Firefox skaber hurtigere kald mellem Webassembly og Javascript

18. oktober 2018 kl. 12:133
Firefox skaber hurtigere kald mellem Webassembly og Javascript
Illustration: Version2.
Bedre ydelse ved interoperabilitet mellem Javascript og den nye bytecode-standard.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mozilla vil gøre det nemmere at blande Webassembly med almindelig Javascript i Firefox.

Webassembly er en nyere standard, som kan give webudviklere mange alternativer til Javascript, når der skal kodes browserapps. Webassembly specificerer en standard for bytekode og en tilhørende virtuel maskine, som kan afvikles lige godt i alle de fire store browsere. Indtil videre er det C, C++ og Rust, der er tale om, men teknologien åbner for, at flere sprog kan komme til.

I den seneste beta-udgave af Firefox er kald mellem Webassemblys binære format og Javascript gjort hurtigere, så det er mere praktisk at kombinere de to muligheder. Det gør det eksempelvis mere ukompliceret at kalde biblioteker imellem de to sprog-faciliteter. Det skriver Infoworld.

Webassembly kan fungere som en støttefunktion til kode skrevet i Javascript og tage sig problemer, der kræver høj ydelse. Men dette scenarie har indtil nu været forhindret af langsomme kald mellem de to sprog, mener Mozilla.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beta-versionen af Firefox får endda disse kald til at foregå hurtigere, end kald mellem Javascript-funktioner, så længe de da ikke er inlinet, hvilket er processen, hvor compileren indsætter en funktion som bytecode, i stedet for at foretage et egentligt kald.

Optimeringen fungerer lige godt begge veje. Mozilla har også optimeret kald fra Webassembly til Javascripts indbyggede funktioner, så som Math.random.

Mozilla forventer, at andre browserproducenter også vil optimere kald mellem Webassembly og Javascript.

Webassembly tog sin begyndelse i 2015 og byggede videre på ideerne i Asm.js, der var en delmængde af Javascript, som browseren var finjusteret til at afvikle med høj ydelse. Asm.js blev anvendt som et slags ‘Javascript-assembler,’ der gav mulighed for nemmere krydskompilering af andre sprog til brug i webapplikationer.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
22. oktober 2018 kl. 11:22

Alle sprog med en LLVM backend er vel klar til wasm?

Både og – én ting er at du kan generere den korrekte bytecode, men det er ikke alle sprogs runtimes der passer lige godt til wasm platformen.

Og én ting er at kunne programmere i et sprogs syntax, men hvis du ikke får glæde af alt hvad det normalt kan tilbyde af runtime og økosystem, er det så dét værd? Java (og andre JVM baserede ting) vil nok kræve en del shoehorning...

Et sprog som Go er nok et lidt bedre match (på trods af garbage collection), men kan man fx få noget der bruger massive mængder af goroutines og channels til at fungere fornuftigt på wasm platformen?

1
18. oktober 2018 kl. 17:42

Indtil videre er det C, C++ og Rust, der er tale om, men teknologien åbner for, at flere sprog kan komme til.

Alle sprog med en LLVM backend er vel klar til wasm? Jeg har fx personligt eksperimenteret i D med både "portering" af et spil til wasm samt at lave en mindre webside.