Flash-harddiske selvdestruerer på sekunder

Fremtidens harddiske med flash-chips kan slettes fuldstændigt meget hurtigt. Til gengæld bliver det også meget sværere at genskabe data efter uheld.

Solid-state-diske er ikke bare hurtige at skrive og læse fra. De er også meget nemmere at håndtere, når fortrolige data skal sikres mod forkerte øjne, sammenlignet med almindelige, mekaniske harddiske, skriver amerikanske Computerworld.com.

Det er en af flere forskelle, der skal tages i betragtning, når procedurerne for at sikre data skal overføres til de solid-state-diske (SSD), som langsomt vinder indpas i bærbare computere. Men generelt bliver livet nemmere for dem, der har ansvaret for, at fortrolige data ikke kommer på vildveje.

Den typiske måde at sikre harddiske mod at indeholde fortrolige data, når de bliver solgt videre eller smidt ud efter brug, er en eller flere komplette overskrivninger med tilfældige data. Nogle mener ligefrem, at der skal 35 overskrivninger til, før alle spor af data er forduftet.

Da skrivearmen helt fysisk skal arbejde sig igennem alle spor på de magnetiske plader i harddisken, kan en overskrivning tage flere timer.

Men en flash-harddisk har ikke det problem og kan langt hurtigere skille sig af med de data, der ligger på - 16 gigabyte kan slettes på 15 sekunder. Samtidig lider flash-chippene ikke af den hukommelseseffekt, som en harddisk har, kaldet magnetisk hysterese, så når data er slettet én gang, er de helt væk.

Samtidigt forventer gendannelseseksperterne, at de data, en bruger sletter, vil forsvinde fra drevet hurtigt, modsat på en traditionel harddisk, hvor det kun er 'indholdsfortegnelsen' for dataene, der forsvinder.

Med tiden vil Windows og andre styresystemer nemlig indføre, at slettede data løbende fjernes helt fra flash-chippene, fordi det vil hæve hastigheden på en SSD, lyder spådommen.

Et brugt flash-drev vil således ikke rumme nogle af de data, en bruger selv har slettet.

Svært at genskabe

Ulempen er på den anden side, at det er langt mere besværligt at gendanne data fra solid-state-drev, hvis det en dag er nødvendigt efter et nedbrud eller en fysisk fejl.

Alle producenterne af SSD'er deres egne, proprietære måder at fordele dataene på, men det er primært et problem for hackere og andre personager på den forkerte side af loven.

Er der fysisk fejl på selve flash-hukommelsen, kommer selv datagendannelseseksperter dog på overarbejde, og det kan ifølge recovery-firmaet Kroll Ontrack tage op til 3-4 måneder at få pillet dataene ud.

Er man mest til den gode gamle metode med total fysisk ødelæggelse af drevet, før det ryger i skraldespanden, skal man i øvrigt sikre sig, at stumperne bliver små nok, råder en gendannelsesekspert. De flænsemaskiner, man kan købe til at ødelægge harddiske, er nemlig ikke beregnet på flash-drev, hvor en enkelt chip kan være væsentlig mindre end en plade i en almindelig harddisk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Leif Neland

Vil data forsvinde efter man har brændt SSD'en i brændeovnen?

Eller skal man sætte SSD'en direkte til 230V?

Forøvrigt: "For det første har alle producenterne af SSD’er deres egne, proprietære måder at fordele dataene på"

For det andet?

 • 0
 • 0
#4 Uffe Callesen

"Nogle mener ligefrem, at der skal 35 overskrivninger til, før alle spor Spor af data er forduftet."

Så vidt jeg husker siger selv Ibas at én overskivning i praksis er nok til at man ikke kan genskabe nok data til at få noget som helst menningsfyldt ud af en harddisk.

 • 0
 • 0
#5 Anders Fjeldberg

Et firma for sikkerhed beskriver nødvendigheden af at slette data på en traditionel harddisk op til 35 gange, kaldet the Gutman method som anvendes af amerianske NSA, sådan her:

"You can select between three very secure procedures. Data can simply be overwritten or you can also use the DoD 5220.22-M/NISPOM 8-306 technology, used by the US Department of Defense, which ensures that data is overwritten several times and is thus conclusively deleted. If you prefer, you may opt to use the Gutmann method. It complies with the security requirements of the NSA. With this method, the hard drive space is overwritten 35 times in accordance with a specific procedure."

Mvh.

 • 0
 • 0
#6 Michael Andersen

Som du rigtigt pointere så er en enkelt overskrivning rigeligt hvis man bruger det rigtige værktøj, som f.eks. dd i GNU/Linux, og så bare skriver rene nuller over hele disken, så er det umuligt at genskabe data fra disken.

At disken skal overskrives 35 gange, 7 gange eller et andet antal gange end 1 er en myte. Det er mindre end 14 dage siden der netop var en artikel oppe og vende herinde på v2 omkring emnet. Så det burde være muligt at grave frem ret hurtigt.

Mvh. Michael

 • 0
 • 0
#8 Søren Straarup

Jamen hvis man skriver rene 1'er eller rene 0'er så er det nemmere at gætte end hvis man skrev støj (random) af 1'er og 0'er. Da man så "bare" vil se det samme som et ældre tv uden squels og som ikke er tunet ind på en kanal. Sne/Støj!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere