Fluid-dynamik sparer strøm i datacenteret

En fluid-dynamisk model over varmezoner og luftstrømme i datacenteret kan optimere indretningen, så selv et moderne datacenter kan spare strøm.

En betragtelig del af eludgiften til at køre et datacenter udgøres af airconditionen. Derfor kan der være penge at spare ved at optimere luftstrømmene i datacenteret, så der ikke bliver spildt strøm på unødvendig køling.

Det gælder også for helt nye datacentre, der er indrettet efter moderne retningslinjer og med nyt udstyr. Da to datacentre sjældent er helt ens indrettet, kan der være forskelle i luftstrømmene.

Ved at opstille en fluid-dynamisk model over, hvordan de kolde og varme luftstrømme bevæger sig i datacenteret, kan airconditionen optimeres til at køle mindst muligt og bruge mindre strøm.

Finansvirksomheden Scottstrade i St. Louis har således sparet otte procent ved at skrue ned for airconditionen efter at have justeret indretningen af datacenteret ud fra en fluid-dynamisk model. Det skriver CIO.com.

Det vel at mærke i et datacenter opført i 2007. I ældre datacentre er det muligt at spare op til 25 procent ved at optimere indretningen, hævder firmaet Glumac, som opstiller fluid-dynamiske modeller for datacentre.

Problemet i datacentrene ligger i adskillelsen mellem de kolde og varme zoner, som typisk benyttes i designet. I praksis betyder placeringen af selve airconditionen og halvfyldte racks, at der kan ske en blanding af de kolde og varme zoner.

Det kan føre til, at enkelte servere ikke får tilstrækkelig køling. Den typiske løsning er at skrue op for airconditionen, så rummet bliver holdt koldere.

Med en fluid-dynamisk model er det imidlertid muligt at se præcist, hvor sammenblandingen af luftmasserne sker, ligesom det er muligt at se, hvis der er områder, som køles for meget eller for lidt. Det kan bruges til at flytte rundt på udstyret, så der opnås en mere optimal cirkulation.

Hewlett-Packard har udviklet en model, der gør det muligt i selskabets egne datacentre løbende at skrue op og ned for de enkelte airconditionenheder i forhold til ændringer i belastningen på serverne.

Det sker ved at forholde sig til en fluid-dynamisk model af luftstrømmene i datacentret, som opdateres gennem et netværk af følere i datacentret. Det gør det muligt i realtid at optimere kølingen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Thomas Ammitzbøll-Bach

Nu er det altid fejt at pege tilbage på tidligere artikler, men alligevel:

http://www.version2.dk/artikel/4437

Som det står i begge artikler, så gælder det om at få kontrol med luftstrømmene. Hvis den varme og den kolde luft blander sig, sker der en slags termisk kortslutning. Forsegler man rundt om rackskabe, kan man opnå adskillelse af varme og kolde områder.

Det er to til tre gange så dyrt at sænke temperaturen en grad som at hæve den, og derfor er det ikke ualmindeligt, at køling i datacentre er mellem 65% og 75% af strømforbruget. Det betyder, populært sagt, at hvis en enhed kan erstattes af en anden enhed, der bruger 10 watt mindre, så spare man 35 watt.

Thomas

PS: Hvis man vil læse mere om energieffektiv køling, så besøg http://www.42u.com/ . De har det par tankevækkende artikler på deres website. En af mine tidligere kollegaer, Michael Williams, lever af rådgivning om grønne serverrum. http://www.greenerit.eu/ (Og nej, de bruger ikke krudtet på at designe funkie websider, ha ha)

  • 0
  • 0
#2 John Sørensen

Hej Thomas

Det er godt nok længe siden der har været liv i denne debat, og din tidligere kollegas side virker ikke mere. Jeg er inde i de samme overvejelser, også med fokus på flow og adskillelse. Så har han fået en anden "adresse" hører jeg gerne om den, og også hvis du har observeret andre gode sider, ud over den anden du nævner. Ved du om der findes guides / kanaler eller andet smart til at opbygge flow-styring, eller må man opfinde det hele selv ? Mvh. John SØrensen

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere