Flere europæiske brændstofleverandører ramt af cyberangreb

4. februar 2022 kl. 09:19
Flere europæiske brændstofleverandører ramt af cyberangreb
Illustration: Pressefoto/Oiltanking.
Tre selskaber, der alle opererer på havneterminaler, blev i weekenden ramt af cyberangreb. Sikkerhedsekspert advarer mod at drage forhastede konklusioner.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Onsdag kom det frem at den tyske brændstofleverandør Oiltanking, der blandt andet leverer til Shell, hen over weekenden var blevet ramt af et cyberangreb, som blandt andet lammede virksomhedens læsnings- og aflæsningssystemer på forskellige terminaler i Tyskland. Nu viser det sig, at belgiske SEA-Invest og hollandske Evos, der ligeledes opererer på alverdens terminaler, også blev ramt af cyberangreb i weekenden.

Det skriver BBC.

Alle tre selskabers it-systemer gik ifølge BBC ned eller blev alvorligt forstyrret i cyberangrebene, der ramte både europæiske og afrikanske havne.

De belgiske myndigheder efterforsker angrebet på SEA-Invest, og en talsperson fra selskabet udtaler ifølge BBC, at dele af forretningen igen er operationel, men man forsøger stadig at få et backup-it-system op at køre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trusselsanalytiker i cybersikkerhedsfirmaet Emsisoft, Brett Callow, advarer mod at drage forhastede konklusioner ovenpå de sammenfaldende cyberangreb.

»Nogle typer malware henter e-mails og kontaktlister og bruger dem til automatisk at spamme ondsindede vedhæftede filer eller links, så virksomheder med delte forbindelser kan nogle gange blive ramt hurtigt efter hinanden. Det er derfor, man nogle gange ser sektorbaserede eller geografisk baserede klynger af hændelser,« siger han til BBC.

Derudover bruger de tre selskaber den samme software, som kan være blevet kompromitteret af hackere.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger