Flutter rammer version to med skrivebords-programmering i beta

5. marts 2021 kl. 09:104
Flutter rammer version to med skrivebords-programmering i beta
Illustration: Rie/Bigstock.
Googles platformsuafhængige miljø bider Xamarin i haserne. Miljøet med danske rødder er nu på vej med mulighed for at skabe skrivebords-programmer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Googles udviklingsmiljø Flutter, der har rødder i smilets by, Aarhus, skal nu også kunne benyttes til udvikling af skrivebordsprogrammer. Det sker i version 2.0, som netop er kommet på gaden, og hvor muligheden findes som beta-version, skriver Google.

Ligesom Microsofts konkurrent Xamarin, der bygger på C#, kan Flutter anvendes på de to mobile platforme, samt web, hvor muligheden i version to er produktionsmoden, og altså nu også på skrivebordet i en foreløbig version.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flutter bygger på sproget Dart, som først var tiltænkt en rolle som en afløser for Javascript. Det gav ikke pote, men i stedet blev Dart, som er opfundet af danske Lars Bak sammen med Gilad Bracha, grundlag for Flutter.

Flutter har som mål blandt andet at kunne levere højtydende animationer med de eftertragtede 60 frames pr. sekund, der får brugerflader til at virke friktionsløse i brugerens øjne, på hardware, som ikke nødvendigvis er topmodeller eller splinternye. Ifølge Google er det på dette punkt, miljøet har fordele i forhold til tilsvarende miljøer, såsom Xamarin.

Den nye udgave bygger på Dart 2.12, der også netop er frigivet. Om nyhederne i Dart skriver produktchef Michael Thomsen, der er ph.d i datalogi fra Aarhus Universitet, at der bydes på bedre sikkerhed i forbindelse med null-værdier og bedre interoperabilitet med kode skrevet i C. Det sidste kan eksempelvis benyttes til at kalde Windows' api'er.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
5. marts 2021 kl. 14:54

Der er et ret stort community, så man kan hurtigt komme videre, når man hænger fast

Der er ligeledes et ret stort community omkring Delphi og C++ Builder. Plus, der er en gratis Community Edition.

Du glemte også at nævne at der tilsynaledende kun er frit valg mellem en række traditionelle SQL databaser som backend

Foruden traditionelle databaser, er der også fin understøttelse for diverse NoSQL databaser, cloud databaser så som FireBase og via 3.parts komponenter, endnu flere databaser og integrationer - selv hvis du skal poste det til Azure eller AWS cloud.

2
5. marts 2021 kl. 14:07

Jeg er egentlig ganske godt tilfreds med Flutter. Der er et ret stort community, så man kan hurtigt komme videre, når man hænger fast.

Delphi aka Pascal & C++ - thank you no.

Du glemte også at nævne at der tilsynaledende kun er frit valg mellem en række traditionelle SQL databaser som backend - thank you no

Men hvis man har skilsets og tålmodighed til ovenstående er det sikkert et godt valg. Personlig gider jeg ikke at bøvle med backend så Firestore eller bedre - hvis det findes - er et must.

Har tidligere 'tinkered' med Ionic men efter de gik over til Angular2,3,4,5,6,7,8 ... eller hvad det nu lige hedder nu som underliggende framework var det farvel til den. R.I.P.

1
5. marts 2021 kl. 10:09

Opbygningen af Flutter kræver stadig alt for meget arbejde for at opbygge et godt UI, og så hjælper det ikke Google prøver at genopfinde den dybe tallerken igen med Dart. Det er ikke gennemtænkt.

Jeg savner dog mere research til sådan en artikel og den mangler at belyse Embarcadero RAD Studio som har FireMonkey Frameworket der kan bruges i både Delphi og C++ Builder også er en konkurrent i dette segment. I forhold til Xamarin (Snart MAUI) og Flutter, er det et nativ compileret framework til flere platforme. (Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Web)

Ligeledes blev der sendt en ny version af RAD Studio ud for en uges tid siden (10.4.2)