Flertal i folketinget ønsker eksperthøring om cyberlov

24. marts 2014 kl. 08:142
Folketinget kræver eksperthøring efter, at flere eksperter advarer kraftigt mod ny cyberlov. Den nye lov forringer nemlig danskernes retssikkerhed, lyder det.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Enhedslisten, Venstre, SF og Liberal Alliance ønsker alle en eksperthøring for at undersøge advarsler om, at borgernes retssikkerhed er i fare. Det skriver Politiken.dk.

»Vi vil gerne i dialog med nogen, som ikke er en del af systemet«, siger Simon Emil Ammitzbøll, der står bag forslaget om en eksperthøring.

Flere eksperter har nemlig advaret om, at efter statens civile internetovervågning er flyttet sammen med Forsvarets Efterretningstjeneste, er retssikkerheden blevet væsentlig forringet.

»Vi kan se, hvordan regeringen negligerer den for os at se berettigede frygt, som eksperter giver udtryk for. Derfor vil vi gerne lytte til synspunkter udefra, i stedet for at lade os nøje med ministerielle beroligelser«, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allerede for halvandet år siden blev statens civile internetovervågning og Forsvarets Efterretningstjeneste slået sammen med Center for Cybersikkerhed under forsvarets hemmelige spiontjeneste. Det er dog først nu, regeringen forsøger at få tilslutning til den lov som skal regulere Forsvarets Efterretningstjeneste.

Flere eksperter anser dog lovforslaget for farligt, fordi de mener at arbejdet mellem politiets efterforskning og den militære spiontjeneste ikke er tilstrækkeligt adskilt. Forsvarets Efterretningstjeneste er nemlig ikke underlagt hverken persondataloven, forvaltningsloven, offentlighedsloven eller retsplejeloven.

»Man skal altid være ekstra opmærksom, når efterretningstjenesterne er inde over. Nu har vi godt nok fået love for både PET og FE, men der bliver udvekslet oplysninger med andre landes tjenester, så vi skal være meget opmærksomme på, hvordan vi skruer tingene sammen«, siger formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen, SF.

Blandt de organisationer og eksperter som kritiserer lovforslaget tæller Dansk Industri, Institut for Menneskerettigheder, Rigsadvokaten og rigspolitichefen.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
24. marts 2014 kl. 11:07

Jeg har taget skeen i egen hånd, ikke fordi jeg har noget at skjule for staten, andet end min ret til privatliv, som de ikke ser ud til at prioritere særligt højt.

Så jeg har lavet så alt traffik på mit lan derhjemme kører direkte ud gennem min VPS i tyskland, så kan de sgu få lov at sniffe til krypterede trafik, det eneste de kan se her i DK er udp pakker på port 655 mod en host i tyskland.

Sjovt nok har jeg oplevet en mærbar forbedring i hastighed for udenlandske sider (og flere danske), selvom trafikken ryger forbi tyskland.

Som yderligere bonus har jeg så også fået IPv6 support, som Waoo ellers ikke ville tilbyde.

(Bliver sikkert logget i tyskland, så er mere af princip end noget andet).