Fire ud af fem nye offentlige pc'er er strømslugere

26 kommentarer.  Hop til debatten
Det offentliges indkøb af pc'er går stik imod trenden. Miljørigtige bærbare computere er yt ? strømslugende stationære er in.
4. december 2009 kl. 06:59
errorÆldre end 30 dage

Ud af 3.789 nye computere, det offentlige netop har købt, er 3.038 stationære pc'er. Det svarer til, at mere end 80 procent af alle nye computere er stationære.

Og det er stik imod anbefalingerne IT- og Telestyrelsens ?Vejledning om grøn it til offentlige myndigheder?:

»Når en desktop computer alligevel står over for at skulle udskiftes, kan it-afdelingen med fordel overveje, om den skal erstattes med en bærbar computer, en tynd klient eller en af de nye integrerede stationære computere, som er fremstillet ved brug af bærbare computeres komponenter,« lyder en af anbefalingerne i pjecen.

Også Elsparefonden har klare retningslinjer for, hvilke typer computere, der er grønnest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Elsparefondens generelle råd er at købe en laptop frem for en stationær ud fra den betragtning, at bærbare er markant mere energieffektive end stationære,« siger projektleder i Elsparefonden Anders Hjorth Jensen.

Han er forundret over, at andelen af stationære computere overstiger 80 procent i det offentliges seneste it-indkøb.

»Det er et overraskende stort tal og stik imod trenden på consumer-markedet, hvor andelen af bærbare stiger kraftigt. Men når nu det ikke kan være anderledes, håber jeg inderligt, de har valgt nogle særligt energieffektive modeller,« siger Anders Hjorth Jensen.

Langt størstedelen af de nyindkøbte pc'er er HP Compaq dc7900 SFF, der angives til at have et strømforbrug på maksimalt 240 Watt ? hvilket er fem-otte gange mere end en typisk bærbar computer bruger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anders Hjort Jensen understreger, at han ikke kender til de konkrete indkøb, hvor lokale faktorer kan gøre sig gældende, men at han kunne frygte, at valget af stationær frem for bæbar pc er truffet ud fra gammel vane, eller for at matche en offentlig arbejdskultur, hvor man ikke tager sin pc med hjem.

»Jeg ville være ekstra ærgerlig, hvis ikke det er nøgterne hensyn i det konkrete indkøb, der afgør valget af stationær pc. Elsparefonden har gjort meget ud af at fortælle de offentlige indkøbere, at en 'billig' stationær sagtens kan være dyrere end en bærbar i det lange løb,« siger han.

»En sådan prioritering er ikke god. For det er både pengepungen og klimaet, der taber på det,« lyder det fra projektlederen.

26 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. december 2009 kl. 07:03

Det er måske for at undgå bøvlet med at dokumentere at medarbejderne ikke tager udstyret med hjem?

2
4. december 2009 kl. 07:50

Jeg vil mene der er flere økonomiske aspekter man skal kigge på samtidig.

  • Batteri levetid
  • ekstra strømforsyninger
  • dockingstationer
  • andet tilbehør, tasker mv.
  • transportskader
  • multimedia skat som nævnt i indlægget ovenfor.

Samtidig med det så er det lettere at "gemme" en stationær pc væk under bordet, end en bærebar. En bærebar er mere følsom over for lukkede rum og støv, som vil resultere i at den kommer til at optage et hjørne af bordpladsen.

3
4. december 2009 kl. 08:14

Ofte er det simpelthen bare mere praktisk med en stationær pc til faste arbejdspladser. Hvorfor vælge en bærbar pc, hvis pc'en aldrig skal bæres rundt? Så skal man bare bøvle med enten at skulle åbne pc'en for at tænde den, eller have docking-station stående...

Det der mangler, er kontor-pc'er fra fx HP og Lenovo baseret på strømbesparende CPU'er som fx Intels Atom Dualcore og Nvidias Ion.

På den måde kunne vi få en praktisk stationær pc, og samtidig spare strøm.

Hvis der skal peges fingre, så peg på de store fabrikanter af computere til det offentlige og erhvervslivet.

8
4. december 2009 kl. 11:12

Det der mangler, er kontor-pc'er fra fx HP og Lenovo baseret på strømbesparende CPU'er som fx Intels Atom Dualcore og Nvidias Ion.

Hørt!

Jeg vil påstå at langt de fleste kontor opgaver kan klares uden spil og HD-film, dvs. en enkelt-Atom (stadig med hyperthreading) og standard grafik - så er man nede i et peak forbrug (uden skærm) på ca. 15W:

http://www.aleutia.com/products/t1

  • og et støjfrit arbejdsmiljø som bonus!

Men det offentlige må selv stille disse krav som betingelse, for ingen af de store leverandører har interesse i at sælge så små maskiner, hvor fortjenesten er tilsvarende lille.

13
4. december 2009 kl. 12:10

Fin lille maskine, og billig. Hver afdeling kunne have en liggende i reserve i en skuffe, hvis en af dem skulle brænde af.

4
4. december 2009 kl. 08:31

Sig mig, var det ikke meningen at dette totalt inkompetente organ skulle lukkes?

Hvorfor skal vi så stadig høre på deres vrøvl?

»Elsparefondens generelle råd er at købe en laptop frem for en stationær ud fra den betragtning, at bærbare er markant mere energieffektive end stationære,« siger projektleder i Elsparefonden Anders Hjorth Jensen.

Når først der er blevet tilsluttet ekstern skærm og keyboard mv, som er nødvendige for at få ergonomien i orden, så er forskellen i strømforbrug marginal i forhold til forskellen i pris og levedygtighed (som så igen påvirker LCA'en).

Langt størstedelen af de nyindkøbte pc’er er HP Compaq dc7900 SFF, der angives til at have et strømforbrug på maksimalt 240 Watt – hvilket er fem-otte gange mere end en typisk bærbar computer bruger.

Nu ved jeg ikke om det er V2 eller "elsparefonden" der kommer med denne forvrøvlede udtalelse, men hvor er det dog trættende at folk har så lidt forstand på energiforbrug. Fordi en strømforsyning til en PC er i stand til at levere maksimalt 240W betyder på ingen måde at forbruget så også er det - en Trabant er heller ikke i stand til at køre 240km/h selv om den så er forsynet med et speedometer der kan vise det!

/Christian

9
4. december 2009 kl. 11:20

Når først der er blevet tilsluttet ekstern skærm og keyboard mv, som er nødvendige for at få ergonomien i orden, så er forskellen i strømforbrug marginal i forhold til forskellen i pris og levedygtighed (som så igen påvirker LCA'en).

Jeg mener at elspare-rådet om at købe en bærbar fremfor en stationær, er et levn fra en fortid domineret af CRT-skærme. Dengang var der vist en større strømbesparelse.

11
4. december 2009 kl. 11:53

Nu har statens inkøbs- 'aftale' altid været om at spare penge nu og her. Ellers får cheferne i Finasmiisteriet jo ikke deres bonus'er. Hvad det så koster i strøm, administrator mm, det er jo lige gyldigt for det skal afholdes af den enkelte institution.

Sådan har det alle dage været i det offenlige, hvad den ene spare, betaler alle andre for.

Uden mål og uden ambitioner for staten.

10
4. december 2009 kl. 11:52

Selv en Dual core maskine kan laves strømbesparende. En Mac Mini bruger 17 watt i idle men har stadig ydelse, når det kræves.

Det blev (på silentpcreview?) testet hvor meget energi der skal bruges for at udføre en given opgave. Der var en Dual Core faktisk bedre end Atom maskiner, da den blev hurtigere færdig. Det var dog med den første generation af Atom maskiner.

12
4. december 2009 kl. 11:55

Nu er det jo ikke kun Mapple der SFF maskiner. De fleste PC firmaer laver efterhånden stationære maskiner med notebook indmad.

Problemet er at de oftest er en smule dyrere end de traditionelle stationære. Og når firma X så skal købe nye maskiner til alle. Så tænker de næsten altid kun på her og nu prisen.

Det er ikke kun det offentlige der er skyldig i det.

14
4. december 2009 kl. 12:11

Der blev nævnt Mac Mini. Dell har også lavet en måske lidt for fancy stationær til det offentlige, men også strømbesparende: http://www1.euro.dell.com/dk/da/hjemmet/Station%C3%A6re-pc%27er/desktop-studio-hybrid/pd.aspx?refid=desktop-studio-hybrid&s=dhs&cs=dkdhs1&~ck=anavml

Opsummering af det der er blevet sagt indtil nu: Hvis producenterne kan lave strømbesparende elektronik til almindelige forbrugere i fancy indpakning til en ok pris, må det da være muligt at lave noget itl firmaer/det offentlige der måske er mindre fancy (dermed billigere), og som har samme strømbesparende features. Så ville vi også spare forureningen fra de bærbares batterier.

17
4. december 2009 kl. 12:40

Ja jeg kan kun rose Dells Studio Hybrid.http://www1.euro.dell.com/dk/da/hjemmet/Station%C3%A6re-pc%27er/desktop-studio-hybrid/pd.aspx?refid=desktop-studio-hybrid&s=dhs&cs=dkdhs1&~ck=anavml

Den kan alt det vanlige kontor sjov med sin Core 2 Duo og 3 Gbyte Ram. Især med windows 7 32 og 64bit kører den rigtig fedt Den bruger 22W i idle og fra sleep er den klar på nøjagtig 2 sekunder.

Men faktisk har den jo også wireless og SPDIF samt mulighed for medie Accelerator og BlueRay.

Vi købte nu vores "uden om" i England for en brøkdel af prisen herhjemme; 2800,- pr. styk ;-) INCL 2 års Next Businessday support!

5
4. december 2009 kl. 09:27

Det man også skal huske er at det er mindre atraktivit at stjæle en stationær computer nu end for måske 5 år siden.

Desuden yder de fleste stationære maskiner mere for hver krone man bruger på dem i forhold til bærbare, så jeg har intet problem med at forstå tallene.

6
4. december 2009 kl. 09:56

Den koster ikke i skat og administration Den kan let opgraderes Den er ikke tyvetækkelig Og den går ikke i stykker hele tiden!!! Problemet med det store strømforbrug kunne jo let løses, hvis fabrikanterne ville. Der er intet til hinder for at bruge de strømbesparende teknologier fra de bærbare også i en stationær.

7
4. december 2009 kl. 10:56

Når en desktop computer alligevel står over for at skulle udskiftes, kan it-afdelingen med fordel overveje, om den skal erstattes med en bærbar computer, en tynd klient eller en af de nye integrerede stationære computere, som er fremstillet ved brug af bærbare computeres komponenter

Okay, det var godt nok ikke Elsparefonden, der kom med det her råd. Min pointe er, at det offentlige godt er (burde være) klar over, at det ikke udelukkende er bærbarer, der er i spil.

Problemet er nok snarere, at det er svært for Statens Indkøb at lave en samlet bestilling af disse slags maskiner. Det er nemmere at vælge stationære, da de ofte nemt og billigt kan tilpasses til den konkrete opgave.