Firefox 23 kommer uden mulighed for at slå Javascript fra

Brugerne får ingen let måde at slå al Javascript fra i Firefox-browseren, efter udviklerne har besluttet at fjerne muligheden fra Firefox' menuer.

Firefox-browseren bliver lidt mere venligt stemt over for Javascript fra den næste version. Muligheden for, at brugeren selv kan slå al Javascript fra, forsvinder nemlig fra menuen i browseren, fremgår det af en tråd på Bugzilla.

Hvis man vil slå Javascript fra i Firefox 23, så skal man i stedet benytte et plugin som eksempelvis Noscript til browseren.

Angiveligt har udviklerne ønsket at gøre det vanskeligere for brugerne at komme til at slå Javascript fra globalt, fordi mange hjemmesider i dag benytter Javascript til helt grundlæggende funktionalitet.

Alternativer som Noscript giver mulighed for finere granulering, hvor man lettere kan vælge at undtage bestemte hjemmesider eller scripts fra filtret af Javascript.

Mange vælger at filtrere Javascript fra, fordi det også bliver brugt i stort omfang til visning af bannerreklamer og andre funktioner, som kan virke forstyrrende for brugeren.

Mens muligheden for at slå Javascript helt fra forsvinder i Firefox 23, så får webudviklere en ny mulighed i Firefox 24, hvor man som en del af udviklerværktøjerne kan slå Javascript fra, hvis man har behov for det til diagnosticering af problemer med en hjemmeside.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Kirk

her i dag i 2013, giver det ingen mening at deaktivere JS, da de allerfleste hjemmesider benytter sig af så meget scripting at siden falder fra hinanden uden.

oplevelsen af internettet er derfor direkte afhængig af JS - hvilket gør det til en ligeså stor nødvendighed som en HTML fortolker.. eller CSS fortolker for dens sags skyld.

 • 7
 • 3
#2 Allan Bjerrum

Hvis man skal navigere rundt på en side giver jeg dig ret, men når man kommer direkte fra en Google søgning til en bestemt side giver det rigtig god mening IKKE pr. default at have js slået til, når man bruger Noscript (som slår til/fra pr. domæne). Når noget ikke virker slår jeg da bare JS til. Det tager ikke mange sekunder i forhold til hvor meget tid jeg sparer i page load. Hvornår har du sidst prøvet at slå Javascript fra? De fleste sider virker faktisk, selv om nogle ser lidt sjove ud. Uden Noscript ville jeg naturligvis bare slå JS til overalt, men det er heldigvis hypotetisk. (PS. Har ikke downvoted)

 • 1
 • 1
#3 David Rechnagel Udsen

For de fleste brugere, ja. Men udviklere og andre paranoide (læs: fornuftige) folk kan måske se fordelen.

Jeg er ikke uenig med Mozillas beslutning. Faktisk har de flyttet fluebenet til deres standard DevTools (så man kan slå JavaScript fra der) og der er - som altid - stadig muligt at slå fra inde i about:config (som artiklen spøjst nok ikke nævner), hvor man stadig kan ændre sin Firefox så den opfører sig som den gjorde for 10 år siden. Firefox har en tildens til ikke at pensionere deres indstillinger, bare den grafiske del. Og det er en god ting.

Firefoxs salgsargument (for mig især) fremfor Chrome er hvor indstillingsvenlig den er (også selvom man skal kigge igennem about:config).

Det der egentligt møder størst kritik ved denne ændring er at hvis man har slået JavaScript fra og opdatere browseren, så bliver det slået til igen (og så skal man rode i about:config for at finde indstillingen). Men nu er hovedformålet med ændringen at sørge for at folk der ved et uheld har slået den fra får den sat til igen, så giver vel god mening.

 • 3
 • 2
#5 David Rechnagel Udsen

Det har jeg ikke hørt om før, kan du uddybe?

Jeg mener hovedsagligt UI-mæssigt, f.eks. kan du sagtens få Firefox til at bruge ét vindue per hjemmeside og aldre bruge faneblade. Du kan få menuen tilbage som den var den gang, samme med statusbaren osv.; disse dele er ikke forsvundet fra Firefox, der er bare skjult.

Hvis du selvfølgelig vil have Firefox helt som for 10 år siden, så skal du nok downloade udgaven dafra. Du kan f.eks. ikke vælge en ældre udgave af Gecko at tegne sider med.

 • 3
 • 0
#6 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

det giver ingen mening at deaktivere Javascript her i dag i 2013, giver det ingen mening at deaktivere JS, da de allerfleste hjemmesider benytter sig af så meget scripting at siden falder fra hinanden uden.

Oh jo det gør.

Udover at der afvikles en masse fra ukendte og utroværdige sider, så er der stor risiko for at du afvikler kode som bliver serveret fra hackede systemer - som skader din computer. Dernæst er det kun en procentdel som er nødvendig for sidernes funktionalitet.

NoScript er specielt værd at anbefale og du får derved nemt mulighed for at slå det til for sider og fra sites du godkender. Det er tvingende nødvendigt med plugins som NoScript, Click to flash, Slå Java fra osv. Det er helt basal computerhygiejne.

Faktisk burde NoScript være DEFAULT i Firefox efter min mening.

 • 6
 • 2
#7 Claus Jacobsen

præcist - noscript og adblock er ganske enkelt uundværlige i dag - jeg overkommer simpelthen ikke flere hjemmesider med reklamer overalt fra planet49. De har en blinkende rød/hvid stiplet ramme om ALT og man er sg tæt på at få et epileptisk anfald - selvom det er en scam virksomhed så er de stadig at finde på de store danske nyhedssites, når jeg en gang i mellem er tvunget på nettet uden for min vante opsætning.

 • 2
 • 0
#8 Christian Nobel

Det kan vel ikke gøres så simpelt op, for ved konsekvent at deaktivere Javascript vil man også risikere at en masse funktionalitet også går fløjten, f.eks Ajax, inputvalidering, dropdown kalender, etc, etc.

Det er klart at efterhånden som HTML5 bliver implementeret i browserne, så overflødiggøres det at skulle implementere løsningerne i Javascript - men desværre er det ikke sådan virkeligheden ser ud for tiden, og jeg er ret sikre på at hr. og fru. almindelig internetbruger vil synes det er en lidt flad oplevelse hvis Javascript per default er deaktiveret i deres browser.

Så vi er nødt til at acceptere at det ikke bare er sort/hvidt.

 • 4
 • 0
#9 Søren Mikkelsen

Jeg bruger personligt no/notscript og er også for længst skiftet fra Firefox til Chrome men jeg føler mig sikker på Firefox ikke vinder en eneste bruger på at fjerne muligheden for at den normalt bruger kan slå js fra, men jeg er helt sikker på de mister tusinde brugere på dette trick så jeg har vildt svært ved at se andet end et selvmål.

MS og Google burde sende dem en flaske rød eller to som tak for hjælpen/brugerene.

 • 1
 • 1
#10 Per Gøtterup

Har jeg benyttet i en del år efterhånden. Denne udvidelse virker helt fint og uændret i FF23. Det er kun en UI-ændring; toggle er der stadig i about:config og udvidelser kan gøre hvad de vil.

Javascript bliver brugt alt for meget og ofte helt forkert. Jeg bliver stadig stærkt irriteret over sider som gør noget helt banalt (f.eks. viser et billede i fuld størrelse efter et klik på en thumbnail) uden særlige features og alligevel laver det hele i javascript, når få linier klassisk html kunne gøre det samme. Uden javascript er siden bare helt blank.

 • 1
 • 1
#11 Claus Jacobsen

Javascripts er en uundværlig del af værktøjskassen for en webdesigner i dag, og ja der er da javabiblioteker som via en eller anden form for ui kan bruges af ikkeprogrammører og det er helt rigtigt at det så også bliver brugt til at forstørre et billede med i ny og næ, men faktum er at lige netop javascript bliver brugt i meget meget stor stil til at holde den krævede båndbredde nede med. herunder brug af AJAX, som er helt essentiel for store virksomheder i dag. De har ganske enkelt ingen andre måder at præsentere dynamiske data på uden at det koster alvorligt i brugeroplevelsen. (ajax skærer båndbredden ned til mellem 1/10 eller en 1/20 i forhold til hvis du skulle genindlæse siderne konstant. (og cookies kan vi jo ikke bruge så den ved at data er cachet? ;) ) og husk lige på at amerikanerne betaler per MB/GB/TB forbrug - der er ikke flatrate for virksomheder som MS, apple etc. Så enhver dollar der kan spares vil blive sparet. Douglas Bowman som var en af de første i verden til at gennemtrumfe en strict Xhtml struktur på et kommercielt stort site i USA lavede nogle beregninger for sjov da han som forsøg konverterede et par af Microsofts sider. Det var ganske enkelt astronomiske mængder af data der blev sparet med lidt xhtml og ajax. (og der gik sjovt nok også kun 3mnd fra han havde offentliggjort artiklen til MS rent faktisk gik all in på den konto :) Se eventuelt lidt på stopdesign.com et par links: Den oprindelige artikel: (uanset artiklens alder, så er hele tankegangen tidsløs! http://stopdesign.com/archive/2004/07/27/throwing-tables.html

den reviderede udgave: http://stopdesign.com/archive/2004/07/28/projected-savings.html her er så nogle lidt mere konkrete tal, men basalt set. med hans egen lille udgave ville MS spare 329TB i datatrafik om året.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere