Google har længe fået meget opmærksomhed og kritik for, at de kan spore mobilbrugernes geografiske lokation med blandt andet Google Maps, og at de også gør det, hvis brugeren ikke har ændret i indstillingerne.
Men til Googles forsvar har selskabet aldrig lagt skjult på hverken det, eller at lokationsdataene også bruges i brugerrettede tjenester som Google Tidslinje.
Værre er det måske med alle de apps, som ikke altid er åbne om, at de indsamler lokationsdata, og at de ofte deler den data med reklamepartnere og andre - enten færdiganalyseret eller i anonymiseret form.
Kan let identificeres
Problemet med hyppigt indsamlede lokationsdata er, at de ofte kan være identificerende, selvom de i udgangspunktet ikke er knyttet til nogen navngiven person.
De fleste af os er i hjemmet hen over natten, og arbejdspladsen er der, hvor vi tilbringer rundt regnet otte timer fem dage om ugen. Der er sandsynligvis ikke mange, som bor præcis der, hvor du bor, samtidig med at de arbejder, præcis hvor du arbejder.
Derfor er det heller ikke svært at finde ud af, hvem du er, hvis man har adgang til de rå data. Dem med adgang kan også lære dine vaner at kende og finde ud af, hvilke steder du til enhver tid opholder dig.
Enormt marked
Mandag i denne uge udgav The New York Times en artikel om præcis den slags apps. Avisen har fundet mindst 75 virksomheder, som modtager nøjagtige lokationsdata fra op til 200 millioner mobilenheder i USA. Dataene bliver ofte indsamlet fra populære apps, som for eksempel tilbyder brugerne vejrmeldinger og lokale nyheder.
Lokationsnøjagtigheden er ofte indenfor nogle få meter, og The New York Times har fundet tilfælde, hvor en app indsamlede brugernes geografiske position mere end 14.000 gange i døgnet.
Det amerikanske marked for lokale reklamer i mobilapps og på sociale medier ventes at ramme 21 mia. dollars (ca. 138 mia. danske kroner) i år. Udbredte apps som The Weather Channel, der indirekte er ejet af IBM, og Foursquare-appen - en by- og rejseguide - bliver begge specifikt nævnt som meget brugte apps, der får indtægter fra lokalitetsmarkedsføring.
Flere af de aktører, som The New York Times har interviewet, indrømmer, at de fleste nok ikke ved, hvad der foregår.
Det bekræftes af brugerne af apps’ene, som også er blevet interviewet. Flere af dem er skræmt over omfanget.
Spær tilgangen
Både Android og iOS har indstillinger, hvor brugerne kan kontrollere, hvilke apps der må få adgang til lokationsdata. The New York Times har opsummeret, hvordan man indstiller det i denne artikel.
Men det er ikke bare deling af lokationerne, som brugerne bør være opmærksomme på. Mange apps beder om adgang til for eksempel brugernes kontakter. Det kan være smart at vurdere, hvilke apps der egentlig har behov for at gøre det for at tilbyde den funktionalitet, brugeren gerne vil have.
Artiklen er fra digi.no.