Fire ud af fem nye offentlige pc'er er strømslugere
Ud af 3.789 nye computere, det offentlige netop har købt, er 3.038 stationære pc'er. Det svarer til, at mere end 80 procent af alle nye computere er stationære.
Og det er stik imod anbefalingerne IT- og Telestyrelsens ?Vejledning om grøn it til offentlige myndigheder?:
»Når en desktop computer alligevel står over for at skulle udskiftes, kan it-afdelingen med fordel overveje, om den skal erstattes med en bærbar computer, en tynd klient eller en af de nye integrerede stationære computere, som er fremstillet ved brug af bærbare computeres komponenter,« lyder en af anbefalingerne i pjecen.
Også Elsparefonden har klare retningslinjer for, hvilke typer computere, der er grønnest.
»Elsparefondens generelle råd er at købe en laptop frem for en stationær ud fra den betragtning, at bærbare er markant mere energieffektive end stationære,« siger projektleder i Elsparefonden Anders Hjorth Jensen.
Han er forundret over, at andelen af stationære computere overstiger 80 procent i det offentliges seneste it-indkøb.
»Det er et overraskende stort tal og stik imod trenden på consumer-markedet, hvor andelen af bærbare stiger kraftigt. Men når nu det ikke kan være anderledes, håber jeg inderligt, de har valgt nogle særligt energieffektive modeller,« siger Anders Hjorth Jensen.
Langt størstedelen af de nyindkøbte pc'er er HP Compaq dc7900 SFF, der angives til at have et strømforbrug på maksimalt 240 Watt ? hvilket er fem-otte gange mere end en typisk bærbar computer bruger.
Anders Hjort Jensen understreger, at han ikke kender til de konkrete indkøb, hvor lokale faktorer kan gøre sig gældende, men at han kunne frygte, at valget af stationær frem for bæbar pc er truffet ud fra gammel vane, eller for at matche en offentlig arbejdskultur, hvor man ikke tager sin pc med hjem.
»Jeg ville være ekstra ærgerlig, hvis ikke det er nøgterne hensyn i det konkrete indkøb, der afgør valget af stationær pc. Elsparefonden har gjort meget ud af at fortælle de offentlige indkøbere, at en 'billig' stationær sagtens kan være dyrere end en bærbar i det lange løb,« siger han.
»En sådan prioritering er ikke god. For det er både pengepungen og klimaet, der taber på det,« lyder det fra projektlederen.
