Firma vil sikre bredbånd til Udkantsdanmark med satellit-internet

6. februar 2013 kl. 06:2928
Alle danskere kan her og nu få satellitbaseret internet - til betalelige priser. Firmaet SkyFi mener selv at have sat prop i diskussionen om manglende bredbånd i Udkantsdanmark.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Socialdemokraternes it-ordfører Trine Bramsen kom i januar med et forslag om at tvinge TDC og de andre bredbåndsudbydere til at udrulle bredbånd i hele Danmark, også de steder, hvor der er for få husstande til, at der er et stort overskud at hente.

Men at tvinge operatører til at grave fiberkabler ned i tyndtbefolkede områder kan vise sig at være en dyr løsning på et ikke-eksisterende problem.

Bredbåndsleverandøren SkyFi tilbyder nemlig i en ny kampagne satellitbaseret internet med en hastighed på 20/6 mbit/s med en startpris på 259 kr. om måneden for private, og da der også tilbydes internet til erhverv, skulle der være et tilbud til alle.

Internetopkoblingen sker via satellit, som den franske virksomhed Eutelsat leverer. Dækningen er ifølge SkyFi 100 procent af Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lars Peter Ladbye-Hansen er afdelingschef i SkyFi, og han oplever især insteresse for produktet vest for Holstebro, i Ringkøbing og i Ikast-Brande. Han mener, at det er en fejltagelse, når det ifølge telestatistikkerne tilsyneladende kun er 98 procent af danskerne, der i dag har mulighed for en bredbåndsopkobling

»Hvis 98% af Danmark er dækket af bredbånd, er der stadig 20-30.000 husstande, der mangler internet. Dem dækker vi. Derudover er der sommerhuse, der ikke kan få internet, så jeg vil skyde på, der er et marked på omkring 10.000 husstande Danmark,« siger Lars Peter Ladbye-Hansen til Version2.

Landmænd kan passe deres job

Regeringen har overtaget den tidligere regerings målsætning om,at alle i Danmark i 2020 skal have adgang til højhastighedsinternet med mindst 100 megabit i sekundet. Der kan SkyFi endnu ikke være med, men ifølge Lars Peter Ladbye-Hansen udvikler produktet sig hele tiden, og lige nu er der ikke ret mange, der har behov for 100 megabit.

»Vi skal ikke ud at konkurrere med de eksisterende selskaber. Vores mission er, at vi lige nu kan levere internet til alle indenfor to timer,« siger Lars Peter Ladbye-Hansen til Version2.

Et alternativ til kabelbredbånd er teleselskabernes tilbud om 4G/LTE-forbindelser, men her er der også problemer i randområderne. De problemer eksisterer ikke med satellitbaseret internet, der blot kræver at man kan kigge frit mod syd i en 30 graders hældning. Det krav kan så godt som alle leve op til.

»Vi har faktisk kun oplevet en enkelt gang, at det ikke kunne lade sig gøre, fordi der stod træer for tæt på huset. Så ville man kunne sætte parabolen på en pæl, og så ville det gå fint,« siger Lars Peter Ladbye-Hansen til Version2.

Eftersom SkyFis primære erhvervskunde-segment er landmænd, sker dette dog sjældent.

»Det, landmændene skal kunne gøre for at passe deres forretning, det kan de gøre med os,« siger Lars Peter Ladbye-Hansen til Version2.

28 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
27
7. februar 2013 kl. 08:14

Spændende supplement til de nuværende muligheder for internet-forbindelser på landet. Prisen er formentligt afstemt med udgifterne (?) Jeg ville personligt meget gerne afprøve SkyFi's løsninger, desværre for dyrt for mig. Lars: håber der bliver arbejdet på lidt lobby i form af fradrag til befolkningen/virksomhederne på landet;-)

22
6. februar 2013 kl. 15:44

Nu er jeg nok en smule forudindtaget eftersom jeg arbejder med søkabler.... På kabelskibene har vi faktisk satellitbaseret internet når vi er til søs, og jeg er da ikke sindssygt imponeret over hastigheden, til gengæld er jeg skuffet over at vi mister forbindelsen når det regner, eller under visse meteorologiske forhold (i gamle dage blev det kaldt "elektrisk regnvejr"), så jeg ville aldrig selv stole 100% på det som eneste forsyning til boligen. Bevares, det virker det meste af tiden, men der er altså problemer som helt klart gør at jeg er sikker på at mit arbejde vil bestå i mange år ud i fremtiden ;o)

25
6. februar 2013 kl. 20:25

Den løsning som SkyFi (tooway) anvender er en ny teknologi på andre frekvenser, end dem som anvendes på skibe o.lign. Vor teknologi sikre også forbidendelse under dårligt vejl. Vi har selv en testinstallation stående, og så vi jævnligt anvender under dårligt vejr, netop for at kunne være ærlige om dette. Vi har til dato endnu ikke oplevet ikke at have forbindelse til internettet. Dermed ikke sagt at vejret ikke kan forstyrre så meget at det ikke kan opleves, men det vil være meget sjældent ud fra vore egne erfaringer.

24
6. februar 2013 kl. 19:07

På kabelskibene har vi faktisk satellitbaseret internet når vi er til søs, og jeg er da ikke sindssygt imponeret over hastigheden

Tror du ikke det vil være anderledes, når man får en faststående installation? Bruger I evt. Inmarsat-forbindelser på båden?

28
7. februar 2013 kl. 14:47
"På kabelskibene har vi faktisk satellitbaseret internet når vi er til søs, og jeg er da ikke sindssygt imponeret over hastigheden

Tror du ikke det vil være anderledes, når man får en faststående installation? Bruger I evt. Inmarsat-forbindelser på båden?"

I sagens natur kan jeg ikke udtale mig om hvordan en landbaseret installation vil virke, det er slet ikke inden for mit kompetanceområde, så jeg vil afholde mig fra at gætte.

Vi har InmarSat til telefonforbindelser og backup for vores Email. Vi har entreret med et amerikansk firma som leverer noget der hedder V-Sat (eller noget i den ret retning), og det system kører så vores internet og daglige Email. Vi er meget afhængige af, at vi altid kan komme i forbindelse med landstationer når vi er på reparation, både for at kunne teste med dem, men endnu mere vigtigt er det når vi arbejder på spændingssatte systemer som kunden ikke er interesseret i at afbryde pga den hellige Dollar$trøm..,

Derfor flere forskellige satellitbårne systemer.

19
6. februar 2013 kl. 14:07

Mange landmænd har haft Dail-up, ISDN eller en crappy 256/128 med latency på ca. 200ms eller 1024/256Kbit hos SkyLine op til 400ms. Så er SkyFi stadig en udmærket løsning, indtil der kommer noget bedre ud på landet, og selvom nogen siger de kommer med fiber, går der stadig en del år før det er udrullet og der er lys igennem. Landmænd og andre ude på landet, havde før SkyLine ødelagde bredbåndsforeningerne mulighed for Internet op til 10Mbit og i dag kunne man have haft 50-100Mbit. Men det har ELRO/SkyLine jo så fint ødelagt! inkl dem selv! Da jeg selv var leverandør, lå vi med en latency på 2-10ms ud til folk, fra senderen og 15-30ms fra senderen og ud.

Måske ville nogen af jer være trætte af 600ms, men når man har siddet på forbindelser som dør og dør, er 600ms intet ved siden af! Og hvis NAT er et problem, så køb dog en extern IP hos en anden udbyder og brug den intern, hvorfor bryde ind når man kan bryde ud?

23
6. februar 2013 kl. 15:50

Jeg har været leverandør og netansvarlig for nogle bredbåndsforeninger, som er en forening hvis mål er at levere en internet forbindelse til dens medlemmer. Da SkyLine så kom, smuttede halvdelen af medlemmerne da SkyLine lovede guld og grønne skove. Til sidst døde foreningerne og kort tid efter også SkyLine. Jeg har opgraderet nettet fra 5Mbit til 20Mbit inden døden kom og opgraderingen til 50Mbit lå klar (ca. 1½år siden nu).

15
6. februar 2013 kl. 11:29

Det er de færreste der rent faktisk arbejder hvor echo (roundtrip) på 600ms rent faktisk giver dem problemer.

For email, webbrowsing, tv streaming, m.v. er det ganske uden betydning om der er 100 eller 2000ms roundtrip forsinkelser..

Men ja, jeg ville nødigt køre en ssh/terminal session over en så langsom forbindelse - man bliver nød til at cache kommandoer, m.v. lokalt før men sender dem.. og at editere tekst via en terminal vil være et stort irritations moment.

Hovedet problemet i mine øjne er data mængde begrænsningen, da med den mængde reklamer der findes på alle websider, ryger 10Gb ret hurtigt.

21
6. februar 2013 kl. 14:52

I praksis fungere RDP faktisk rimeligt, igen ud fra den forudsætning at der ofte ikke er andet alternativ.

Hvis der vælges den største pakke, er der frit forbrug.

14
6. februar 2013 kl. 11:28

Min partner i vores lille firma har netop bestilt 1/1 mbit GSHDSL til kr. 700 pr. måned fra TDC. Han brugte i sin tid Skyline som virkede fint- indtil de gik konkurs. Herefter har 2 forskellige udbydere på 3 og 4g været afprøvet uden, forbindelsen er reelt væk flere timer om dagen. Så for ham er det et kærkomment tilbud der 100% sikkert skal afprøves.

12
6. februar 2013 kl. 10:42

oppe i skotland hvor man faktisk har øde områder, har man sat et gør det selv projekt(http://www.tegola.org.uk/) i gang baseret på point to point microbælge links, netop fordi satelit internet har underleveret kraftigt.

10
6. februar 2013 kl. 09:56

Svartider:Det er korrekt, at der vil være en svartid på ca. 600 ms., men for langt de fleste tjenester på internettet vil dette ikke være noget problem. Streaming - live video, Skype (voip og video), Remote Desktop Applikationer m.v. fungerer uden problemer. Kun programmer som kræver en kort svartid, som f.eks. ”shooting games” vil ikke fungere (målet er væk inden kuglen kommer frem :-)). En svartid på 600 ms. er trods alt meget bedre end ingenting. Samtidig skal det nævnes, at tidligere test med internet via satellit, var baseret på en ældre teknologi med langt mindre båndbredde.

Øvrige alternativer:SkyFi skal ikke konkurrere mod Fiber, ADSL, Mobil bredbånd, hvis dette er en mulighed til den enkelte bolig. SkyFi er et alternativ til de steder hvor ovennævnte ikke er muligt at få i en tilfredsstillende kvalitet.

NAT:Det er korrekt at dette bliver nævnt. Årsagen hertil er, at verdenen er ved at løbe tør for IP-adresser (IPv4), hvorfor en ny udbyder, Eutelsat – Tooway, ikke kan forvente at få tildelt det nødvendige antal adresser. Derfor NAT. De kommende IPv6 adresser løser selvfølgelig dette problem, men IPv6 er endnu ikke klar på denne teknologi. Afslutningsvis skal nævnes at der indtil videre bliver tildelt egen IP-adresse, men der er ikke åben for adgang udefra til egne servere.

Hilsen Lars Peter – SkyFi

13
6. februar 2013 kl. 11:10

jeg har personlig selv testet SkyFi sammen med Remote Desktop, og jeg må indrømme at jeg faktisk ikke kan mærke forskel.

8
6. februar 2013 kl. 08:37

Dette firma er ved at etablere net i vores område: http://www.skywire.dkJeg får sat udstyr op i næste uge. Bedre og hurtigere end satellit Internet ser det ud til...

6
6. februar 2013 kl. 08:28

Med 600 ms virker RFC 1149 jo ligefrem som et fornuftigt alternativ.

5
6. februar 2013 kl. 08:24

For at vende artiklen lidt på hovedet.

Hvis det koster 50.000 kr. at få anlagt fiber til ens husstand, så vil det tage lidt under 11 år, før prisen matcher SkyFi's flatrate abonnement. Prisen er sammenlignet med Waoo's mindste fiberbredbåndsprodukt til 269 kr. pr. måned.

Regnestykket: Flatrate hos SkyFi: 659 kr./md Flatrate hos Waoo: 269 kr./md Prisforskel: 390 kr./md

Investering i fiber: 50.000 kr. (engangsudgift) Tilbagebetaling af investering: 50.000 / 390 = 128,2 måneder = 10 år og 8 måneder.

Det er selvfølgelig en lang udsigt og hvis man ikke tror, at internet findes om 11 år, skal man ikke foretage investeringen. Men hvis man er lidt optimist og tror på fremtiden, er det en god investering, da en fiberforbindelse er i verdensklasse, når det handler om internetforbindelser.

Jeg har sat prisen til 50.000 kr., da jeg tror at det vil være muligt at anlægge fiber til de fleste landejendomme til den pris. For en del vil prisen højst tænkeligt være lavere. For 50.000 kr. vil man nok ikke kunne grave fiberkablet 2 meter ned i jorden, men lægge det lige under overfladet. På de egne, hvor der er et behov, er der ikke så mange andre kabler, så det vil ikke være en gene.

Jeg kender ikke reglerne, men kunne en landmand desuden få lov til, at trække anlægsudgifterne fra i sit regnskab, ville investeringen blive tjent hjem endnu hurtigere. Men jeg kan frygte, at det bliver noget bureaukrati, hvis internetforbindelsen også skal bruges privat.

16
6. februar 2013 kl. 11:38
18
6. februar 2013 kl. 11:48

Ude på landet er det meget mere vigtigt at grave fiberne dybt ned end inde i byen, for ude på landet så er ploven farlig <a href="http://politirapporten.nu/wp-content/uploads/2012/09/plov-gennem-bil.jp…;
<p>Så kablet skal graves så langt ned at det ikke kan nås af ploven, heller ikke selvom at der fjernes overflade jord eller at kablet "vokser" op igennem jorden lige som sten gør.

Haha :)

Der findes maskiner der kan gøre det ganske fornuftigt. Så vidt jeg husker ca. 20 cm under jordoverfladen. Så de vil ikke blive ramt af en plov på vejen. Fiberkablerne skal heller ikke trækkes over marker, da de er alt for livlige og vil kræve at fiberkablerne skal graves meget langt ned. Der er penge at spare på, at følge rabatten.

17
6. februar 2013 kl. 11:43

Ude på landet er det meget mere vigtigt at grave fiberne dybt ned end inde i byen, for ude på landet så er ploven farlig <a href="http://politirapporten.nu/wp-content/uploads/2012/09/plov-gennem-bil.jp…;
<p>Så kablet skal graves så langt ned at det ikke kan nås af ploven, heller ikke selvom at der fjernes overflade jord eller at kablet "vokser" op igennem jorden lige som sten gør.

jeg har så ikke nogen steder set dem grave kabler tværs over marker - og der har i mit lokalområde været heftig graveaktivitet i de sidste mange år mht fiber.

De følger altid en vej - for mit vedkommende blev det gravet ned i kanten af min grusvej, hvor en plov absolut intet har at gøre :-)

9
6. februar 2013 kl. 08:53

I mit område (Syd Energi) er/var der gratis etableringsomkostninger - ved ikke om de stadig kører med det tilbud.

Så jeg har så sparet penge fra dag 1 OG har fiber ind - yes :-)

4
6. februar 2013 kl. 07:45

og på den private forbindelse er man åbenbart nattet ud flere på samme offentlige ip

Jeg har egen server, men kan ikke få adgang til den fra internet af? Hvis du har valgt et privat abonnement får du tildelt en privat ip adresse. Det er ikke muligt at få åbnet netværksporte. Skal du have adgang til egen server, skal du vælge et erhvervsprodukt

3
6. februar 2013 kl. 07:40

Artiklen virker mere som reklame, der slet ikke kritisk kigger på produktet.

De 259kr er for 10gb forbrug.. Det er væsentligt mindre end på mobilen, og med streaming og andet idag holder det ikke lang tid. For at få flatrate skal der betales hele 659kr i mdr!!!!

Ligeledes er svartiden 600msek hvilket gør forbindelsen ubruglig

1
6. februar 2013 kl. 07:09

...det er kun en nødløsning da latency er al for dårlig til ting som kører "live".

2
6. februar 2013 kl. 07:37

Helt rigtigt Maciej

Hukommelsen er åbenbart ikke helt udbygget på version2.

For et par år siden henviste IT- og Telestyrelsen netop til dette produkt som en løsning.

Men det fik mange hug. Med roundtrip på ekstra 600 msek er der mange ting, der slet ikke fungerer. Og prøv lige at indtaste med echo, når der er ekstra 600 msek forsinkelse.

Kritikken fra tidligere burde have været med som baggrund i artiklen.

For jeg går ud fra, at geostationære satellitter stadig hænger 35.800 km. oppe.

Det ville ellers være en nyhed, der ville noget, hvis det ikke var tilfældet.