Flame-malware blev udviklet af USA og Israel

21. juni 2012 kl. 10:202
Efterretningstjenesterne i USA og Israel stod bag malwaren Flame, der skulle spionere mod Iran. Flame var sammen med Stuxnet en del af et storstilet cyberangreb, afslører regeringskilder i USA.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det kommer måske ikke som den store overraskelse, men alligevel er det første gang, at det er blevet bekræftet - om end ikke officielt.

Malwaren Flame, der blev opdaget i foråret, var ligesom Stuxnet en del af USA’s og Israels bestræbelser på at ramme ærkefjenden Iran gennem skjulte it-våben. Det skriver Washington Post, ud fra hvad højt placerede kilder fra efterretningsverden har fortalt.

Mens Stuxnet helt målrettet var designet til at ødelægge centrifuger i et uran-oparbejdningsanlæg i Iran, var Flame et mere generelt spionværktøj, som ubemærket kunne opsnappe information hos fjenden. Det skete blandt andet gennem via de ramte computeres webkamera, mikrofon og bluetooth-forbindelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flame har mindst fem år på bagen, men var så godt skruet sammen, at malwaren spredte sig ubemærket i årevis, uden at antivirusfirmaerne opdagede noget. Det gav røde ører i branchen.

Selvom USA og Israel har samarbejdet om cyberangrebene mod Iran, et projekt der samlet kaldes Olympic Games, har de to lande også handlet hver for sig. Således var det et cyberangreb mod Irans olieindustri fra Israels hånd, som førte til opdagelsen af Flame.

Israels solo-angreb var nemlig ikke lige så godt skjult som Flame og blev opdaget, inden det gav nogen større gevinst. Til gengæld fik det Irans myndigheder til at gennemtrawle systemerne for andre spionprogrammer, og så blev Flame opdaget, efter måske at have spioneret fra Irans inderste hemmeligheder i årevis.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den tor, 06/21/2012 - 19:57

Med ikke et, men to vel dokumenterede initiativer, hvor der benyttes virus / mallware i forbindelse med politisk aktivitet, må det være bevist, at det kun drejer sig om en målrettet indsats, hvis man vil kompromittere nogen som helst.

Det må efterhånden stå klart for enhver, at de basale funktioner, som danner vores samfund, SKAL være på plads og tilbyde sikre metoder, ellers er det muligt for enhver, med tilstrækkelig kapacitet, at kompromiterer hele samfundet.

Her tænkes især på de muligheder for kompromitering der er indbygget i den metode der tilbydes i forbindelse med identificering i vores tvangsdigitaliserede samfund.