Firefox fylder fem år

For fem år siden blev Mozilla Firefox lanceret i version 1.0, i en tid hvor Internet Explorer sad næsten enerådigt på markedet. Nu har Firefox omkring en fjerdedel af markedet.

Firefox har fem-års-fødselsdag. Den 9. november 2004 blev første version af open source-browseren lanceret, efter en beta-periode på over to år, hvor browseren blev udviklet til et slagkraftigt alternativ til Internet Explorer.

Da version 1.0 kom på gaden, havde Firefox derfor allerede en markedsandel på omkring fem procent, hvis man medregner Netscape Navigator, som Firefox opstod på ruinerne af. Og siden er det kun gået fremad.

Tallene for browser-markedsandele svinger kraftigt, afhængigt af hvordan det gøres op, så i dag giver statistikkerne Firefox en bid af internettet på mellem 16 og 32 procent. I nogle lande ligger andelen dog noget højere, for eksempel i Finland, Polen og Indonesien, hvor Firefox har rundet en andel på 50 procent. I Danmark ligger tallet på lige under 12 procent, ifølge Foreningen af Danske Interaktive Medier.

Firefox opstod som en selvstændig browser, efter et projekt med at udvikle en samlet Mozilla Suite blev for omfangsrigt.

Navnet på browseren var i første omgang Phoenix, men det blev droppet efter en strid med et firma om ophavsretten til navnet. Siden blev browseren døbt Firebird, men det gav protester fra databaseprojektet af samme navn, og ildfuglen blev i stedet til en ildræv.

Lanceringen den 9. november 2004 blev fejret verden over med Firefox-fester, og gennem indsamlinger blev der betalt for helsides-annoncer i New York Times og tyske Frankfurter Allgemeiner Zeitung, skrive Heise Online.

For nyligt kunne Mozilla også fejre, at Firefox er blevet downloadet over én milliard gange, når alle versionerne tælles sammen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Lars Lundin

Mon ikke firefox har så store markedsandele, fordi den er standard browser i de fleste linux distroer?

Den indlysende konklusion er, at IE har så store markedsandele, fordi den er default i Windows.

Iøvrigt har Linux stadig sin største udbredelse på servere (inkl. routere og lign.), så du kan bestemt ikke forvente en Linux-andel på computere med Firefox i størrelsesordenen 12-60%.

 • 0
 • 0
Jakob Bruun Hansen

Hvis ikke IE blev brugt til at gøre udbredelsen af nye webstandarter langsomm som kontinentaldrift, så var der ikke det store problem.

FFs succes har hjulpet på problemet, men det går stadig langsomt. Forstil dig, hvis FF havde siddet på 70% af browsermarkedet i stedet for IE. Jeg tror nettet ville have været 10 år fremme i sin udvikling.

 • 0
 • 0
Nick Frederiksen

@Jakob Bruun Hansen
Vi kan godt blive enige om at firefox ville have medvirket, mere positivt, til udviklingen af WWW, hvis denne browser havde 70% af markedet.

Men hvorfor skal firefox have "magten"? Hvorfor ikke Opera eller safari? Eller hvorfor må IE ikke?

Hvem bestemmer, hvilken browser der er mest udbredt? Er det ikke marketingsafdelingerne og i sidste ende forbrugerne? Microsofts marketingsafdeling, har længe vidst de kunne presse folk til at vælge deres produkt, men det er jo rutinen i det åbne marked. Derfor må Firefox, Opera og Safari også ud og lave mere aggressiv markedsføring. Bl.a. derfor Firefox er standard i Linux og Safari i MacOS. Men det hjælper intet, når man sidder og tuder over i hjørnet og ikke kan følge med den største spiller.

@Christian Nobel
Endelig, troede lige dette kunne blive en seriøs debat. Var lige blevet nervøs. Tak fordi du starter kampen om manden og ikke om bolden.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Endelig, troede lige dette kunne blive en seriøs debat. Var lige blevet nervøs. Tak fordi du starter kampen om manden og ikke om bolden.

Prøv lige at læse hvad du selv skriver (tude i hjørnet og bla bla bla), og prøv lige at kikke på alle dine tidligere indlæg, og så ville du måske forstå hvorfor folk har overmåde svært ved at tage dig seriøst.

Heudover, kan vi ikke snart blive fri for det forbandede vrøvl om hvorvidt hin eller denne browser skal være "dominerende", al den stund det eneste det drejer sig om er at websites overholder W3C' rekommandationer, og dermed kan benyttes i alle browsere, uagtet hvad de hedder, og uagtet de er på en computer, en mobiltelefon, et køleskab eller et oliefyr!

/Christian

 • 0
 • 0
Jakob Bruun Hansen

Det er måske passende at markere fødselsdagen med et par gamle citater. Computerworld.dk's interview med Jubiis direktør Martin Thorborg fra 2002 (http://www.computerworld.dk/art/14738/jubii-ignorerer-netscape):

Konkurrenten er primært Netscape Navigator, som imidlertid ikke yder megen konkurrence: Ifølge Jubiis målinger er det nu under én procent af de besøgende, der benytter en Netscape-browser.

[...]

 • Kære venner, I er ikke 15 procent længere. I er én procent. I er ikke engang en subkultur, I er en uddøende race, tordner Martin Thorborg over for den lille minoritet, der ellers med kraftig stemme råber op, når nogen forbryder sig imod standarderne.

Og

Han håber, at Jubii ved at gå foran kan gøre det legitimt udelukkende at understøtte browserkrigens vinder, Internet Explorer:

 • Jeg vil godt bakke op om de webmasters, der sidder ude i landet og bander over at skulle udvikle til to browsere, slutter Thorborg.

Tak Firefox!!

Tænk engang, havde det ikke været for Firefox, havde vi alle sammen siddet og browset med IE6 nu... på Windows.. :-)

(og tak til Computerworld for at bevare gamle artikler online)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere