Flere end 4.000 ringer dagligt til NemID's support

23. maj 2011 kl. 09:089
Telefonsupporten hos NemID fik i marts år 128.000 henvendelser. Det svarer til over 4.000 daglige henvendelser alle ugens syv dage.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Over 4.000 daglige henvendelser i gennemsnit og et budget til telefonsupport, der langt overstiger det forventede beløb. Så svært galt står det til for NemID. Det fortæller Socialdemokraternes it-ordfører Yildiz Akdogan efter den seneste redegørelse om hele projektet fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

»Antallet på 128.000 henvendelser fra borgerne alene i marts måned er alt for stort, og det peger på, at der er en stor gruppe af borgere, der ikke kan finde ud af det her«, udtaler Yildiz Akdogan til Politiken.dk og fortsætter:

»Ministeren burde iværksætte en analyse af, hvor det er, det går galt, når dagligt mere end 4.000 mennesker må ringe op til NemID for at få hjælp. Man kunne sandsynligvis få rettet en del ting i systemet, hvis man kunne sætte fingeren på, hvor det ikke fungerer«, udtaler hun.

De seneste tal viser, at i alt 3,1 million danskere nu har aktiveret deres NemID. Samtidig har mere end 2,7 millioner danskere valgt også at benytte deres NemID til at gå på offentlige hjemmesider for at tjekke personlige oplysninger som skat for eksempel.

Det analoge nøglekort volder problemer

»Af et nyt speciale fra Københavns Universitet fremgår det, at over 300.000 danskere har problemer med NemID, og et af de punkter, specialet peger på, er anvendelsen af det analoge nøglekort. Mange i undersøgelsen finder det meget gammeldags her i en digital tidsalder, og måske kunne man løse nogle af problemerne ved sideløbende at indføre en mere digital løsning for eksempel i form af sms'er«, siger Yildiz Akdogan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Yildiz Akdogan har derfor stillet spørgsmål til videnskabsministeren om, hvilket indtryk det gør på hende, at så mange har sværere ved at bruge NemID end forgængeren Digital Signatur. Videnskabsministeren skal svare senest den 25. maj.

Hos NemID fortæller informationschef Jette Knudsen, at antallet af henvendelser til telefonsupporten lige nu er nede på det halve af presset i marts, og at det hænger sammen med, at udrulningen af NemID til private er ved at være overstået.

»Det har været indføringen af systemet, der har været årsag til det store pres, men det er ikke nok at sige, at det nok tager af af sig selv nu. Vi skal længere ned«, siger Jette Knudsen til Politiken.dk.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
28. juni 2011 kl. 08:39

"Jeg er sikker på, at det en konspiration startet af alle kritikerne (bl.a. på version2 ), de ligger og ringer døgnet rundt - det er ren chikane", sagde miss informationschef Jette Knudsen - næsten....

Forøvrigt, hvordan kan det stadig være "indkøring", når de sidste danskere fik NemID for ca. 6 måneder siden ?

11
28. juni 2011 kl. 07:49

Idag den 28. juni 2011 kom det så frem, at DanId ikke har råd til at servicere NemId brugere via telefonen og de har af Videnskabsministeren fået lov til, at sætte alle der ringer til supportlinien i venteposition i 5 minutter!

Og hvorfor har DanId dog ikke råd til at rådgive om dette produkt der ifølge Videnskabsministeren er ret let at bruge jf. et lille uddrag fra en debat i Folketinget den 25. maj '11. Videnskabsministeren udtalte at "Men jeg vil sige, at der er 3,2 millioner borgere, der anvender NemID. NemID bliver anvendt 1 million gange om dagen, så NemID er jo ikke umulig at benytte og NemID er sikker at benytte."

Tja, 900.000 opkald til DanId supportlinien - (nihundrede tusinde) eller ca 30% af alle NemId brugere - lyder virkelig som om der er tale om et kanonlet produkt, som enhver bare med hjælp af lillehjernen sagtens kan klarer i en håndevending!

Hvordan kan det dog være, at DanId nævner at 128.000 brugere havde problemer i marts og ca halvdelen i april - af undersøgelsen fra KU angives at 300.000 har problemer, dette tal kan Videnskabsministeren ikke genkende!

Så enten er der tale om at danskerne er blevet helt usandsynligt dumme siden starten af maj og at mindst 600.000 NemId brugere har ringet til supporten hos DanId - eller også er der tale om en usædvanlig grov manipulation.

Mvh Lars plbrake.dk

1
23. maj 2011 kl. 09:41

ikke brugen af "analogt nøglekort". Det kan enhver forstå. Hvor meget værere vil det ikke blive med SMS'er?

Nej, problemet er f.eks. et elendig webdesign på nemid.nu: Min kone havde glemt sin kode og fik et nyt midlertigdigt tilsendt. Der stod klart og tydeligt i brevet, at enten blev hun bedt om at skifte kodeord, eller også skulle hun gøre det selv. Ok, hun logger ind på nemid.nu, med lidt leden finder hun stedet, hvor hun skal skifte kodeord. Når hun trykke skal hun logge ind igen. Så kan hun lede.. logge ind igen... Først når hun forsøger at logge ind på netbanken kan hun skifte! Hvordan skulle hun vide det?

Generelt: Brugen af et analogt nøglekort er en god idé. Men at sætte PBS/nets til at lave noget, almindelige mennersker skal bruge er en rigtig, rigtig dårlig idé.

4
23. maj 2011 kl. 10:43

Ja, hele processen bærer præg af, at der måske er nogle ting, der ikke er tænkt over ret grundigt.

Da jeg for eksempel skulle oprette mig og indtaste et nyt password, brugte jeg et specialtegn (|). Jeg fik derefter at vide, at jeg kun kunne bruge visse specialtegn. Så kunne det jo være rart at vide, hvilke jeg kunne bruge, men næ nej; det var der ingen grund til at fortælle mig.

Desuden kan man under sig over, at man kun har lov til at bruge visse specialtegn, men det er vel en anden snak.

7
23. maj 2011 kl. 12:18

Lige meget hvor brugervenligt et system gøres

Så cirka 10% har haft problemer.

Ret lav problem-frekvens i en indkøringsfase.

9
23. maj 2011 kl. 12:44

Folk har svært ved at skille sådanne ting af.

Det er jo ikke underligt, når man tænker på den måde produktet bliver markedsført på.

10
25. maj 2011 kl. 00:57

Når der ikke er et fornuftigt alternativ - så kan det da være total ligegyldigt om monopol projekter virker - det kan jo ikke miste ret mange kunder!

Den normale konkurrence situation er jo sat fuldstændig ud af spillet.

Hvis I ikke har fået den sidste nye fejl hos SlemId - så lader det til at inaktivitet i mere end en måned - simpelthen spærre for adgang - og genaktivering skal ske via ens bank.

Et familiemedlem bruger meget sjældent sin SlemId - og skal derfor genaktivere HVER EVIG ENESTE GANG!

Det er sgu' godt jeg ikke har SlemId

Mvh Lars plbrake.dk

3
23. maj 2011 kl. 10:37

Problemet med SMS er, at hvis man på sigt vil indføre nemID på smartphones, så har man lige pludselig ikke to-faktor sikkerhed længere. Et digitalt token er bedre - også fordi det ikke kompromiterer sikkerheden, hvis folk tager et billede af deres token og lægger det ind på telefonen.

2
23. maj 2011 kl. 10:37

Altså: »Af et nyt speciale fra Københavns Universitet fremgår det, at over 300.000 danskere har problemer med NemID, og et af de punkter, specialet peger på, er anvendelsen af det analoge nøglekort. Mange i undersøgelsen finder det meget gammeldags her i en digital tidsalder, og måske kunne man løse nogle af proiblemerne ved sideløbende at indføre en mere digital løsning for eksempel i form af sms'er«

Det er det dårligste argument jeg længe har læst; en nøgle (til din dør) er også analog og gammeldags men den har folk nok ikke ret mange problemer med, og jeg tvivler på at det er bedre med en elektronisk kodelås.

Hvordan kan man have færre problemer med et stykke papir end en elektronisk dims? At folk så ikke kan lide løsningen er jo noget andet; mange ville nok foretrække at det var en del nemmere, men folk (generelt) har jo heller ikke forstand på sikkerhed.