over rælingen er vel ikke særligt sikkert frem for nedgravede kabler?

 • 0
 • 0
#4 Torben Mogensen Blogger

Det er godt, at man kan spare energi til køling på denne måde, men der skal jo i første omgang bruges energi til at producere varmen. Alene det, at det kan betale sig med den slags krumspring for at reducere køleomkostningerne, viser, at servere bruger alt for meget strøm. Det vil give langt mere mening at reducere dette strømforbrug i stedet for at behandle symptomerne på det.

Der er flere steder, man kan sætte ind:

 • Mere effektive strømforsyninger. De er ofte dimensioneret til spidsbelastninger, så de er suboptimale ved normal belastning. Man kunne sikkert spare ved at dimensionere strømforsyningerne til normal belastning og i stedet have en akkumulator til at trække på ved spidsbelastninger.

 • Mindre strømslugende processorer. Typiske serverprocessorer trækker 50-150 W strøm og har sjældent strømbesparende idle-modes (som man ser i processorer til bærbar elektronik). Derfor ser man også nogle bruge Atom eller ARM processorer i serverfarme, selv om disse ikke ellers er optimerede til serverbrug. Det sker nok snart for ARM, men Intel vil næppe ødelægge sit lukrative serverprocessormarked ved at lade Atom (som giver mindre per-unit fortjeneste) få en del af kagen.

 • Diske bruger meget strøm, så her er sikkert også noget at hente. Solid state diske er endnu for dyre til serverbrug, men det kommer nok.

 • 0
 • 0
#6 Leif Neland

[quote] Selv om et skib ligger i havn, så kan der til tider godt være bølger og vind der får skibet til at vippe og rulle og det får straks mine alarmklokker til at ringe hvad angår levetid på mekaniske storage systemer.

Jeg ville umiddelbart gætte på, at frekvensen af rystelser fra bølgegang vil være så lav (<1 Hz), at det ikke vil være et problem i praksis.[/quote]

Prøv at bevæg en disk i løs vægt, mens den kører. Selv en langsom "rulning" af en kørende disk giver en tydelig gyroskop-virkning, der må give noget slid på lejerne.

Men hvis man monterer diskene, så de alle har den roterende akse pegende samme vej, stabiliserer de måske skibet, så sliddet minimeres :-)

 • 0
 • 0
#7 Jesper Stein Sandal

Selv om et skib ligger i havn, så kan der til tider godt være bølger og vind der får skibet til at vippe og rulle og det får straks mine alarmklokker til at ringe hvad angår levetid på mekaniske storage systemer.

Ifølge firmaet bag, så er det også én af kundernes største bekymringer. Men firmaet hævder samtidig, at erfaringer fra flådefartøjer, som ofte har et større eller mindre serverrum om bord er, at det ikke giver problemer.

Når de nu fylder så mange servere på et skib, så får vi om ikke andet så muligheden for at finde ud, hvor meget hyppigere de skal skifte diske, hvis det viser sig at være et problem.

 • 0
 • 0
#8 Baldur Norddahl

Hvori er fordelen ved dette fremfor at bygge datacenteret i et nedlagt pakhus ved havnen, og føre nogle rør ud i havet til at hente kølevand?

Muligheden for at flytte datacenteret lyder lidt søgt. Prøv at forestille dig en mail fra din hostingudbyder, om at de har et service vindue på en uge, mens de flytter skibet til en ny lokation.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere