Flere amerikanske delstater vil genindføre netneutralitet

Illustration: Adammorfeld.com
Nebraska melder sig i rækken af amerikanske delstater, der har fremsat et lovforslag, der vil genindføre netnetneutralitet. Der er dog fortsat stor usikkerhed om, hvorvidt det er muligt at lave lokal lovgivning, der går imod den føderale afgørelse

Nebraska er den første republikanske delstat, der melder sig klar til at genindføre lovgivningen om netneutralitet, efter at FCC (Federal Communications Commission) ophævede reglerne for netneutralitet tilbage i december. Netneutralitet sikrer en ligelig fordeling af adgangen til hjemmesider på internettet.

Det skriver Adam Morfeld, demokratisk delstatssenator i Nebraska på Twitter.

I forvejen er delstaterne California, New York, Washington og Massachusetts i gang med at forberede lovgivning, der genindfører netneutralitet på delstatsniveau.

Det er den demokratiske state senator Adam Morfeld, der har fremsat forslaget 'Internet Neutrality Act(LB856), og han skulle have have opbakning på tværs af demokrater og republikanere i delstatssenatet. I Nebraska består den lovgivende forsamling af 49 medlemmer og i dag er 31 republikanere, 15 demokrater, en liberale og to uafhængige. Så det er endnu uvist om Adam Morfeld reelt kan etablere et politisk flertal.

»For mig er det her en lov, der sikrer den økonomiske udvikling og forbrugerbeskyttelse. Internettet driver økonomien frem, og det er kritisk vigtigt at have en åben og fair adgang til internettet,« siger Adam Morfeld til Lincoln Journal Star.

Morfelds forslag vil forhindre internetudbydere i at blokere eller begrænse indhold og applikationer på bestemte enheder samt forhindre udbyderne i at praktisere såkaldt betalt prioritering.

Det er endnu usikkert, om der er flertal for forslaget, men ifølge Adam Morfeld er der opbakning fra alle politiske sider.

»Jeg vidste, jeg selv var passioneret omkring det her, men jeg blev chokeret over al den støtte, jeg har modtaget fra republikanere, demokrater og liberale,« siger Adam Morfeld til Lincoln Journal Star.

Usikkerhed om lokal lovgivning

I Californien er der i starten af januar fremsat et nyt lovforslag der vil regulere internetudbydere som offentlig forsyningsvirksomheder og dermed blokere for udbydernes adgang til forsyningsnettet, med mindre de følger reglerne for netneutralitet. Alle offentlige myndigheder vil også få forbud mod at indgå kontrakter med internetudbydere, der ikke overholder netneutralitetsreglerne.

Det er dog fortsat uvist om Nebraska og andre delstater får held til at indføre netneutralitetslovgivning på delstatsniveau.

I den 539-siders lange endelige afgørelse som FCC har offentliggjort 4. januar indikerer kommissionen at de føderale regler forhindrer enhver form for lokal lovgivning.

»“(A)llowing state or local regulation of broadband Internet access service could impair the provision of such service by requiring each ISP to comply with a patchwork of separate and potentially conflicting requirements across all of the different jurisdictions in which it operates,” the ruling states.«

Sådan skriver FCC i deres afgørelse.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Claus Bobjerg Juul

Kan en delstat vedtage en lov som også har virkning i en anden stat?, jeg tror det ikke, nogen der ved noget?

Hvis jeg har ret, kan en ISP så ikke bare route alt trafik til en anden stat hvor loven ikke gælder, udsætte trafikken for sin "QoS", og hen til sit endelige mål og det samme den anden vej?

og er de 4 nævnte stater knudepunkter for internet trafikken (DIX funktion), eller routes meget af trafikken allerede ud af de 4 stater, måske endda for så at blive routet tilbage

 • 1
 • 0
Jesper Lund

Kan en delstat vedtage en lov som også har virkning i en anden stat?, jeg tror det ikke, nogen der ved noget?

Lovgivning eller anden regulering af netneutralitet (som FCC 2015 Open Internet Order) gælder primært for "last mile" til slutbrugeren af en internetadgangstjeneste. Det delstatsoverskridende element vil derfor være minimalt.

Om føderal lovgivning forhindrer lovgivning på delstatsniveau, som det nævnes i artiklen, er en anden sag. Mon ikke visse teleselskaber vil sagsøge de pågældende delstater.

 • 0
 • 0
Poul-Henning Kamp Blogger

Om føderal lovgivning forhindrer lovgivning på delstatsniveau, som det nævnes i artiklen, er en anden sag.

Det overordnede princip i USAs føderalisme, er at føderal-regeringen styrer alt hvad der involverer "inter-state", dvs. mellem eller på tværs af stater, mens staterne styrer "intra-state", dvs. alt hvad der er inden for statens grænser.

Delstaterne kan derfor godt lovgive om last-mile delen og for den sags skyld inter-city i staten, men de kan ikke lovgive udenfor delstatsgrænsen eller hvad der sker på grænsen (told, afgifter, undersøgelser osv.)

Fodnoten er at føderalstaten kan bestikke delstaterne med en lov der siger: "Her er en stor pose penge til formål X, men de kan kun uddeles til delstater der ...", det er et tilbud delstater kun sjældent siger nej til.

 • 0
 • 0
René Nielsen

Det er FCC som med stemmerne 3 imod 2 har ophævet netneutraliteten.

Men det betyder ikke, at senator Morfeld ikke kan fremsætte et lovforslag om at genindføre netneutraliteten via føderal lov, for det vel det som artiklen går på?

Spørgsmålet er om senator Morfeld kan skaffe flertal til at overrule til et evt. præsidentielt veto i et valgår med midtvejsvalg i september 2018.

Halvdelen af Kongressen er på valg, så det kan blive grimt for republikanerne, hvis de nuværende stemmetal bider sig fast. I det lys, er enhver sig selv politisk nærmest, så det er ikke utænkelig at senator Morfeld får det nødvendige flertal.

Personligt tror jeg ikke at Trump holder 2018 ud pga. uroen i det republikanske parti over især Muellers undersøgelser samt usikkerhederne om præsidentens politik.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere