Flere spoofing-ofre: Ældre borgere franarret 11 millioner kroner

Illustration: Mojoje | Bigstock
Seks personer franarrede 157 ældre borgere i omegnen af 11 millioner kroner. Sagen mod dem starter i dag.

En gruppe svindlere har franarret i omegnen af 11 millioner kroner fra 157 personer. DR skriver, at svindlen, der hovedsageligt gik ud over ældre, fandt sted i lidt under 9 måneder i 2018 og 2019. De seks gerningsmænd har siden august 2019 siddet fængslet, og i de kommende uger vil deres sag komme for retten.

Læs også: »Idiotisk telefonsystem«: Derfor kan enhver stå bag SMS'en fra din mor eller chef

De er tiltalt for at have franarret ofrene deres personnumre, NemID-oplysninger og adgangskoder, hvorefter de har overført pengene til konti, de havde adgang til. Ud over de 157 personer, der faktisk fik franarret penge, er der yderligere 517 personer, der er blevet forsøgt franarret penge.

Læs også: Spoofing rammer danskere: "Jeg kan intet gøre"

Landets politikredse har flere gange advaret borgere om fupopkald, særligt hjulpet af at kriminelle i stigende grad gør brug af ’spoofing’, hvilket gør det muligt for de kriminelle at ringe fra numre, der ligner de officielle.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Mogens Ritsholm

Men samtidigt med, at politiet advarer, mener de ikke, at det er strafbart at spoofe en andens nummer, og de gør intet for at efterforske anmeldelser. For de mener, at det er tilladt at bruge en andens nummer, som falsk A-nummer.

Først når anmeldelserne om svindel løber ind, agerer de. Og så er det nok for sent at spore det i telenettet. Derfor er det sjældent, at forbryderne fanges.

  • 9
  • 0
#2 Mogens Ritsholm

Politiets vurdering gør, at det heller ikke er ulovligt, hvis teleselskaber eller andre hjælper svindlerne med spoofing.

Og dermed bliver hjælperne i den aktuelle straffesag nok heller ikke retsforfulgt, med mindre de vidste, at det blev brugt til kriminalitet. Og det vidste de nok ikke, selv om det er svært at forestille sig andre formål.

  • 7
  • 0
#3 Mogens Ritsholm

"Tre mænd er mandag ved i Retten i Lyngby blevet dømt for groft databedrageri ved at svindle ialt 11 millioner kroner fra i alt 157 mennesker, de fleste af dem ældre, ved at lokke oplysninger ud af dem over telefonen.En 23-årig mand og en 22-årig mand er blevet idømt fire års fængsel, mens en anden 22-årig mand er idømt re år og seks måneders fængsel. Det skriver Ritzau."

Lad os høre lidt mere om den fremgangsmåde, som de anvendte, og hvem der medvirkede. Var det fra udlandet?

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere