Firefox vil spore Facebooks sporing

13. januar 2022 kl. 10:13
Firefox vil spore Facebooks sporing
Illustration: Bigstock.
Mozilla vil sammen med medie og universiteter analysere Facebook-pixels sporing af brugere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forskere fra Mozilla, firmaet bag browseren Firefox, har i denne uge lanceret undersøgelsen ‘Facebook Pixel Hunt’, som har til formål at sætte Facebooks enorme sporingsnetværk under lup, og undersøge de oplysninger, som firmaet indsamler om brugerne.

Det skriver mediet Gizmodo.

Undersøgelsen fokuserer på en sporingsteknologi, der kendes som ‘Facebook-pixel’, der ifølge Gizmodo anvendes på millioner af websites.

Modydelsen fra Facebook til websidernes ejere er at spore de besøgende og målrette annoncer mod dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis den besøgende på webstedet har en konto på en Facebook-platform, bliver disse data lagt oven i det, som Facebook allerede ved om den pågældende person. Hvis den besøgende ikke har en Facebook-konto, indsamler virksomheden alligevel data og bruger dem til at oprette en såkaldt ‘skyggeprofil’ af den pågældende person.

Det er denne skygge-praksis, som Mozillas team ønsker at se nærmere på med undersøgelsen. Mozilla har indgået et samarbejde med journalister fra mediet The Markup samt universiteterne Stanford og Princeton for at indsamle oplysninger om Facebooks sporing, ved hjælp af en browserudvidelse med navnet Mozilla Rally. Udvidelsen opsamler de data, der sendes af Facebooks pixels, mens man besøger websider.

Ud over disse data holder udvidelsen også styr på den tid, der bruges på forskellige websider, de URL'er, som browseren besøger, med videre. Ifølge Mozilla vil data, der eksporteres fra udvidelsen, vil blive anonymiseret og ikke delt med nogen tredjepart ud over The Markups journalister.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger