Firefox 4 beta: Hold dig fra den sløveste browser!
Firefox har de seneste fem år levet højt på at være førstevalget for de brugere, som ønskede en browser, som kunne mere end Microsofts forsømte Internet Explorer. Men medmindre der er tale om gevaldige beta-kvaler, så ser det sort ud for Firefox 4.
LÆS OGSÅChrome 7 beta: Google laver stadig den bedste browser
LÆS OGSÅInternet Explorer 9 beta: Hurtig men favoriserer Windows 7
Version2 har testet Firefox 4 siden beta 1 blev frigivet, og i beta 6 er det altoverskyggende problem stadig, at browseren føles ulideligt langsom.
Det er ikke i benchmarks, at Firefox 4 taber. Den klarer sig hæderligt i både Acid 3 med 97 ud af 100 point, og 7 frames pr. sekund i Microsofts HTML5-demo med animerede fisk. Firefox fik også næsthøjest antal point i Futuremarks Peacekeeper med 1.186 point. Det skal dog ses i forhold til Chrome 7's 2.697 point.
Trægheden i Firefox opleves på selv mindre tunge hjemmesider. Det skyldes ikke renderingshastighed eller indlæsningen af sider, men derimod, at scrolling virker til at sidde fast.
På mange sider sker scrolling i meget uregelmæssige ryk. Og på tunge sider som Politiken.dk var det på Version2's testmaskine næsten umuligt at scrolle. Især lige efter siden er indlæst, går der mange sekunder og forsøg, før man kan begynde at scrolle selv på almindelige websteder.
Det ødelægger hele brugeroplevelsen, og medmindre det problem løses inden den færdige udgave, så må anbefalingen være at holde sig til Firefox 3.6 eller vælge en anden browser.
Faktisk er oplevelsen af Firefox 4 så slem, at den får selv Internet Explorer 8 til at virke som et bedre alternativ. Og Internet Explorer 8 er ellers berygtet for at være sløv at arbejde med.
Men udover at have tabt en svensknøgle i motorrummet, så er Firefox 4 også en større omvæltning i forhold til de seneste versioner.
Det første, man bemærker, er en ny brugerflade. Den ligner designet fra Chrome med lidt inspiration fra Opera-browseren. Det er svært at argumentere i mod, for det er åbenbart tendensen inden for browserdesign lige nu.
Men Firefox-udviklerne må have fundet den side, som Microsofts Office-udviklere ellers rev ud af deres playbook efter Office 2007. For at kompensere for, at menulinjen nu er væk, så har Firefox indført en Firefox-knap i øverste venstre hjørne. Der sidder den lige så godt gemt, som Office-knappen i Office 2007, som Microsoft fornuftigt nok droppede i Office 2010.
Det er her, man finder eksempelvis muligheden for at ændre browserens indstillinger, printfunktionen og administration af udvidelser og plugins. Men man skal lige vænne sig til, at det hele nu sidder i en temmelig anonym knap.
Den potentielle designbrøler er dog begrænset til Firefox 4 til Windows Vista og Windows 7, mens Firefox til andre platforme holder sig til det mere traditionelle design.
Både Chrome 7 og Internet Explorer 9 giver mulighed for, at man kan trække et enkelt faneblad eller tab fri, så siden kan køre i sit eget vindue. Det kan man også i Firefox. Men det er kun i Chrome og Internet Explorer, at man kan tage det samme faneblad og trække det tilbage i det oprindelige browservindue, uden først at gøre det oprindelige browservindue synligt.
Det er en lille ting, men når man arbejder med en browser flere timer dagligt, så er det de små ting, som kan gøre forskellen.
En ny funktion i Firefox 4 er muligheden for at forvandle en tab til en 'app tab' ved at højre klikke på fanebladet. Det er meningen, at man på den måde kan bevare websteder som eksempelvis sin webmail, så den bliver åbnet uden at fylde, når man åbner browseren næste gang.
En del brugere har rapporteret om problemer med at gemme en app tab på denne måde, men det fungerede fint i Version2's test. Funktionaliteten er umiddelbart ikke lige så spændende som Internet Explorer 9's mulighed for at lægge en webside som en applikation på proceslinjen, og Googles web apps ser også mere lovende ud. Men det er trods alt en nyttig ny funktion.
Mens Firefox 3.6 er en ganske fin browser, om end man begynder at mærke lidt for meget flæsk på sidebenene i forhold til fortidens lette Firefox, så er Firefox 4 et skridt i den gale retning.
Browseren er simpelthen nødt til at blive hurtigere end den nuværende betaversion. Og det er ikke Javascript-motoren, som skal justeres. Det er mere programmets ydelse som helhed, der er problemet, og det kan blive sværere at løse.
Version2 har ikke testet Firefox 4 på en pc med nyere processor eller grafikkort. Det kan tænkes, at browseren forudsætter hardware, som kan give Firefox 4 et ekstra spark via Direct2D, men selv hvis det er tilfældet, så er det et dårligt tegn, hvis browseren ikke kan køre tilfredsstillende uden.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.