First look: openSUSE ? elegant Linux med forhindringer

openSUSE 11 er den seneste version af den gratis programsuite sponseret af Novell. Der er over 250 forbedringer i den nye version.

Novell vil så gerne have, at brugerne skal anvende openSUSE, men gør det samtidig meget besværligt at prøvekøre den seneste version.

På hjemmesiden openSUSE.org findes der et dvd-image, som kan downloades gratis, hvis det da ikke lige var fordi, at det ikke lader sig gøre med Internet Explorer. En boks advarer om, at filen fylder mere end 4 GB, hvorfor IE ikke understøtter download. Installér derfor en anden browser, lyder den lakoniske besked.

Vi lod os imidlertid ikke intimidere og hentede derfor openSUSE 11 som en virtuel appliance hos Vmware, hvor den i øvrigt kun fylder omkring 450 MB.

For at afvikle denne appliance kræves VMware Player, som er gratis. Når den først er installeret, kan openSUSE afvikles direkte under Windows XP eller Vista ? og endda med sit eget, virtuelle filsystem, således at det er nemt at foretage en hurtig afprøvning. Hvis du endda sørger for at beholde de oprindelige filer fra din download, kan du når som helst gå tilbage til udgangspunktet, hvis du skulle komme til at gøre noget forkert. Og tilmed sparer du tid, da du ikke behøver installere openSUSE først, men bare kan boote systemet.

Vi har altid ment, at openSUSE havde et dejligt professionelt udseende og det skuffer da heller ikke i den seneste version. Og KDE 4 (K Desktop Environment) er en god fortsættelse af de tidligere versioner og er en ren nydelse at arbejde med. Ikke mindst da KDE 4 er utrolig hurtig til at reagere på indtastninger og klik ? også selv om vi valgte at teste i en virtuel maskine.

Dog virker det stadig som om, at KDE ikke er fuldstændig færdig, da der stadig er for mange fejl og mangler.

Eksempelvis er Plasma smækfyldt med problemer. Knapperne til at hente nye widgets fungerer ikke, og under vores test crashede KDE et utal af gange. Det virker som om, KDE havde været bedre tjent med først at have været igennem en gennemgribende betatest.
 
Et andet eksempel er den manglende skraldespand på skrivebordet, som angiveligt stadig er under udvikling. Ganske vist er det muligt at vælge skraldespanden fra en af menuerne, men det viser ikke indholdet af skraldespanden ? blot en fejlmeddelelse.

Der følger dejlig meget software med openSUSE 11. Selvfølgelig er der Firefox ver. 3 ? beta 5 samt Kopete IM. Derudover er der OpenOffice samt Amarok medieafspiller samt Gwenview fotofremviseren.

Installering og afinstallering er en forholdsvis enkel procedure gennem Yast, som fungerer fortrinligt. Der har tidligere været kritik af Yast, men efter vores mening er den nu næsten på højde med Synaptic Package Manager.

Vi bragte openSUSE til live på en AMD X4 9350e, som er en quadcore-processor, der kun har et effektforbrug på 65 W. openSUSe genkendte med det samme både optiske drev og usb-porte. Det første vi gjorde var at stikke en 8 GB usb-nøgle i en af portene. Denne blev omgående genkendt ? og dermed havde vi også et fælles filareal, som vi kunne dele med Windows Vista, som var det operativsystem, som VMware Player blev afviklet under. Det skal lige tilføjes, at vi havde installeret 4 GB ram ? ikke så meget af hensyn til openSUSE, der kører fint i 512 MB, men fordi vi også kører andre operativsystemer på samme tid.

Kort sagt er der tale om et meget fornuftigt operativsystem, som er sponseret af Novell. Hvis du har tænkt dig at afprøve det, kan vi varmt anbefale dig at køre det som en virtual appliance, da det betyder, at du hverken skal tænke på at installere det ? eller afinstallere det igen, hvis du ikke synes om det.

Til produktionsbrug vil vi dog nok foretrække at installere Suse direkte på hardwaren, således at det kan drage fuld nytte af både cpu og grafikkort.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kristian Larsen

Er det ikke meget normalt at man ikke installer xx.0.0 software men minimum venter til xx.0.1?

Når det så er sagt så har der imho ofte været problemer med KDE (og xfce) og af den grund foretrækker jeg stadig gnome som er en af de 2 standard install's man kan få med suse, så spørgsmålet er hvordan den del kører.

 • 0
 • 0
#2 Jørgen Ramskov

Nu er det jo lidt forskelligt hvordan projekter versionerer softwaren, så det mener jeg ikke man kan sige.

Mht. KDE, så har jeg ingen stabilitetsproblemer med KDE 3.5.x. KDE4 er et flere års projekt. De har ikke blot porteret KDE 3.5.x fra Qt3 til Qt4, de har virkeligt lavet mange ting om og forbedret det. 4.0 var/er ikke klar til den "almindelige bruger". I 4.0 var desktoppen ikke klar, det var fundamentet derimod. Den nye OpenSuse release er så vidt jeg ved baseret på KDE 4.0.4 + en del "backports" fra den kommende 4.1.

Jeg har afprøvet både 4.0 og 4.1 beta 2. 4.0 droppede jeg temmeligt hurtigt. 4.1 beta 2 var derimod anvendelig om end stadigt ustabil. Generelt må det siges at der er sket en hel del med brugergrænsefladen (Plasma) siden 4.0.

 • 0
 • 0
#3 Dennis Krøger

KDE4 er et spændende projekt, og når det er klar, vil jeg meget gerne prøve det som primært desktop i et stykke tid (På trods af at jeg er die-hard GNOME boy).

 • Men jeg fatter ikke at OpenSUSE har KDE4 som default allerede, KDE3 default med KDE4 som option havde være klart at foretrække. KDE4.0 skulle højest have været en alpha release. KDE4.1 nærmer sig langsomt det der ligner en tidlig beta.
 • 0
 • 0
#4 Gert Agerholm

En boks advarer om, at filen fylder mere end 4 GB, hvorfor IE ikke understøtter download. Installér derfor en anden browser, lyder den lakoniske besked.

I må meget undskylde, men jeg kan virkelig ikke se at SuSE har et problem. Det er da ikke deres skyld at IE ikke kan håndtere download over 4GByte.

Ved filer over 4GByte er vi inde på tekniske poblemer, ikke noget med standarder. Jeg synes at det ville være lidt mærkeligt at skulle kappe imagefilerne i 2 for så efterfølgende at skulle "lime dem sammen" når man kan klare problemet via en anden browser.

Alternativ er at man henter tingene som CD'er, så har man løst det tekniske problem.

 • 0
 • 0
#5 Anonym

Jeg har længe brugt OpenSuse og jeg har efterhånden vendet mig til at bruge Gnome. Jeg ved godt at KDE er med i en ny version men jeg er nu vandt til Gnome:-) Gnome på OpenSuse har understøttelse af Compiz som giver en række visuelle effekter, allerede fra 10.3. Men I 11'eren er det blevet endnu nemmere - og fungerer fint. Operativsystemet er forholdsvis nemt at sætte op og Yast er fra 11.0 gjort hurtige end den var i 10.3 og opsætningen er softwarekilder er gjort meget nemt. Jeg har installeret OpenSuse på 3 maskiner og operativsystemet har fundet alt hardware på alle maskinerne. Der er god også dansk dokumentation... Se f.eks. http://suse.linuxin.dk/ Jeg kan varmt anbefale OpenSUSE - det kører godt både som server og desktop.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere