Firefox vil blokere for fingerprinting til januar

27. november 2019 kl. 10:597
Firefox vil blokere for fingerprinting til januar
Illustration: Bigstock.
Slut med at tracke brugere med smarte tricks.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Som en del af funktionen 'udvidet sporingsbeskyttelse' planlægger Mozilla at blokere Fingerprinters som standard i Firefox 72, som forventes frigivet i januar 2020.

Det skriver mediet Bleepingcomputer.

Fingerprinting, 'fingeraftryk', er en sporingsmetode, der giver et firma mulighed for at spore brugeren baseret på computeren eller browserens egenskaber, snarere end gennem sporing af cookies.

Med start i Firefox 72 blokerer browseren automatisk fingeraftryk på alle websites.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man ikke vil vente til januar og ønsker at blokere fingeraftryk nu, kan funktionen aktiveres med menuen Indstillinger > Privatliv og Sikkerhed > Tilpasset > Fingerprinters.

Mozilla opruster på privatlivsfronten, hvor virksomheden kan se et hul i flanken hos kæmpe-konkurrenten Chrome. Firmaet arbejder eksempelvis på at integrere VPN-tjeneste i Firefox som en add-on.

VPN-tjenesten er gratis i beta-versionen, som er en del af det nu genoplivede Test Pilot Program. Det er dog indtil videre kun amerikanske desktop-brugere, der kan vælge tjenesten til i Firefox-browseren.

Firefox VPN skal ifølge Mozilla fungere som enhver anden VPN-tjeneste, som krypterer brugerens browsertrafik gennem en række proxyservere og på denne måde anonymiserer lokation og IP-adresse. Mozilla har valgt at køre sine proxyservere hos Cloudfare.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»En af de vigtigste ting, vi har lært, er, at der er stigende efterspørgsel på privacy-features. Firefox Private Network er en udvidelse, der giver en sikker, krypteret sti til internettet, som beskytter din forbindelse og dine personlige informationer, alle steder du bruger din Firefox-browser,« skriver Mozilla i et blogindlæg.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
29. november 2019 kl. 14:46

Og det, som jeg prøvede at sige i forrig indlæg, var at jeg IKKE tror, at blokering af fingerprinting forhindrer, at man kan tilpasse hjemmesider til skærm/sprog/tekststørrelse osv.

Disse parametre kan spille en rolle uden at transmitteres over nettet.

Det vil måske også betyde færre JavaScript (frameworks).

Her er en CSS media selector, der gør menu-baren på en hjemmeside gul for alle tyskere med en skærm, der er mindre end 650px bred:

  1. @media only screen and (max-width: 650px) {
  2. /* German lang, 650px. */
  3. :lang(de) .menubar {
  4. background-color: yellow;
  5. }
  6. }

5
29. november 2019 kl. 13:04

F.eks. kunne det være at sætte sprog og keyboard layout til amerikansk engelsk for alle ... hvilket er, ja, trist, for det ødelægger mulighederne for at få sider i ens foretrukne sprog.

I HTML5 kan man have kontrol med hvilke elementer, der vises ift. brugerens sprog med lang.

Men til gengæld tilbyder CSS en masse nye selectors, så du kan tilpasse alle layouts til skærmstørrese, sågar om skærmen køre mørkt eller lyst theme.

Som web-udvikler synes jeg egentlig, at det er en lovende udvikling, da det ikke blotlækker en masse data om browseren for at overlade initiativet til JavaScripts. I stedet bliver de paramtre, man typisk tilpasser indhold til, standardiseret og nemmere at arbejde med.

4
27. november 2019 kl. 19:08

Hvis man vil “ødelægge” sin profil er der en række værktøjer (dog ikke nok..):

https://adnauseam.io/ - interagere med alle reklamer. Bare rolig der sker ikke noget ved oplevelsen.

•https://proprivacy.com/ruinmysearchhistory - Ødelæg din Google-søgning. ^ der er vist også noget til Facebook, men så begynder dine venner måske at synes du er lidt mærkelig, når de kan se du liker alt muligt og griner til et opslag om jorden går under ;)

Men man kan jo altid lige tjekke om man er unik: https://amiunique.org/

3
Journalist -
27. november 2019 kl. 13:46
Journalist

Som der står i artiklen, er fingerprinting-beskyttelse ikke standard i Firefox i dag, men vil blive det i version 72, der er planlagt til udgivelse i januar.

Tania Andersen, Journalist/V2.

2
27. november 2019 kl. 12:49

( jeg bruger firefox 70.0.1 )

Firefox har da haft anti fingerprint funktion i gæt 6 mdr og jeg har brugt det hver dag. Og jeg mener sågar det er slået til som Standard. Men det er da alle tiders hvis der kommer noget mere eller bedre og især at det er slået til som standard.

  • Jeg skrev faktisk til firefox og gjorde dem opmærksom på fingerprinting og at man spore folk på den måde og bad om en sådan funktion.. og x mdr senere blev den implementeret. Om det er min skyld ved jeg dog ikke, men der er måske noget om det.!

Bare gå ind i funktioner, indstillinger, privacy og så tænd for det.

Det skal siges jeg tror ikke anti fingerprint er godt nok idag. bla. så bruger jeg idag plugins til at blokere og give mig falsk fingerprint og jeg kan se når jeg besøger facebook at så går fingerprint plugins amok og fortæller mig de har blokeret dit og dat.. Men jeg hører ikke noget fra firefox.. Den siger bare hvis man trykker på det lille skjold ved siden af web addressen at man ikke har fundet noget som forsøger at tracke mig... men mine plugins siger noget andet. ( måske mine plugins er årsagen til dette )

-- ps. til dem som ikke ved hvad "finger printing" er, så er det i bund og grund således at bla. facebook/google spore dig på nettet ved at aflæse din computers browser. De kan se din info så som skærm størrelse og installerede plugins, region og andre data og når du så surfer rundt på nettet kan de regne ud hvem du er og registere din færden på den måde hvergang du besøger en webside som f.eks kører google analytics eller alle mulige andre analyse værktøjer. f.eks. hvis du besøger facebook så laver den et "finger aftryk" af din browser og det husker facebook og samkøre med anre data som insamles og cookies på din computer sladre også = samkøre dit og dat. Reelt set noget forbandet svineri at man forsøger at spore folk over alt ( ps.. de kan ikke se noget på din computer altså billeder og dit og dat, men kun din færden og begrænset info om din hardware så som skærm indstillinger )

Plugins... canvas defender canvas fingerprint defender

1
27. november 2019 kl. 12:04

Det er rart, at der bliver gjort noget, men det er også trist. For de ting, som Firefox nu begynder at forfalske for at beskytte deres brugere, er i virkeligheden opstået for at gøre det muligt at tilpasse nettets sider til forskellige brugere. Målrettet indhold (ikke at forveksle med målrettede reklamer, som jo ikke har noget med brugernes ønsker at gøre, men derimod udelukkende med ønskerne for dem, som ønsker at reklamere, og dem, som tjener på at formidle reklamer).

F.eks. kunne det være at sætte sprog og keyboard layout til amerikansk engelsk for alle ... hvilket er, ja, trist, for det ødelægger mulighederne for at få sider i ens foretrukne sprog.

Og det er en lap ... det er som at komme læbestift på en gris; der er stadig tale om en gris.

Det underliggende problem er, at nettet har fået lov til at udvikle sig til et de facto retsløst område, hvor de stærkeste laver deres egne regler. Det er der skrevet tykke bøger om (f.eks. af Zuboff), men jeg vil i stedet her henvise til Amnestys rapport (se f.eks. her: https://www.version2.dk/artikel/amnesty-facebook-googles-overvaagning-milliarder-systemisk-trussel-mod-menneskerettigheder), hvor det glimrende (og langt mere overkommeligt) beskrives, som værende et systemisk problem (og på ingen måde isoleret til kun Facebook og Google).

Det er et de facto problem, som ødelægger langt mere end bare nettet - og måske er det også et de jure problem, men det er åbenlyst af de regler, som trods alt allerede eksisterer, ikke bliver håndhævet ... så det er sted at starte.

F.eks. skubbes danske sager vedr. førnævnte til Irland. Og i Irland skubber man så åbenbart sagerne frem og tilbage til EU. Lad mig citerer fra https://noyb.eu/cjeu-case/:

<em>Statement by Mr. Schrems</em></p>
<p>Max Schrems, chairperson of noyb: “We are proposing a measured solution: The Irish DPC must simply enforce the rules properly, instead of kicking the case back to Luxembourg over and over. This case has been pending for six years. Over these six years, the DPC has actually decided in a mere 2-3% of the cases that were brought before it. We don’t have a problem with ‘Standard Contractual Clauses’, we have a problem with enforcement.”

Jeg ser desværre ingen tegn på at Schrems sag eller frustrationer er enestående. Og under det nuværende regime er der ingen motivation for de dominerende aktører til at andet end at trække sagerne maksimalt i langdrag.