Firefox 4 beta: Hold dig fra den sløveste browser!

6. oktober 2010 kl. 11:0211
Firefox 4 er i sin nuværende betaform ulideligt langsom, og det nye design er langt fra en fantastisk oplevelse. Medmindre browseren bliver forbedret væsentligt i den færdige version, vil det være klogt at holde fast i Firefox 3.6.
Artiklen er ældre end 30 dage

Firefox har de seneste fem år levet højt på at være førstevalget for de brugere, som ønskede en browser, som kunne mere end Microsofts forsømte Internet Explorer. Men medmindre der er tale om gevaldige beta-kvaler, så ser det sort ud for Firefox 4.

LÆS OGSÅChrome 7 beta: Google laver stadig den bedste browser

LÆS OGSÅInternet Explorer 9 beta: Hurtig men favoriserer Windows 7

Version2 har testet Firefox 4 siden beta 1 blev frigivet, og i beta 6 er det altoverskyggende problem stadig, at browseren føles ulideligt langsom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke i benchmarks, at Firefox 4 taber. Den klarer sig hæderligt i både Acid 3 med 97 ud af 100 point, og 7 frames pr. sekund i Microsofts HTML5-demo med animerede fisk. Firefox fik også næsthøjest antal point i Futuremarks Peacekeeper med 1.186 point. Det skal dog ses i forhold til Chrome 7's 2.697 point.

Trægheden i Firefox opleves på selv mindre tunge hjemmesider. Det skyldes ikke renderingshastighed eller indlæsningen af sider, men derimod, at scrolling virker til at sidde fast.

På mange sider sker scrolling i meget uregelmæssige ryk. Og på tunge sider som Politiken.dk var det på Version2's testmaskine næsten umuligt at scrolle. Især lige efter siden er indlæst, går der mange sekunder og forsøg, før man kan begynde at scrolle selv på almindelige websteder.

Det ødelægger hele brugeroplevelsen, og medmindre det problem løses inden den færdige udgave, så må anbefalingen være at holde sig til Firefox 3.6 eller vælge en anden browser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk er oplevelsen af Firefox 4 så slem, at den får selv Internet Explorer 8 til at virke som et bedre alternativ. Og Internet Explorer 8 er ellers berygtet for at være sløv at arbejde med.

Men udover at have tabt en svensknøgle i motorrummet, så er Firefox 4 også en større omvæltning i forhold til de seneste versioner.

Det første, man bemærker, er en ny brugerflade. Den ligner designet fra Chrome med lidt inspiration fra Opera-browseren. Det er svært at argumentere i mod, for det er åbenbart tendensen inden for browserdesign lige nu.

Men Firefox-udviklerne må have fundet den side, som Microsofts Office-udviklere ellers rev ud af deres playbook efter Office 2007. For at kompensere for, at menulinjen nu er væk, så har Firefox indført en Firefox-knap i øverste venstre hjørne. Der sidder den lige så godt gemt, som Office-knappen i Office 2007, som Microsoft fornuftigt nok droppede i Office 2010.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er her, man finder eksempelvis muligheden for at ændre browserens indstillinger, printfunktionen og administration af udvidelser og plugins. Men man skal lige vænne sig til, at det hele nu sidder i en temmelig anonym knap.

Den potentielle designbrøler er dog begrænset til Firefox 4 til Windows Vista og Windows 7, mens Firefox til andre platforme holder sig til det mere traditionelle design.

Både Chrome 7 og Internet Explorer 9 giver mulighed for, at man kan trække et enkelt faneblad eller tab fri, så siden kan køre i sit eget vindue. Det kan man også i Firefox. Men det er kun i Chrome og Internet Explorer, at man kan tage det samme faneblad og trække det tilbage i det oprindelige browservindue, uden først at gøre det oprindelige browservindue synligt.

Det er en lille ting, men når man arbejder med en browser flere timer dagligt, så er det de små ting, som kan gøre forskellen.

En ny funktion i Firefox 4 er muligheden for at forvandle en tab til en 'app tab' ved at højre klikke på fanebladet. Det er meningen, at man på den måde kan bevare websteder som eksempelvis sin webmail, så den bliver åbnet uden at fylde, når man åbner browseren næste gang.

En del brugere har rapporteret om problemer med at gemme en app tab på denne måde, men det fungerede fint i Version2's test. Funktionaliteten er umiddelbart ikke lige så spændende som Internet Explorer 9's mulighed for at lægge en webside som en applikation på proceslinjen, og Googles web apps ser også mere lovende ud. Men det er trods alt en nyttig ny funktion.

Mens Firefox 3.6 er en ganske fin browser, om end man begynder at mærke lidt for meget flæsk på sidebenene i forhold til fortidens lette Firefox, så er Firefox 4 et skridt i den gale retning.

Browseren er simpelthen nødt til at blive hurtigere end den nuværende betaversion. Og det er ikke Javascript-motoren, som skal justeres. Det er mere programmets ydelse som helhed, der er problemet, og det kan blive sværere at løse.

Version2 har ikke testet Firefox 4 på en pc med nyere processor eller grafikkort. Det kan tænkes, at browseren forudsætter hardware, som kan give Firefox 4 et ekstra spark via Direct2D, men selv hvis det er tilfældet, så er det et dårligt tegn, hvis browseren ikke kan køre tilfredsstillende uden.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
6. oktober 2010 kl. 11:52

Jeg sidder med Firefox 4 Beta lige nu, og jeg synes den er LANGT hurtigere end 3'eren..

Faktisk mærkede jeg med det samme en markant hastighedsforbedring frem for 3'eren.

Har ikke oplevet de scroll-problemer der bliver nævnt i artiklen, overhovedet..

2
6. oktober 2010 kl. 11:55

Sidder også med Firefox 4 Beta'en, og synes den er længder bedre end 3'eren.

3
6. oktober 2010 kl. 12:36

Da betaen kom frem skiftede jeg næsten med det samme, den var stabil og betydeligt hurtigere end 3.6, men det holdt kun indtil beta 4. Beta 4 var langsom, tabs forsvandt uden grund eller flyttede om på rækkefølgen. De senere beta 5 og 6 har desværre ikke ændret på det, så jeg går og håber på at beta 7 retter op på tingene.

En frisk Firefox-profil uden addons rettede ikke op på det.

8
6. oktober 2010 kl. 17:28

Har oplevet det samme et eller andet sted i versionsskiftende. Min FF tager en krig om at starte op, og det er noget, der er kommet til omkring Beta 4-5 stykker - sådan var det ikke i starten.

9
6. oktober 2010 kl. 23:48

Firefox 4 er generelt meget hurtigere end Firefox 3.6, specielt i JavaScript, grafik og scrolling.

Der er dog ganske bestemte modeller af grafikkort, som har kunnet få scrolling i Firefox 4 Beta til at være ekstremt sløvt. (det handler ikke om nye eller kraftige grafikkort, men om fejl i drivers) Så vidt jeg ved er problemet løst med de grafikkortmodeller som Mozilla kender til, men der kan være andre buggy drivers derude.

Hvis man oplever meget sløv scrolling i Firefox 4, må man meget gerne rapportere fejlen til Mozilla med detaljeret information om grafikkortsinformation (kan findes nederst på siden Firefox -> Hjælp -> Fejlfindingsinformation). Man kan også slå hardwareacceleration fra i indstillinger.

Jeg er måske ikke den rigtige til at bedømme det, men jeg vil mene det er pænt tydeligt at den orange knap i titelbjælken er en knap. Problemet i MS Office var ikke knappens placering, men at man ikke kunne se at det var en knap, og det mener jeg man kan i Firefox.

Og ja, det er rigtigt at App Tabs ikke gemmes. Det er et kendt problem, og det vil blive rettet. Sådan er livet når man bruger en beta.

10
6. oktober 2010 kl. 23:55

Super godt indlæg, lige dér. :-)

Jeg forstår ikke behovet for at lave en så, man synes næsten det er for stort et ord i denne sammenhæng.. men, "dybdegående" analyse af forskellige beta browsere..

Jesus H. Christ, skal vi nu også til at anmelde Roadmaps for anti-virus producenter?

Det er slutproduktet man skal vurdere, ikke løfter, løgn og latin eller ufærdigt material.

Jeg deltager i betaen for at hjælpe med at finde fejl, så andre kan rette dem. I starten kunne jeg ikke komme på firmaets outlook web access, det er sidenhen blevet rettet - antageligt fordi andre end jeg har rapporteret at skidtet ikke funkede.

Vent dog med anmeldelser indtil produkterne er færdige, må historiens morale være.

11
8. oktober 2010 kl. 00:46

Hvis man læse andre artikler fra Jesper Stein Sandal så kan man se han er en stor Chrome tilhænger og jeg må derfor sige at bede ham lave en objektiv analyse af firefox 4 er det samme som at, øhh for ræven til at vogte gæs hehe.

Men helt seriøst, dette er en useriøst artikel af en person hvis egen mening og preference skiner igennem. Det er virkelig dårligt journalistik, hvis man da kan kalde det, det.

4
6. oktober 2010 kl. 13:18

"Den potentielle designbrøler er dog begrænset til Firefox 4 til Windows Vista og Windows 7, mens Firefox til andre platforme holder sig til det mere traditionelle design."

Så det er en potentiel designbrøler, fordi det er en lidt anonym knap? Hvad så i Chrome og IE9, der er adgang til indstillinger, gemt væk i en endnu mere anonym knap.

Ud over det, så kan men godt mærke at Firefox 4 er en beta, men sådan er det nu engang. Jeg oplevede selv store hastighedsproblemer i starten ved beta 1, men oplever dem næsten ikke mere og hvis jeg kender Mozilla korrekt, så kan du være sikker på de nok skal få løst problemerne, som skyldtes de bruger en hel ny render-engine, som har support for hardware acceleration, hvilket jo i dag næsten er et krav for en moderne browser :)

Jeg syntes dog at man hopper meget let over nye funktioner som Sync, der er det eneste system, der tillader sync af både bookmarks, history, tabs og passwords.

5
6. oktober 2010 kl. 14:58

Jeg sidder også på Firefox 4 beta, og har gjort det siden beta 1. Jeg sidder med den på Maverick Merkat RC, a.k.a Ubuntu 10.10 og har haft FF beta installeret siden Maverick Alpha 1. På mit system oplever jeg FF 4 som virkelig hurtig og absolut stabil. Scrolling kører som den skal, hurtigt og flydende, men jeg sidder heller ikke på en bedaget Pentium 4 og tester moderne software. Jeg er klogere end som så, vælger jeg at tro.

Det virker nærmest tragisk at V2 kan finde på at teste moderne software med hardware acceleration på en single-core P4 som burde have været pensioneret. Man må sige at V2 skuffer fælt i denne "test".

7
6. oktober 2010 kl. 16:34

Jeg synes personligt også at FF4 kommer ud relativt svagt. Den er rimelig langsom og den nye Firefox 4 knap er ikke ligefrem stilfuld.

Men den værste browser? Ej, der må jeg alligevel give kronen til IE9 - igen. IE9 er bare IE8 hvis rendering er gjort hurtigere ved at transportere workloaden over på grafikkortet, som i stedet vil dræne dit batteri fuldkommen tørt på nul komma dut. Ja, det er jo også meget bedre! :D

Firefox 4 er imidlertid ikke sløv. Den kører fint. Firefox 4 kan dog virke sløv hvis man ikke slår IPv6 fra når man bruger bestemte routere. Måske er det det, i er ude for? I så fald: Gå ind i about:config og søg efter en nøgle der hedder noget med DisableIPv6 og dobbelt-klik på den. Genstart browseren og prøv igen.

Er betaen bygget til at køre en masse debugging? Jeg husker tidligere tilfælde, hvor et par programmer var sat til at gøre det, og de virkede sløve - men den endelige variant var rimeligt snappy og fyldte væsentligt mindre.