Fire leverandører godkendt til at byde på MitID

Illustration: Digst
Gamle kendinge dyster om kontrakten på 900 millioner.

Digitaliseringsstyrelsen har blåstemplet fire ud af de ni leverandører, der har søgt om at blive prækvalificerede til at byde på at lave Danmarks kommende ID-løsning MitID.

De fire godkendte tæller ikke overraskende Nets, der står bag det eksisterende NemID. Dertil kommer it-kæmperne KMD og CSC, samt it-selskabet Gemalto, der er med til at levere digital id til borgere i adskillige lande over hele verden.

Læs også: MitID-udbud på gaden: Det handler om brokere, brokere, brokere

»Det har været vores mål at skabe størst mulig konkurrence om løsningen, og jeg er glad for, at det tegner godt med de fire tilbudsgivere. Vi går virkelig en spændende tid i møde,« udtaler vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, Adam Lebech, ifølge en meddelelse.

De fire leverandører er valgt ud af de ni mulige på baggrund af deres »faglige tyngde i form af relevante referencer og erfaringer,« oplyser styrelsen.

»Partnerskabet bag MitID stiller af gode grunde høje krav til innovation og fremtidssikring, såvel som løsningens stabilitet og sikkerhed,« fortsætter meddelelsen.

NemID driftes videre

De fire udvalgte leverandører skal komme med deres indledende tilbud 6. april, hvorefter parterne går til forhandlingsbordet.

Efter den nye plan skal kontrakten underskrives i februar 2019. Styrelsen forventer, at de sidste brugere er flyttet over på den nye løsning i 2021.

MitID – som afløseren for NemID allerede er blevet døbt – skulle egentlig have været i drift allerede sidste år. Men siden er den deadline blevet udskudt først til 2018 og siden 2019.

Læs også: Mens vi venter på forsinket MitID: Nets får 128 millioner for at køre NemID videre

De mange udskydelser betyder, at den nuværende kontrakt med Nets synger på absolut sidste vers.

Digitaliseringsstyrelsen meddelte januar med en såkaldt profylaksebekendtgørelse, at Nets modtager 128 millioner for at fortsætte driften indtil MitID står klart.

»Det er en kæmpe opgave at drifte NemID, og det er ikke realistisk, at andre end Nets kan komme med et konkurrencedygtigt tilbud,« lød begrundelsen fra Adam Lebech på det tidspunkt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Jacob Pind

Er jo hverfald mærkeligt at csc er finde der på , http://www.sueddeutsche.de/digital/csc-deutschland-umstrittener-nsa-dien... , i tyskland røg de ud af flerer delstater, og https://www.ingenieur.de/technik/wirtschaft/verbraucherschutz/deutsche-b... verizon som stod for telekommunikations services til Bundestag røg også ud. Her i landet var der Ingen kritisk bearbejdelse af tingene som snowden lage frem, alt blev fejet af bordet og stopped med en ingen grund til at antag...

 • 8
 • 0
#8 Martin Kofoed

Man benytter da forhåbentlig lejligheden til at fravriste nøgleudsteder noget magt i form af at overlade varetægten over nøglen til hoveddøren til den retmæssige ejer? Eller hvad?

 • 7
 • 0
#9 Christian Nobel

»Partnerskabet bag MitID stiller af gode grunde høje krav til innovation og fremtidssikring, såvel som løsningens stabilitet og sikkerhed,«

Ja det lyder virkelig som CSC, KMD eller Nets:

CSC - hullet som en si. KMD - forsinkelser og overpriser. Nets - så kan du være sikker på Se&Hør lytter med.

Mere skræmmende - alle foretagender direkte under NSA's kontrol.

Gemalto laver kort, hvor kommer de ellers ind i billedet?

Men som Maciej siger, hvorfor i alverden skal det altid her i landet være disse big-bang (falde til jorden) udbud, i stedet for at man implementerer helt gængse standarder, som er udviklet for dekader siden.

Ud over vi på den måde ville få en ægte digital signatur, og ikke kun endnu en offentlig SSO løsning, så ville vi også kunne komme så langt ind i dette årtusinde, at der kunne signeres digital mellem to private parter.

Men næh nej, endnu engang søger man bare efter bunden, og en mulighed for igen at kunne tilgodese "the usual suspects" - øv og suk.

 • 12
 • 1
#13 Povl Hansen

Hvis du nu faktisk spurgte om det du ville spørge om, ville det være dejligt ...

Hvis du spørger om at man skal have en signatur fil på sin computer, så vil jeg forvente at svaret er Nej

Måske hvis du er heldig kan få en hardware dims i stedet for papkortet, men jeg ville ikke forvente mere

 • 0
 • 3
#16 Peter Nørregaard Blogger

Også hvad jeg har hørt på vandrørerne: han var fra Nets men blev flyttet over til IBM i forbindelse med overflytning af driften, så dér var PHK lidt for hurtigt ude.

Men det er jo et side-track fra emnet: Jeg tror de alle ville kunne løfte opgaven - jeg ved i hvert fald, at der har været dygtige folk på udbudsmaterialet med stærkt fokus på ikke at opfinde for mange særlige danske krav (ud over dem, som jo er i loven)

 • 0
 • 0
#17 Morten V. Christiansen

Jeg er betænkelig ved om KMD og CSC har den fornødne ekspertise. Det her er ikke noget, man skal kaste sig ud i med et par sikkerhedskonsulenter og et par håndfulde applikationsprogrammører. NemID bærer efterhånden præg af sin alder, så der er ikke så lidt der bør gøres anderledes i MitID. Men jeg er ikke i tvivl om at Nets har de fornødne udvikler kompetencer efter deres erfaringer med NemID i Danmark og Norge. Rent økonomisk har de vist desværre brændt sig voldsomt på NemID, så deres bud vil nok ikke ligge i den billige ende af feltet denne gang. Gemalto er kendt for at lave udmærkede sikkerhedsprodukter, så jeg tror de har de nødvendige kompetencer of erfaringer. Til gengæld vil de så have en læringskurve med hensyn til danske forhold.

 • 1
 • 0
#18 Christian Nobel

Til gengæld vil de så have en læringskurve med hensyn til danske forhold.

Danske forhold??

Hvorfor er det vi i dette lille land, med en befolkning på knap 6 millioner (der er globalt set over 50 byer der er større!) altid skal gå enegang, og blive ved med at udvikle den dybe tallerken gang på gang, fordi vi er åh-så-specielle, og alting skal laves til "danske forhold".

Nå men måske engang omkring 2030 får vi måske en rigtig digital signatur.

Og kan vi for hulen ikke få adskilt stat og kirke ^^^^^ bank, så der er 100% vandtætte skodder mellem bankforretninger, og statens dyre SSO løsning.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere