Flotte 3D-effekter med gratis webservice

ANMELDELSE: Photosynth hedder en ny tjeneste, som skaber fænomenale 3D-universer ud af dine egne billeder. Dybt fascinerende, men heller ikke fri for en bug eller to.

Det vil jeg teste, råbte jeg til den hårdtprøvede redaktør. Og med selv samme redaktørs billigelse kastede jeg mig over Photosynth, der er en ny 3D-billedtjeneste, som Microsoft Live Labs har skabt.

Princippet er lige så enkelt, som det er teknisk krævende at udføre: Man uploader en stribe billeder med overlappende motiver, hvorefter Photosynth gnaver sig igennem billeddata og per automatik sætter billederne sammen i den rigtige rækkefølge og genskaber virkelighedens panorama i en 3D-effekt, som brugeren kan navigere rundt i. Helt anderledes funktionelt end de hidtidige stitch-applikationer.

Dybt fascinerende tankegang, som en kombineret it-skribent og fotograf er nødt til at efterprøve. Og straks ind på Photosynth.com, hvor der ventede en spand koldt vand. Arbejdsmaskinen har integreret Intel GMA-grafik, og det duer ikke. Det skal ikke ligge Microsoft til last ? GMA-grafik er en bundskraber, der i forvejen gør livet med Windows Vista til en sendrægtig forestilling.

Tester på mac'en i stedet, tænkte jeg. Men nej, det er en Windows-only service for nuværende. Så var der to muligheder tilbage: Nyt grafikkort i pc'en eller kaste Vista på mac'en, der er født med et anstændigt grafikkort. Valget blev det sidste. På med Vista og sølle 67 systemopdateringer og en installation af Photosynth-udvidelsen senere var jeg på Photosynth.com.

Og det var besværet værd.

Overblik over krater

Jeg kunne kun i bidder fange skønheden, da jeg sidste år besøgte Crater Lake i det centrale Oregon i USA. Den udslukte vulkan er nu en cirkulær sø brudt af en enkelt vulkankegle. Og så er søen næsten ubeskriveligt blå. Min optik rakte som en 386'er i et Google datacenter, men en Microsoftmedarbejder har genskabt noget af skønheden i Photosynth med en billedserie på kun 8 billeder. Det giver en helt anden helhedsfornemmelse.

Men der er masser af andre eksempler, der er værd at udforske på den unge webtjeneste. Taj Mahal eller en ruin efter pueblo-indianere i Mesa Verde, hvor man kan zoome ind på et utal af detaljer gennem mosaikken på 430 billeder.

Et besøg på US National Archives er genskabt i en serie på 169 billeder, der både rummer museumsalens storhed, men samtidig giver mulighed for at zoome helt ind og læse tekster i montrene eller studere detaljer i malerierne.

Her er givetvis en forsmag på en af mange anvendelsesmuligheder for Photosynth. Mon ikke også, at der er en spiludvikler eller to, der ser frem til, at Photosynth bliver videreudviklet til at skabe virkelighedstro scenarier uden stort besvær?

Eller hvad med ejendomsmæglerens kornede 3D-film af boligens rum. De giver fint en rummelig fornemmelse, men i Photosynth-udgave vil man kunne zoome helt ind på en knast i træværket eller nullermanden i hjørnet.

Den fjerde dimension ? tid - kan også tages i anvendelse som i Ken og Mabels bryllup i Sacred Heart Church. Her kan man suse virtuelt rundt i kirkerummet, men også zoome ind og se de håbefulde mennesker sige ja og efterfølgende forlader alteret i en collage af 84 billeder.

Fra villavejen til Venedig

Men et er at lade sig suge ind i andres 3D-universer, noget andet at lave dem selv. Og det er forbløffende nemt med Photosynth. Da jeg ikke lige lå inde med en stribe billeder med overlappende motiv, tøffede jeg ud på villavejen med mit digitale spejlrefleks og satte apparatet på hurtig skydning, mens jeg drejede rundt om min egen akse. 38 billeder blev det til på mit 360 graders selvsving.

Photosynth kræver, at man registrerer sig med Windows Live ID og vælger et brugernavn. Men så er man også igang. Man klikker på "Create" og vælger billederne til upload. Sætter et navn og eventuelle tags på, og så går resten af sig selv.

Det tager lidt upload-tid, men man får ikke fornemmelsen af, at applikationen skal gnave længe på billeddata. Når uploaden er færdig, bliver man præsenteret for 3D-udgaven af sin villavej. Og det virker. Min håndholdte omdrejning er genskabt i et overlappende forløb.

Nok er min villavej ikke så spektakulær som Grand Canal i Venedig eller har den samme folkelige opmærksomhed som Taj Mahal eller Akropolis. Men alligevel en oplevelse at kunne genskabe den i 3D på under en halv time.

Helt fejlfrit blev det dog ikke. Man kan kun komme 360 grader rundt, hvis man klikker først den ene vej og så den anden vej. Man burde kunne komme gnidningsfrit rundt efter forgodtbefindende.

Koks i magnoliaen

Næste forsøg med at vende 3D-effekten gik ikke lige så godt. På villavejen drejede jeg rundt på stedet, men nu ville jeg i stedet fotografere rundt om et stationært,centreret objekt - det blev et lille Magnolia-træ.

Synht'en duer ikke, og et nærmere kig i bloggen på Photosynth.com afslørede, at jeg havde begået ikke mindre end tre begynder-fejl: Objektet bevægede sig (vinden tog i bladene), der var skinnende overflader i baggrunden (vinduer), og endelig havde jeg taget for få billeder. Der skal mindst være 50 procent billedoverlap, og det anbefales, at man bruger 24 billeder på sådan en opgave.

Når synth'en er færdig, kan man knytte den til Virtual Earth, som er Microsofts svar på Google Maps. Og man kan klippe koden ud til at integrere på sit egen website.

Man skal være klar over, at alt, hvad man lægger online, bliver synligt for alle. Der er ikke noget med at gemme sin kreationer for sig selv eller specielt inviterede gæster.

Ingen mulighed for at slette

Men hvad værre er, at man ikke kan slette sine kunstværker igen. Uanset hvor kikset et synth, det ender ud med, så ligger det til offentlig skue fra nu af og til MS Live Labs får tilført en slettefunktion. Et er, at jeg gerne selv vil vurdere det færdige værk og godkende til publicering. Noget andet er, at Photosynth.com på ingen tid kommer til at ligne en skraldespand, hvis kan ikke lære af sine fejl, slette og forsøge igen.

Men Photosynth er heller ikke et færdigt produkt. Microsoft ved ikke selv, hvad de skal kalde den første udgave:

?Hvad du finder på dette site, er den første af mange versioner af Photosynth. Kald det beta, kaldet det version 1.0, kald det hvad du har lyst til... Du skal bare vide, at vi arbejder hårdt på at tilføje understøttelse af flere browsere, flere platforme og mere hardware ? og bare gøre oplevelsen meget mere fantastisk.?

Jeg vil kalde det en beta. Men den giver store løfter om nye muligheder for, at menigmand kan arbejde med billeder i en helt ny kontekst. Og at professionelle kan skabe formfuldendte præsentationer, der skaber nu sammenhæng mellem overblikket og detaljen. Og så er det ganske enkelt bare fascinerende:

Det kan godt være, at andre bliver grebet i at se porno eller pleje deres facebook-buddies på arbejdet. Hvis redaktøren griber mig i noget, så er det nok at udforske Photosynth.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anonym

En anke i ovenstående anmeldelse er, at man ikke kan slette synth igen. Det er her til morgen konstateret, at det kan man.

Præcis den funktion sad Deres anmelder og ledte efter i weekenden - temmelig længe endda. Så enten har jeg været helt urimeligt nærsynet - eller også er det en del af de løbende forbedringer, udviklerteamet bag Photosynth har lovet? Jeg vil være forsigtig og ikke at kaste mig ud i et skråsikkert svar ;-)

Mvh Søren Berg, Version2

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere