Flere lande vil digitalisere mønter og sedler: Sverige er først i Europa

6. juli 2021 kl. 03:4546
Flere lande vil digitalisere mønter og sedler: Sverige er først i Europa
Illustration: Bigstock/Emmoth.
Den svenske centralbank går ind i en ny fase af 'e-krona'-projektet og indgår samarbejde med den nordiske it-gigant Tietoevry.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Eftersom brugen af ​sedler og mønter aftager i samfundet, undersøger flere landes centralbanker nu muligheden for at indføre en digital version af kontanter for at kunne tilbyde forbrugerne fortsat adgang til statslige penge. Andre digitale penge i samfundet er private bankpenge udstedt af forretningsbanker.

Sveriges centralbank Riksbanken tester som de første i Europa for tiden en ny, digital version af kontanter: En e-krone.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
46 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
46
12. december 2021 kl. 21:05

Jeg synes, der skulle være to krav opfyldt til en e-mønt:

  1. Ingen betaling må kunne spores tilbage til en bestemt person
  2. Man må ikke kunne finde ud af, at to betalinger er sket med samme kort

Det vil sige akkurat sådan som kontanter fungerer. Sikkerheden skal være matematisk garanteret, og ikke bare via en implementationsdetalje, som kan ændres.

45
10. juli 2021 kl. 18:09

Tror også at over tid bliver kontanter sjældne, men altid bagud kompatible, ligesom med checks der gik af mode for mange år siden, men stadig kan indløses - hvis konto eksistere og person lever? Lyder det ikke meget realistisk.

44
9. juli 2021 kl. 15:40

Ok, Morten Lund. Tak for svar.

Min anke går på, at der er stærke kræfter, som vil afskaffe fysiske penge helt:"Fysiske kontanter er stadig sjældnere i brug i Sverige. Næsten alle bruger mobilappen Swish (det svenske svar på Mobilepay), og det anslås, at butikker vil kunne stoppe med at tage imod kontanter inden 2023."

Jeg ser dette tiltag som et skridt i den retning - men måske mistolker jeg det, og man kan da håbe, at det ikke bliver tilfældet.

43
9. juli 2021 kl. 15:00

Hej Anne-Marie

Befolkningens vel er politikernes mål. Når de vil, er det fordi det gavner flertallet i nationen. Jeg har ikke hørt at fysiske penge skulle afskaffes, blot at der kommer en digital variant. Ændre det din holdning? Har du tænkt på at dem som betaler negative renter, således kan have hele opsparingen stående på en af nationalbanken udstedt konto? Ville det være bedre hvis det var Mark Z der stod bag?

42
8. juli 2021 kl. 18:25

Det er da ikke i sig selv et argument for, at det er bedre for befolkningen som helhed at droppe fysiske penge, Morten Lund. Og hvad er din løsning på, at mange vil blvie koblet af, hvis man går over til national digital valuta?

41
8. juli 2021 kl. 18:13

Det rykker sig - den jord du står på. Der er så mange forandringer i gang at jeg nægter at remse op på det her tastatur. Men et hurtigt view: Dollar på retur som global betalings... Elektronisk yuan. Bitcoin disruption. Nationalstaterne og deraf deres valutaer på retur. Monopolisering og totalitær sammenblanding etc

40
8. juli 2021 kl. 07:34

Hjælper ikke at have kontanter når betalingssystemerne lægges ned som hos COOP i Sverige.. så er butikken lukket kontanter eller ej..

Hvis man er ude i en situation hvor feks. Nets er nede i længere tid, så kan butikkerne indføre en nødprocedure baseret på papir, pen, og lommeregner. ulempen er det tager 10 gange længere tid, og vil nok også medføre større kasse og lager difference. Men kunderne kan få dækket basale behov, og butikken kommer af med vare der ellers vil blive fordærvet.

39
7. juli 2021 kl. 11:41

Kontanthåndtering har alle dage været et problem. Jeg er sikker på at butikker ville elske hvis kontanter helt forsvandt; der er store omkostninger forbundet med optælling, sikkerhed både i kontoret og i kassen, anskaffelse af byttepenge og afskaffelse af overskud (ja, selv overskud af kontanter er et problem).

Ja, det er uden tvivl rigtigt - men kan det begrunde, at man handicapper en stor del af befolkningen?

I mine øjne er enkle og gennemskuelige betalingsmidler en del af vital infrastruktur - og den slags skal ikke indrettes efter erhvevslivets våde drømme, men skal tjene hele befolkningens behov - også de mere udsatte dele af denne.

37
7. juli 2021 kl. 11:01

Og for hvem er det (det nuværende system) et onde?

Kontanthåndtering har alle dage været et problem. Jeg er sikker på at butikker ville elske hvis kontanter helt forsvandt; der er store omkostninger forbundet med optælling, sikkerhed både i kontoret og i kassen, anskaffelse af byttepenge og afskaffelse af overskud (ja, selv overskud af kontanter er et problem).

Jeg er ikke sikker på at de problemer er store nok til at gave grobund for en digital krone. Som de fleste i denne tråd forstår jeg ikke helt motivationen for at indføre en digital krone.

34
7. juli 2021 kl. 10:16

Hjælper ikke at have kontanter når betalingssystemerne lægges ned som hos COOP i Sverige.. så er butikken lukket kontanter eller ej..

32
6. juli 2021 kl. 22:48

Citat: "at han ikke har hørt om nogen, der er blevet stoppet af parlamenter andre steder i verden."

Parlamenter har godkendt bunker af mere eller mindre forrykte projekter. I hvor høj grad forstår de, hvad dette medfører?

31
6. juli 2021 kl. 22:39

Helt basalt, hvordan kan man overhovedet lære børn værdien af penge, hvis de ikke kan få lov til at spare op, og mærke penge i deres egne hænder?</p>
<p>Der er faktisk en stor risiko for vi kommer til at opflaske kommende generationer af funktionelle analfabeter, men det er måske i virkeligheden det der er den hemmelige agenda.

Det er en helt valid tanke, og en reel risiko - enig.

Det rigtigt skræmmende er, at det nok ikke er det der er formålet med tiltaget -det er "bare" fordi der er fundet en potentiel mulighed for at "forbedre" felt ZZB 3476 i det Store Regneark (tm) - og det du beskriver bliver så et af resultaterne.

29
6. juli 2021 kl. 20:31

Det er komfortabelt at beholde status quo, men ikke realistisk. Det kan godt være politikerne lever et andet liv. Men deres udsigt er fænomenal. Jeg tror dette er det bedste af flere onder.

Og vedr. overvågning, tror ikke det er muligt at intensivere ret meget mere end status quo. ; )

28
6. juli 2021 kl. 18:12

Total kontrol med borgernes penge- dispositioner, og i den forbindelse særlig nidkær kontrol med penge-modtagerne. AI en selvfølge…

Den slags mistillidsfulde posekiggende statsinitiativer vil utvivlsomt fremme opfindsomheden i form af naturalieøkonomi, som jeg ved, den fungerede effektivit i Estland i 90’erne.

Euro er også en lettilgængelig parallelvaluta.

Eller som i Italien i 50’erne hvor byttepenge var karameller, cigaretter, tøjklemmer og blyanter.

Men der vil blive brugt en masse skatteborgerpenge på projektet, som kommer til at koste det tredobbelte af det estimerede, for ikke at tale om forsinkelserne, der sandsynligvis betyder, at projektet er overflødigt, når det en gang er færdigt - hvad det forresten allerede er nu.

27
6. juli 2021 kl. 15:49

funktionelle analfabeter,

Det var faktisk også et udtryk, der faldt mig ind...Hvorfor gøre samfundet så vanskeligt som muligt at fungere i? Det fprstår jeg ikke - med mindre det er de stærkestes forsøg på at sætte sig endnu mere på dagsordenen..

26
6. juli 2021 kl. 15:30

Det forstår jeg faktisk ikke rigtigt kan være lovligt og i orden i et påstået demokratisk land, som skal være for alle.

Helt basalt, hvordan kan man overhovedet lære børn værdien af penge, hvis de ikke kan få lov til at spare op, og mærke penge i deres egne hænder?

Der er faktisk en stor risiko for vi kommer til at opflaske kommende generationer af funktionelle analfabeter, men det er måske i virkeligheden det der er den hemmelige agenda.

23
6. juli 2021 kl. 14:39

Hvis du køber eller sælger noget er prisen ikke den samme hvis du handler med en privat valuta som med en statslig garanteret valuta. Og det er hele forskellen. Ingen kan garantere for at den privatbaserede valuta er noget værd i morgen. Uden en statslig (samfundsmæssig) garanteret valuta er perspektiverne for snyd og bedrag uhyggelige. Og befolkningens mistilid til penge alvorlig.

22
6. juli 2021 kl. 14:25

For det fjerner bankernes indtægts grundlag. Og modsvar derfra vil blive at skrue på gebyrer og renter.

Nu er dette jo en kun et problem, fordi man har tildelt bankerne en særstatus, der i høj grad sætter konkurrencen ud af kraft.

En oprettelse af en statslig enhed vil kunne genskabe konkurrencen, hvor alt fordårlige og hasarderede ledelsesbeslutninger rent faktisk vil sende banken konkurs.

Den statslige bank vil erfaringsmæssigt være ineffektiv. Men det er bestemt muligt at det er bedre end det nuværende system.

21
6. juli 2021 kl. 13:55

Hvis formålet er at gøre transaktioner billigere, så tvivler jeg på det lykkes.

For det fjerner bankernes indtægts grundlag. Og modsvar derfra vil blive at skrue på gebyrer og renter. Og så betaler vi igen.

20
6. juli 2021 kl. 13:45

Dét folk er bange for er sikkert at staten nu kan følge med i hver gang man betaler fru Olsen 250 kr.

Det er kun ét - men da et vigtigt - problem. Et andet - ligså vigtigt - problem er, at tvangsdigitaliseringen skubber store befolkningsgrupper, som har problemer med det digitale, ud. Man handicapper dem unødigt.

Det forstår jeg faktisk ikke rigtigt kan være lovligt og i orden i et påstået demokratisk land, som skal være for alle.

18
6. juli 2021 kl. 13:06

er ikke vejen frem, og har aldrig været det.

Jeg vil ikke fremhæve alle ulemperne og konsekvenserne, for dem har vi efterhånden terpet til hudløshed, men blot sige

Tvangsdigitalisering - NEJ TAK.

15
6. juli 2021 kl. 12:05

Fordi de normale betalingskort er ejet af private virksomheder ikke af det offentlige, der burde være et offentligt ejet system uden renter af nogen type (hverken negative eller positive) bare digitalt sted man kan have sine penge.

Netop. Og hvor ind- og udbetalinger er uden gebyr. Det skal ikke koste noget at betale i supermarkedet eller til andre private, og det skal ikke koste noget at modtage penge fra arbejdsgiver eller private.

Ideelt burde det sættes op, så man kan lave automatiske betalinger af faste udgifter (lig PBS), også uden gebyrer for hverken betaler eller modtager.

Hvad anonymitet angår, så har jeg ikke så meget imod, at betalinger er sporbare, så længe der er klare regler for, at kun brugeren selv og offentlige instanser kan se transaktionerne, og at enhver forespørgsel bliver logget på en sådan måde, at brugeren kan se hvilke instanser, der har trukket oplysninger om hans/hendes transaktioner, hvornår og hvorfor.

"Hvem skal så betale?", er der sikkert nogen, der spørger. Staten bruger i forvejen mange penge på at udstede mønter og sedler (og destruere udslidte eller udgåede ditto), så det er vel rimeligt, at staten (dvs. os allesammen gennem skat) betaler for udgifterne til drift af digitale kroner.

17
6. juli 2021 kl. 12:51

Det bliver bare en erstatning for kreditkortet så, hvilket kan være fint. Men hvorfor så ikke oprette en statslig bank, som under finanskrisen (og se om den kan konkurrere på lige vilkår med finanssektoren, hvilket den sagtens burde kunne).

Erstatning til kontanter kræver privacy by design. Så snart staten begynder at komme tracking, logning og andet omkring folks færden og forbrugsmønstre ind i sådan en løsning, mister den al legitimitet i denne henseende. Selv hvis man forbyder kontanter en dag, vil folk bytte med ølrammer, rødvin, tobak, lammekøller, sølv, guld eller andre cryptovalutaer.

Selv de mest totalitære stater i verden, kan umuligt få bugt med den frie økonomi. Man ender bare med at tvinge folk til at handle med dollars, høns, korn, mel eller smykker. Så hvis man har ærlige hensigter med en erstatning for kontanter, skaber man ærlige alternativer.

14
6. juli 2021 kl. 12:02
13
6. juli 2021 kl. 11:33

Men hvorfor skal Riksbanken skal etablere sig eget system, helt parallelt med de eksisterende betalingskort-systemer?

Fordi de normale betalingskort er ejet af private virksomheder ikke af det offentlige, der burde være et offentligt ejet system uden renter af nogen type (hverken negative eller positive) bare digigtalt sted man kan have sine penge.

Ligesom kontanter det er forskellen det er e-kontanter ikke en bank.

12
6. juli 2021 kl. 11:32

Prøv at se på hvad visa og master koster at bruge (btw det er samme firma bagved de to kort).

Hævning i udlandet har typisk en pris på 1-2-3% af det hævede beløb dog mindst 30-50 kr pr gang....

Det er altså dyrt med de der kort. Måske er det derfor, at nogle danske banker gerne vil aflive dankortet - for det er billigt for forbrugeren == de tjener for lidt mener de. Det kan man så mene om hvad man vil.

10
6. juli 2021 kl. 11:01

Man ville kunne holde styr på kronen på en anden måde. Lige nu er en af grundene til at vi ikke kan have en høj/højere skat på co2, fedt,salt,sukker,sprut eller nikotin at det rammer social skævt. Hvis man nu sagde at alle måtte købe fx en flaske skattefrit og derefter en tårnhøj skat vil man kunne mildne problemerne

9
6. juli 2021 kl. 10:41

...i stedet for at køre en virksomhed konkurs kan de gøre et helt land insolvent - overnight.

8
6. juli 2021 kl. 10:41

Forskellen er faktisk ret stor.

Din telefon er en gang skrøbelig elektronik, skærme flækker, de løber tør for strøm, taber du dem er de ovre, hacking osv osv

Mine pengesedler kan tørres på radiatoren. Bomuldpapir er ret stærkt

Jeg tør godt smide min pung ud fra Aalborg tårnet, men min "smart" phone ??? hm

Men hvis man ikke er enig synes jeg vi bare skal mødes på 10. i Nordkraft i Aalborg og teste vores devices: "smart" phones versus plastikkort og pengesedler.

Og så er der al overvågning - men det vist kun slemt når det foregår i Kina og Rusland - eller ???

6
6. juli 2021 kl. 10:07

Kan man man så have sin beholdning af kontanter som e-kroner, så man undgår at betalenegative renter til bankerne?

5
6. juli 2021 kl. 09:31

Siger dette ikke det hele:

Betal eller hold lukket

Og så synes jeg i øvrigt stadigvæk at et skilsmissebarn skal have mulighed for at få lidt ekstra kontanter af den "anden" forældre uden at det skal være muligt at spore.

4
6. juli 2021 kl. 09:00

Glemte at sige at man efterhånden er nødt til at have et mindre lager af kontanter hjemme "just in case" når "man" nu absolut vil lægge alle æg i en kurv.

En fejl og man kan frygte DK står heeeelt stille i måske længere tid.

Måske ikke kun kasseapparater, men også styring af køle/fryse montre osv osv osv.

Godt min cykel kan køre i ødrift :-)

3
6. juli 2021 kl. 08:35

hvad kan gå galt ?

et par små ting

  1. fladt batteri
  2. taber min "smart" phone så den går i udu
  3. hacking fra en installeret inferiør app
  4. kan ikke opdateres mere da din "smart" phone er 2.5 år gammel

Og det gælder for penge, kørekort, sygesikring,bank, nemid, (net)adgang på dit arbejde, din bil ?, og meget mere !

og dertil kommer at vores alles ledelse i Danmark/EU helt har mistet forbindelsen til den pulserende verden

et lille linkhttps://www.bt.dk/samfund/it-ekspert-efter-nyt-angreb-kan-i-vaerste-fald-koste-liv

eller er jeg helt forkert på den ???

2
6. juli 2021 kl. 08:04

Jeg forstår ikke hvilket problem, sådan en e-krone skal løse.

Som udgangspunkt er det ikke gratis at trykke penge. Jeg kan huske da 5-øren blev afskaffet, så var det blandt andet fordi det kostede 10 øre at fremstille en 5-øre.

I sådan en corona-periode som den vi har været igennem, så viser det jo også at penge er en smittebærer af rang.

Jeg var engang ekspedient i Irma, og kors hvor blev man beskidt af at røre ved alle de mønter og sedler hele dagen.

I øvrigt bruger vi jo digital betaling konstant. Hvad skal vi overhovedet med fysiske mønter og sedler? Om din tegnebog indeholder to hundredekronesedler, eller om det er en 'Wallet' på din telefon hvor der står '200' kan vel være det samme?

Dét folk er bange for er sikkert at staten nu kan følge med i hver gang man betaler fru Olsen 250 kr. for at gøre rent hver torsdag. Det er normalt i småtingsafdelingen, hvor man ikke føler det er nødvendigt at ulejlige skattevæsenet med den information.

Så hvis man nu kunne få sådan en 'frit-lejde' ordning, hvor staten bare holder fingrene la-angt væk fra folks digitale kontanter, så ville vi såmænd slet ikke opdage forskellen.

Men det kræver nok sin mand. På et tidspunkt vil det nok blive for fristende at bare prøve at følge en lillesmule med. Bare et lille kik, det gør vel ikke noget, vel?

Og så en dag får din 13-årige datter en regning fra skattevæsenet, fordi den ugentlige 50'er fra mormor har fået hendes frikort til at løbe over...!

1
6. juli 2021 kl. 07:31

Jeg forstår ikke hvilket problem, sådan en e-krone skal løse.

Riksbankens model har som mål, at brugerne skal kunne bruge e-kroner fra en mobiltelefon, betalingskort eller via smartwatch.

I praksis må det fungere som en ekstra digital bankkonto - i stedet for at hæve sedler nede i kontantautomaten overfører man penge til sin e-krone konto. Og så kan man betale med e-kronerne i butikken ved at bruge telefonen eller et kort, der trækker det fra e-krone kontoen.

Hvordan adskiller det sig fra de eksisterende løsninger (Google, Apple, Swish, Visa osv)? For brugeren er der så vidt jeg kan se ikke nogen forskel.

Jo - man kan formentlig lave semi-anonyme betalinger direkte mellem private, men ud over betaling for sort arbejde må det være et ret lille anvendelsesområde? Og det kan man da allerede med Swish eller Mobilepay?

Måske bliver det lidt billigere for de forretningsdrivende (afhængigt af hvordan gebyrstrukturen bliver) - men nogen skal jo betale for at drive systemet.