Firefox 3.0 i første test

Udviklermiljøet bag open source-browseren udsender første prøve-udgave af version 3. I mellemtiden har browseren svært ved at få tag i det danske publikum.

Selv om det ikke er mere end en måned siden, at Firefox landede version 2, er den første alfa-udgave af version 3 af open source-browseren nu på gaden. Det skriver Infoworld.

Mozilla, organisationen bag browseren, har allerede lagt et års arbejde i version 3.0, men udgivelsen har stadig kun interesse for udviklere. Den færdige udgave forventes at udkomme i slutningen af 2007.

I mellemtiden fortsætter Firefox med at vokse på det europæiske marked, skriver The Inquirer. Ifølge det franske analysefirma Xiti Monitor har browseren øget med fire procentpoint siden april i år.

Men Danmark er, som tidligere, blandt de lande i Europa, hvor Firefox står svagest, med en udbredelse på bare 15,5 procent ifølge Xiti Monitor.

Kun Holland ligger lavere med 14 procent. Topscorerne er Finland og Slovenien, med procenter på omkring 40.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Per Falkjær

Det må være manglende kendskab til den store række udvidelser, som gør at Firefox ikke er mere udbredt. Jeg bruger: - All-in-one-Sidebar - Bookmark duplicate dectector - Firefox showcase - se indhold af faner - Forecastfox - (3 dages vejrudsigt) - Foxy Tunes - styrer musikafspilleren - Google Notebook - udklip af hjemmesider - Googlepedia - søger samtidig i Google/Wikipedia - IE Tab - åbner vinduer i IE Explorer - Mouse Gestures - styrer frem/tilbage med musen - StupbleUpon - se sider du bliver glad for

Har man prøvet det kunne man ikke drømme om ikke at bruge den.

Mvh - Per Falkjær

 • 0
 • 0
#3 Flemming G. Jensen

Den manglende udbredelse af Firefox og andre gode browsere i Danmark, har vist desværre ikke meget med features og smarte udvidelser at gøre. Problemet er i al sin enkelhed, at de fleste brugere intet reelt valg har.

Her er 6 velkendte barrierer:

 1. Koncern-IT (Det kaldes IT-afdelingen besynderligt nok også i mange offentligt institutioner; måske for at styrke IT-chefens selvtillid) har 100% styr på desktoppen, f. eks. via Citrix. Brugerne kan og må ikke selv installere noget som helst. Denne model benyttes ofte helt ud i kommunale institutioner som skoler og børnehaver. Prøv at foreslå på næste afdelings- eller forældermøde, at medarbejderne/eleverne også skal have adgang til Firefox.

 2. Koncern-IT har stadig helt styr på desktoppen; men nogle medarbejdere er nødt til at kunne installere software på deres PC pga arbejdet. Medarbejderen installerer så Firefox eller Opera, hvorefter koncern-IT's desktopscanner kommer forbi et par dage efter. Ups, kun "godkendt" software på vore koncerndesktoppe.

 3. Den efterhånden noget opgivende Firefox-fan skal naturligvis arbejde med en række interne systemer i virksomheden via browseren. Ofte kan disse systemer desværre kun nås via diverse højst usikre ActiveX komponenter, der kun virker i IE 6.0 med servicepack x.y.z.

 4. Køber man en ny PC, så finder man hurtigt ud af at samtlige PC leverandørerne i Danmark kun installere software fra Microsoft. Det gælder fra HP, Dell og alle de andre over Bilka til Zepto. Forresten, flot forretnigsmodel: Gør som alle de andre.

 5. Hvis vores stædige Firefoxfan stadig modventning insisterer på at installere Firefox på sin egen hjemme-PC, så løber det stakkels menneske straks ind i nye forhindringer, nemlig de mange sider, der ikke virker i andet end IE på Windows. Mit nyeste eksempel på dette er Skats Letløn-system, som mange mindre virksomheder bruger. På et tidspunkt så holder systemet simpelt hen op med at svare, når man bruger Firefox. Min egen løsning på det problem, er, at ringe til Skat en gang om måneden og få en venlige medarbejder til at oprette beregningerne som kladde for mig. Derefter kan jeg selv fortsætte. Det er da en offentlig (selv)betjeningsløsning, der må udløse en eller anden digitaliseringspris snart.

 6. Endelige kan man jo spørge om, hvor vores bruger overhovedet skulle få øje på Firefox henne? Tag f.eks. det licensbetalte Danmark Radio. Der sendes ingen TV-Avis eller forbrugerudsendelse uden at der dukker en browser op på skærmen på et eller andet tidspunkt. Og man er da aldrig i tvivl om, hvilket firma, der har produceret den browser de altid viser. Var der ikke noget om, at TV ikke måtte sige IPod om det apparat man kan downloaded podcasts til, fordi det er reklame for et produkt? Den regel gælder finder så ikke anvendelse på IE.

Givet disse og en række andre forhindringer, så finder jeg, at Firefox udbredelse i Danmark imponerende flot.

 • 0
 • 0
#4 Johnny Petersen

Der var for nylig en undersøgelse, der viste, at danskerne mest bruger internettet til arbejdsbrug (sammenlignet med de øvrige europæiske lande).

Så det er vel naturligt, at vi mest bruger den browser, som findes på jobcomputeren.

Selvom der findes mange udvidelser til Firefox, så kræver det jo, at man allerede er bruger af Firefox, før man finder frem til dem, så det er nok ikke udvidelserne, der skal fange flere brugere.

Mit eget behov for en browser er primært søgning, så behovet for alle mulige udvidelser eksisterer ikke.

Jeg bruger naturligt nok IE under Windows og Safari under Mac (jeg kører p.t. ikke Linux). Og da de mere end rigeligt opfylder mine behov, så har jeg personligt ikke nogen grund til at bruge tid på at kigge nærmere på en anden browser, uanset om den kan nogle ting, som de andre ikke kan.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere