Flere offentlige it-projekter overholder budgettet - ved at stoppe i tide

3 kommentarer.  Hop til debatten
Flere offentlige it-projekter overholder budgettet - ved at stoppe i tide
Illustration: Jesper Kildebogaard.
De store offentlige it-projekter holder sig inden for budgettet, men det skyldes som regel en omlægning undervejs.
6. november 2015 kl. 06:28
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Selvom offentlige it-skandaler som Skats EFI-system trækker alvorligt ned i det samlede billede af offentlige it-projekter, så er der visse positive tegn at spore i It-projektrådets seneste vurdering af projekter med budgetter på mere end 10 millioner kroner.

I de to seneste halvårsrapporter fra It-projektrådet har der således tegnet sig et billede af, at flertallet af projekter holder sig under det afsatte budget.

Det er dog med den væsentlige fodnote, at projekterne omlægges undervejs, så der eksempelvis skæres funktionalitet fra. Dermed kan et projekt altså blive afsluttet for færre penge, end der var afsat, men kun ved at ende med mindre funktionalitet.

For enkelte projekter kommer resultatet af en beslutning om at stoppe, før projektet har opbrugt budgettet.

Skat lukkede projekt, før pengene var brugt

Det var eksempelvis tilfældet med Skats projekt Værdipapirer 13/16, som endte med at bruge 10 millioner kroner mindre end budgetteret. It-projektrådet havde anbefalet at lukke projektet ned før tid, og den anbefaling valgte projektets styregruppe at følge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed har Skat altså ikke opbrugt budgettet, men er samtidig endt med en realiseret bruttogevinst for projektet, som ligger på minus 149 procent i forhold til planlagt.

For andre projekter er der ifølge It-projektrådet tale om, at projekterne har fået bevilliget flere penge af Folketingets finansudvalg. Sådanne formelt godkendte ændringer af budgetterne er ikke talt med som budgetoverskridelser.

Da der samtidig i budgetterne er indlagt en risikopulje, kan et projekt komme i mål med højere udgifter end budgetteret, men samlet set være under budget, hvis budgettets risikopulje ikke er opbrugt.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
6. november 2015 kl. 15:26

Gad vide hvor meget skat vi kunne spare, hvis alle de store (IT) projekter holdt deres budgetter og mål...

Det ændrer næppe meget. Da det der ser ud til at vælte de fleste projekter af denne størrelse er at målene ændrer sig.

EFI er et godt eksempel på det citat: "Forventningen var 10-20 forskellige typer af fordringer som f.eks. fartbøder, momsgæld, skattegæld osv.

»Selv om der var en regelsanering, endte Skat med 400 fordringstyper"

Vi burde gøre som englænderene: lave små projekter der kan beskrives og gennemføres uden at nå en størrelse der kræver EU udbud. Og samtidigt lav koden open source, så det bliver nemmere at vedligeholde og for en anden del af etaten ( kommune/stat/regioner... ) at kopiere/bruge funktionaliteten i en anden sammenhæng.

Små projekter vil der også være flere leverandører til og dermed mere konkurrence.

2
6. november 2015 kl. 11:08

Skat lukkede projekt, før pengene var brugt

Jamen det er da en klar forbedring, at ikke bruge flere penge end de havde til rådighed - så er vi i hvert fald ude over "Luksusfælden". Men når man nu ikke får noget for (næsten alle) sine penge ... så er der stadig et stykke vej igen. Gad vide hvor meget skat vi kunne spare, hvis alle de store (IT) projekter holdt deres budgetter og mål...

1
6. november 2015 kl. 08:42

En gevinst på minus 149%? Kan du ikke lige forklare den? Eller bruge de konkrete tal?