Firefox 48 får første komponenter skrevet i Rust

13. juli 2016 kl. 13:29
Firefox 48 får første komponenter skrevet i Rust
Illustration: Mozilla Firefox.
I Firefox 48 bliver en del af videoafspilningen håndteret af en ny komponent, der er skrevet i Rust for at øge sikkerheden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I den næste udgave af Firefox-browseren vil streaming af MP4-video blive håndteret af en ny komponent skrevet i programmeringssproget Rust. Det bliver den første del af browseren, der udnytter det relativt nye programmeringssprog.

Rust er bygget til at være robust over for den type sårbarheder, der ofte er set i browserkomponenter, hvor særligt udformede data kan føre til kompromittering af hukommelsen på systemet.

Det er også derfor, at det netop er en komponent til streaming af video, der er valgt til at være den første Rust-baserede komponent, der frigives som en del af Firefox, skriver udviklingschef Dave Herman fra Mozilla Research i et blogindlæg.

»Hver gang en browser afspiller en tilsyneladende harmløs video, så skal den læse data, der leveres i et komplekst format og er skabt af nogen, du ikke kender og ikke kan stole på,« skriver Dave Herman.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Video og andet multimedieindhold er flere gange blevet udnyttet til at udløse forskellige hukommelsesfejl i browseren.

Den nye Rust-komponent afløser den nuværende, der er skrevet i C++, som ikke tilbyder samme indbyggede funktioner til at sikre mod hukommelsesfejl som Rust og lignende sprog. Ifølge Mozilla skulle der ikke være nogen problemer med hverken kompatibilitet eller ydelse i forhold til den gamle udgave.

Mozilla-organisationen har stået i spidsen for udviklingen af Rust-sproget.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger