Flere spoofing-ofre: Ældre borgere franarret 11 millioner kroner

4 kommentarer.  Hop til debatten
Flere spoofing-ofre: Ældre borgere franarret 11 millioner kroner
Illustration: Mojoje | Bigstock.
Seks personer franarrede 157 ældre borgere i omegnen af 11 millioner kroner. Sagen mod dem starter i dag.
3. august 2020 kl. 10:12
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En gruppe svindlere har franarret i omegnen af 11 millioner kroner fra 157 personer. DR skriver, at svindlen, der hovedsageligt gik ud over ældre, fandt sted i lidt under 9 måneder i 2018 og 2019. De seks gerningsmænd har siden august 2019 siddet fængslet, og i de kommende uger vil deres sag komme for retten.

De er tiltalt for at have franarret ofrene deres personnumre, NemID-oplysninger og adgangskoder, hvorefter de har overført pengene til konti, de havde adgang til. Ud over de 157 personer, der faktisk fik franarret penge, er der yderligere 517 personer, der er blevet forsøgt franarret penge.

Landets politikredse har flere gange advaret borgere om fupopkald, særligt hjulpet af at kriminelle i stigende grad gør brug af ’spoofing’, hvilket gør det muligt for de kriminelle at ringe fra numre, der ligner de officielle.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
6. august 2020 kl. 15:11

Kender du din banks nummer?

Gør det en forskel, om de her svindlere ringer fra bankens officielle nummer eller fra et tilfældigt taletidskort?

Mit gæt er nej.

Selvfølgelig er spoofing et problem, men det løser langt fra alle svindel problemer at stoppe det!

3
3. august 2020 kl. 16:46

"Tre mænd er mandag ved i Retten i Lyngby blevet dømt for groft databedrageri ved at svindle ialt 11 millioner kroner fra i alt 157 mennesker, de fleste af dem ældre, ved at lokke oplysninger ud af dem over telefonen.En 23-årig mand og en 22-årig mand er blevet idømt fire års fængsel, mens en anden 22-årig mand er idømt re år og seks måneders fængsel. Det skriver Ritzau."

Lad os høre lidt mere om den fremgangsmåde, som de anvendte, og hvem der medvirkede. Var det fra udlandet?

2
3. august 2020 kl. 10:57

Politiets vurdering gør, at det heller ikke er ulovligt, hvis teleselskaber eller andre hjælper svindlerne med spoofing.

Og dermed bliver hjælperne i den aktuelle straffesag nok heller ikke retsforfulgt, med mindre de vidste, at det blev brugt til kriminalitet. Og det vidste de nok ikke, selv om det er svært at forestille sig andre formål.

1
3. august 2020 kl. 10:32

Men samtidigt med, at politiet advarer, mener de ikke, at det er strafbart at spoofe en andens nummer, og de gør intet for at efterforske anmeldelser. For de mener, at det er tilladt at bruge en andens nummer, som falsk A-nummer.

Først når anmeldelserne om svindel løber ind, agerer de. Og så er det nok for sent at spore det i telenettet. Derfor er det sjældent, at forbryderne fanges.