Flere partier gør digitalisering i fængslerne til krav: »Elektroniske journaler bør være en selvfølge«

Flere partier gør digitalisering i fængslerne til krav: »Elektroniske journaler bør være en selvfølge«
Illustration: Kriminalforsorgen.
Indførelsen af en elektronisk patientjournal i landets fængsler skal være en del af den kommende aftale på Kriminalforsorgens område. Sådan lyder den kontante besked fra regeringens støtteparti, SF, der får opbakning af både Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti.
20. oktober 2021 kl. 03:45
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hængemapper med fysiske journaler skal være fortid i landets fængsler. Sådan lyder beskeden fra flere partier på Christiansborg.

Eksperter har for længst dømt proceduren ude som et fortidslevn til skade for patientsikkerheden, fagpersonalets betingelser og muligheden for at samle data og se på tværs af Kriminalforsorgens fængsler og arresthuse.

Men nu er den mørke plet på digitaliseringslandkortet blevet et varmt emne i de igangværende forhandlinger om rammerne for Kriminalforsorgen - den såkaldte flerårsaftale, som sætter retningen for arbejdet i forsorgen.

Karina Lorentzen, retsordfører for SF.

»Jeg har rejst kravet om digitaliseringen af sundhedsplejen i Kriminalforsorgen,« lyder det fra Karina Lorentzen, der er retsordfører hos regeringens støtteparti SF.

Log ind og få adgang
Du kan læse indholdet ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
21. oktober 2021 kl. 11:22

Har man spurgt de indsatte, om de synes, at det er et problem, at de evt. kunne indentificeres af en praktiserende læge som tidligere indsat, eller om de foretrækker en mere sikker behandling? En løsning kunne være, at man gav regionerne ansvaret for sundheden i fængslerne, så man ikke behøver at finde på en ny it-løsning, men blot kan bruge det eksisterende.

9
21. oktober 2021 kl. 11:11

Er det ikke et problem uden løsning?

Jo, det er det nok. Enten registrerer man noget forkert (som vil få senere behandlere til at undres), eller også undlader man at registrere, det kan så have ubehagelige konsekvenser på et senere tidspunkt.

Noget andet er, at det bør være rimeligt enkelt at hente data over tidligere behandlinger fra centrale systemer.

Om det brændemærker de indsatte, når de engang er frie mennesker, tror jeg egentlig ikke. Læger har tavshedspligt, det gælder også for andre, der (legalt) får kendskab til sådanne oplysninger.

Man risikerer groft sagt at slå folk ihjel for ikke at brændemærke dem.

7
21. oktober 2021 kl. 10:23

Kære Søren,

Tak for dit spørgsmål.

Da landets fængsler hører under Kriminalforsorgen, er de ikke underlagt regionerne, der almindeligvis driver sundhedsvæsenet. Derfor er de ikke koblet op på regionernes EPJ-løsning.

En anden udfordring er spørgsmålet om, hvorvidt de indsattes sundhedsdata så at sige bliver "brændemærket", hvis det fremgår, at man er blevet undersøgt af en fængselslæge. Det skal der findes en teknisk løsning på.

Hav en god dag. Vh Steffen Journalist på Version2.

6
20. oktober 2021 kl. 14:29

Det ser ud til at Gert stiller det samme spørgsmål ovenfor

Hvad er det som gør at man ikke kan bruge en forbindelse, som praktiserende læger har?

5
20. oktober 2021 kl. 14:24

Er der nogen der har en forklaring på hvorfor kriminalforsogens lægerog sygeplejersker ikke har adgang til regionernes nuværende EPJ-system(er)?

Kriminalforsogens klienter er vel for langt størstedelen danske borgere der før eller senere skal tilbage i det almene offentlige system alligevel.

4
20. oktober 2021 kl. 12:28

Man skal stadig have et it-system, der kan snakke med de centrale systemer ("forbindelsen"), altså man skal som minimum anskaffe et praksissystem (til almen lægepraksis). De findes så også, og koster næppe nogen fængselsgård.

Om en egentlig EPJ eller et praksissystem er det mest velegnede, ved jeg ikke. Det skal i hvert fald hænge sammen mellem de forskellige fængsler. Det bør ikke være nødvendigt at starte på en frisk, når man flytter en fange.

3
20. oktober 2021 kl. 12:21

Et fængsel er vel ikke noget sygehus.

Hvad er det som gør at man ikke kan bruge en forbindelse, som praktiserende læger har?

2
20. oktober 2021 kl. 11:25

Jeg tror ikke, det er en god ide, at vente til Skat fungerer, det kan jo tage lang tid. Da en EPJ til fængselsvæsnet ikke skal have mirakuløse egenskaber eller medføre afskedigelse af et stort antal fængselsbetjente, så er der alle muligheder for, at det vil kunne lykkes, evt. ved en mindre ændring af noget eksisterende og fungerende.

Man har da også hørt om offentlige it-systemer, der fungerer. Men det er endnu ikke så slemt, at det er nogen "breaking news", at noget fungerer. Derfor hører man ikke om dem.

1
20. oktober 2021 kl. 09:37

Vi bruger som samfund nok adskillige Storebæltsbroomkostninger på håbefulde digitaliseringsprojekter der aldrig bliver til noget håndgribeligt eller bliver leveret i en tilstand der forværrer situationen for de berørte.

»Det bør ikke være økonomien, der står i vejen for det her,« siger Karina Lorentzen.

Det kan man mærke på sine skatter, fr. Politiker. Der er uendelige penge til uendelige digitaliseringsprojekter der i bund og grund bare dræner fælleskassen uden at fællesskabet får noget for pengene.

Hvad med at få ført noget til dørs først? Hvis SKAT eksempelvis fik styr på sit inddrivelsessystem ville der jo - påståeligvis - være uendelige penge at bruge på disse projekter. Hvad med en POLSAS, Rejsekortet, Sundhedsplatformen osv.? Ingen introspektion om hvordan vores midler ødsles bort på at gøre vore liv værre?