Fire leverandører godkendt til at byde på MitID

5. februar 2018 kl. 10:2020
Fire leverandører godkendt til at byde på MitID
Illustration: Digst.
Gamle kendinge dyster om kontrakten på 900 millioner.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Digitaliseringsstyrelsen har blåstemplet fire ud af de ni leverandører, der har søgt om at blive prækvalificerede til at byde på at lave Danmarks kommende ID-løsning MitID.

De fire godkendte tæller ikke overraskende Nets, der står bag det eksisterende NemID. Dertil kommer it-kæmperne KMD og CSC, samt it-selskabet Gemalto, der er med til at levere digital id til borgere i adskillige lande over hele verden.

»Det har været vores mål at skabe størst mulig konkurrence om løsningen, og jeg er glad for, at det tegner godt med de fire tilbudsgivere. Vi går virkelig en spændende tid i møde,« udtaler vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, Adam Lebech, ifølge en meddelelse.

De fire godkendte leverandører

  • CSC Danmark A/S - Underleverandør: Entreprise Services Belgium BVBA og Worldline France

  • Gemalto Danmark A/S - Underleverandør: Gemalto AB, Gemalto Oy, Gemalto Middel East, Gemalto Inc. og NNIT A/S

  • KMD A/S - Underleverandør: Nexus Technology GmbH og Nexus Technology SAS

  • Nets DanID A/S - Underleverandør: Nets Danmark A/S

Fakta om MitID:

  • MitID er navnet på afløseren for NemID

  • Kontraktindgåelse med leverandør forventes afsluttet primo 2019

  • Ifølge planen kan MitID tages i brug i løbet af andet halvår af 2020 og de sidste brugere være migreret over i 2021.

  • Kontraktværdien for MitID anslås at være 900 mio. kr. for udvikling og en driftsperiode på 10 år med mulighed for to års forlængelse

  • NemID lukkes først, når der er sket en overgang til den nye løsning.

De fire leverandører er valgt ud af de ni mulige på baggrund af deres »faglige tyngde i form af relevante referencer og erfaringer,« oplyser styrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Partnerskabet bag MitID stiller af gode grunde høje krav til innovation og fremtidssikring, såvel som løsningens stabilitet og sikkerhed,« fortsætter meddelelsen.

NemID driftes videre

De fire udvalgte leverandører skal komme med deres indledende tilbud 6. april, hvorefter parterne går til forhandlingsbordet.

Efter den nye plan skal kontrakten underskrives i februar 2019. Styrelsen forventer, at de sidste brugere er flyttet over på den nye løsning i 2021.

MitID – som afløseren for NemID allerede er blevet døbt – skulle egentlig have været i drift allerede sidste år. Men siden er den deadline blevet udskudt først til 2018 og siden 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De mange udskydelser betyder, at den nuværende kontrakt med Nets synger på absolut sidste vers.

Digitaliseringsstyrelsen meddelte januar med en såkaldt profylaksebekendtgørelse, at Nets modtager 128 millioner for at fortsætte driften indtil MitID står klart.

»Det er en kæmpe opgave at drifte NemID, og det er ikke realistisk, at andre end Nets kan komme med et konkurrencedygtigt tilbud,« lød begrundelsen fra Adam Lebech på det tidspunkt.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
31. maj 2018 kl. 12:15

“PS: Så længe vi får en rigtig digital signatur er jeg ligeglad med hvem, der hoster det. Jo flere jo bedre”

Du får nemid Navnet og firmaet skifter måske, men det er det

18
7. februar 2018 kl. 12:30

Til gengæld vil de så have en læringskurve med hensyn til danske forhold.

Danske forhold??

Hvorfor er det vi i dette lille land, med en befolkning på knap 6 millioner (der er globalt set over 50 byer der er større!) altid skal gå enegang, og blive ved med at udvikle den dybe tallerken gang på gang, fordi vi er åh-så-specielle, og alting skal laves til "danske forhold".

Nå men måske engang omkring 2030 får vi måske en rigtig digital signatur.

Og kan vi for hulen ikke få adskilt stat og kirke ^^^^^ bank, så der er 100% vandtætte skodder mellem bankforretninger, og statens dyre SSO løsning.

17
6. februar 2018 kl. 15:25

Jeg er betænkelig ved om KMD og CSC har den fornødne ekspertise. Det her er ikke noget, man skal kaste sig ud i med et par sikkerhedskonsulenter og et par håndfulde applikationsprogrammører. NemID bærer efterhånden præg af sin alder, så der er ikke så lidt der bør gøres anderledes i MitID. Men jeg er ikke i tvivl om at Nets har de fornødne udvikler kompetencer efter deres erfaringer med NemID i Danmark og Norge. Rent økonomisk har de vist desværre brændt sig voldsomt på NemID, så deres bud vil nok ikke ligge i den billige ende af feltet denne gang. Gemalto er kendt for at lave udmærkede sikkerhedsprodukter, så jeg tror de har de nødvendige kompetencer of erfaringer. Til gengæld vil de så have en læringskurve med hensyn til danske forhold.

16
6. februar 2018 kl. 10:36

Også hvad jeg har hørt på vandrørerne: han var fra Nets men blev flyttet over til IBM i forbindelse med overflytning af driften, så dér var PHK lidt for hurtigt ude.

Men det er jo et side-track fra emnet: Jeg tror de alle ville kunne løfte opgaven - jeg ved i hvert fald, at der har været dygtige folk på udbudsmaterialet med stærkt fokus på ikke at opfinde for mange særlige danske krav (ud over dem, som jo er i loven)

13
5. februar 2018 kl. 13:02

Hvis du nu faktisk spurgte om det du ville spørge om, ville det være dejligt ...

Hvis du spørger om at man skal have en signatur fil på sin computer, så vil jeg forvente at svaret er Nej

Måske hvis du er heldig kan få en hardware dims i stedet for papkortet, men jeg ville ikke forvente mere

9
5. februar 2018 kl. 12:18

»Partnerskabet bag MitID stiller af gode grunde høje krav til innovation og fremtidssikring, såvel som løsningens stabilitet og sikkerhed,«

Ja det lyder virkelig som CSC, KMD eller Nets:

CSC - hullet som en si. KMD - forsinkelser og overpriser. Nets - så kan du være sikker på Se&Hør lytter med.

Mere skræmmende - alle foretagender direkte under NSA's kontrol.

Gemalto laver kort, hvor kommer de ellers ind i billedet?

Men som Maciej siger, hvorfor i alverden skal det altid her i landet være disse big-bang (falde til jorden) udbud, i stedet for at man implementerer helt gængse standarder, som er udviklet for dekader siden.

Ud over vi på den måde ville få en ægte digital signatur, og ikke kun endnu en offentlig SSO løsning, så ville vi også kunne komme så langt ind i dette årtusinde, at der kunne signeres digital mellem to private parter.

Men næh nej, endnu engang søger man bare efter bunden, og en mulighed for igen at kunne tilgodese "the usual suspects" - øv og suk.

8
5. februar 2018 kl. 12:12

Man benytter da forhåbentlig lejligheden til at fravriste nøgleudsteder noget magt i form af at overlade varetægten over nøglen til hoveddøren til den retmæssige ejer? Eller hvad?

5
5. februar 2018 kl. 11:46

Eftersom jeg ikke har hørt nogen historier om læk af personlig info fra Nets, syntes jeg vi skal blive

som bonus, kan vi være så heldige (hvis udbuddet tillader det) af vi bare kan køre viderer som intet er sket :)

4
5. februar 2018 kl. 11:22

Er jo hverfald mærkeligt at csc er finde der på , http://www.sueddeutsche.de/digital/csc-deutschland-umstrittener-nsa-dienstleister-verliert-ausschreibung-1.2378310 , i tyskland røg de ud af flerer delstater, og https://www.ingenieur.de/technik/wirtschaft/verbraucherschutz/deutsche-bundesregierung-trennt-nsa-kooperateur-verizon/ verizon som stod for telekommunikations services til Bundestag røg også ud. Her i landet var der Ingen kritisk bearbejdelse af tingene som snowden lage frem, alt blev fejet af bordet og stopped med en ingen grund til at antag...

3
5. februar 2018 kl. 10:57

...at noget som kan løses med en forholdsvis simpel off-the-shelf certifikat løsning skal gøres så komplekst. Men i Danmark SKAL vi altid opfinde den dybe tallerken igen og igen og igen.

2
5. februar 2018 kl. 10:46

fra "folket". Men umiddelbart er der ikke nogen af navnene, der i mine øjne indbyder til tillid; det eneste af firmaerne, jeg ville turde overlade nøglen til er nok Gemalto. Som samtidig er det firma, jeg har mindst kendskab til :-(

1
5. februar 2018 kl. 10:33

Jeg kunne godt tænke mig høre fra folket:

Hvilke af de fire virksomheder ville I turde overlade hoveddørsnøglen til ?