Mozilla vil gøre det nemmere at blande Webassembly med almindelig Javascript i Firefox.
Webassembly er en nyere standard, som kan give webudviklere mange alternativer til Javascript, når der skal kodes browserapps. Webassembly specificerer en standard for bytekode og en tilhørende virtuel maskine, som kan afvikles lige godt i alle de fire store browsere. Indtil videre er det C, C++ og Rust, der er tale om, men teknologien åbner for, at flere sprog kan komme til.
I den seneste beta-udgave af Firefox er kald mellem Webassemblys binære format og Javascript gjort hurtigere, så det er mere praktisk at kombinere de to muligheder. Det gør det eksempelvis mere ukompliceret at kalde biblioteker imellem de to sprog-faciliteter. Det skriver Infoworld.
Webassembly kan fungere som en støttefunktion til kode skrevet i Javascript og tage sig problemer, der kræver høj ydelse. Men dette scenarie har indtil nu været forhindret af langsomme kald mellem de to sprog, mener Mozilla.
Beta-versionen af Firefox får endda disse kald til at foregå hurtigere, end kald mellem Javascript-funktioner, så længe de da ikke er inlinet, hvilket er processen, hvor compileren indsætter en funktion som bytecode, i stedet for at foretage et egentligt kald.
Optimeringen fungerer lige godt begge veje. Mozilla har også optimeret kald fra Webassembly til Javascripts indbyggede funktioner, så som Math.random.
Mozilla forventer, at andre browserproducenter også vil optimere kald mellem Webassembly og Javascript.
Webassembly tog sin begyndelse i 2015 og byggede videre på ideerne i Asm.js, der var en delmængde af Javascript, som browseren var finjusteret til at afvikle med høj ydelse. Asm.js blev anvendt som et slags ‘Javascript-assembler,’ der gav mulighed for nemmere krydskompilering af andre sprog til brug i webapplikationer.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.