Flash er færdig som gårdsanger

Illustration: MI Grafik
Den udskældte plugin benyttes nu på under fem procent af alle verdens websider.

Den udskældte Flash-plugin fra Adobe er hastigt på vej ned fra scenen. I en nylig måling benyttes plugin-teknologien på 4,9 procent af verdens websites. Det er en tilbagegang fra 21 procent for fem år siden.

Adobe har besluttet at trække stikket på teknologien i slutningen af ​​2020.

På en sikkerhedskonference i San Diego i USA, udtalte Parisa Tabriz, som er udviklingschef hos Google, at procentdelen af daglige Chrome-brugere, der har indlæst mindst en side med Flash-indhold, er faldet fra omkring 80 procent i 2014 til under 8 procent i begyndelsen af ​​2018.

Det skriver Bleepingcomputer.

Parisa Tabriz, som er blandt dem, der har ansvaret for sikkerheden i Chrome, mener at nedgangen skyldes stigningen i webteknologier som HTML5 og CSS3, men også konfigurationsændringer i Chrome og andre browsere, der har deaktiveret Flash som udgangspunkt.

Andre plugin-teknologier, så som Java og Silverlight, er endnu længere nede, på bare 0,1 procent af alle websider, i samme måling.

Flash kom til verden i slutningen af 1996, da Macromedia opkøbte FutureSplash-miljøet. Dengang var plugin-teknologien en revolution, ved at introducere vektor-baseret animation, der kun krævede en ganske lille download, i browseren. Senere hen fik Flash forlænget succesen ved at integrere H.264-videoformatet i afspilleren. Siden da var afspilleren forbundet med sikkerhedshuller og dårlig brugeroplevelse blandt webudviklere og slutbrugere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Henrik Hansen

Sikke en dejlig nyhed på en smuk forårsdag.

Denne artikel vil jeg straks udskrive og hænge i glas og ramme på min væg.

Som nævnt mangler vi bare et par gravsteder til Java applets, Silverlight og mine personlige favoritter: Adobe PDF-forms (XFA) og Microsoft InfoPath-formularer.

  • 9
  • 0
#2 Klaus Seistrup

Det sjove er at DR virker uden Flash på mobil (og tablet?), men det er tilsyneladende ikke User-Agent der gør forskellen.

Inden for de seneste par måneder har DR osse lavet en ændring så man nu kan se deres normale tv-udsendelser uden Flash – men de mangler altså stadig at omstille [de fleste] videoklip i nyhederne til HTML5.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere