Fingeraftryk på touchskærm kan sabotere hemmelig afstemning

13 kommentarer.  Hop til debatten
Skal danske valg ske via en touch-skærm, vil fingeraftryk kunne afsløre, hvad folk stemmer. Sådan lyder det i et af de mange høringssvar fra private borgere, der kritiserer lovforslaget om e-valg.
5. februar 2013 kl. 10:44
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tør skærmen af, når du har stemt.

Sådan kunne der stå på et skilt i stemmeboksen, hvis danskerne fremover kommer til at stemme via en trykfølsom skærm, som et lovforslag er ved at give tilladelse til som forsøg.

Fingeraftryk på skærmen kan nemlig måske afsløre, hvad en person har stemt, lyder det i et af høringssvarene fra private borgere, som Økonomi- og Indenrigsministeriet har modtaget, mens lovforslaget om e-valg var i høring.

Alle høringssvar er mandag blevet offentliggjort, efter en teknisk fejl havde skjult dem. Og en hel del af de 11 private borgere, som sendte et høringssvar, læser tilsyneladende Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Syv af de 11 høringssvar henviser nemlig til Poul-Henning Kamps høringssvar, som han havde offentliggjort på sin blog på Version2, med en opfordring til at andre også sendte deres mening afsted til ministeriet.

Søren Vanggaard peger i sit høringsvar på problemet med fedtfingre på touchskærmen på en stemmecomputer, og han nævner også potentialet for hærværk mod apparaterne, der kan komme til at stå i stemmeboksen, hvis lovforslaget bliver vedtaget.

Ledninger kan let afbrydes, og bruger en sabotør en lighter med elektrisk tænding, en elektrisk kvægdriverstav eller andet, der kan give stød, mod maskinen, kræver det særlig sikring, hvis den skal kunne holde til det.

I lovforslaget er der taget højde for, at strømmen kan gå på et valgsted eller maskinerne kan svigte. Derfor skal der stå et fuldt manuelt system klar i kulissen, med traditionelle papirstemmesedler og blyant. Der skal altså være to forskellige valgsystemer klar, hvilket gør Søren Vanggaard betænkelig ved de merudgifter, der måtte være.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udgifterne ved at indføre e-valg får også Instituttet for Statskundskab på både Københavns Universitet og på Aarhus Universitet til at være meget kritiske over for lovforslaget. Udgifterne står efter alt at dømme ikke mål med gevinsterne, lyder vurderingen her. Mange af de fordele, som ministeriet selv mener, at e-valg vil give, er løsninger på skinproblemer, skriver Aarhus Universitet. Her er anbefalingen, at man venter med forsøgene, til der er mere klarhed over problemernes omfang og hvad e-valgsforsøg vil koste.

Fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet er meldingen endnu klarere: Udgifterne ved at skifte til e-valg står ikke ’i et rimeligt forhold’ til de problemer, e-valg skal prøve at løse, eller til de ’potentielt negative effekter på nogle demokratiske kerneværdier’.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
5. februar 2013 kl. 14:46

Jeg mener det idag forholder sig sådan, at man kan få udleveret en ny stemmeseddel, hvis man ved en fejl er kommet til at sætte krydset forkert.

Man skal henvende sig til en valgtilforordnet med sin udleverede stemmeseddel og bede om en ny.

Den gamle stemmeseddel rives i stykker og man får udleveret en ny.

Hvordan er denne mulighed tænkt ind i den elektroniske løsning ?

11
5. februar 2013 kl. 21:00

Den gamle stemmeseddel rives i stykker og man får udleveret en ny.

Nej det må den ikke. Valgloven:

§ 52. Når afstemningen er afsluttet, og før stemmeoptællingen påbegyndes, optælles og sammenbindes i særskilte pakker de stemmesedler, der ikke er udleveret, og de stemmesedler, der er tilbageleveret ved ombytning (min fremhævning). Derefter foretages stemmeoptælling i overensstemmelse med reglerne i §§ 68-70.

10
5. februar 2013 kl. 16:23

Med papirstemmesedler kan du ikke ændre dit valg efter, at du har smidt din stemmeseddel i urnen. På samme måde vil der i et elektronisk system være et tidspunkt. hvor du ikke længere kan lave om på din stemme. Men indtil da kan det sagtens laves, så du kan fortryde og starte forfra.

Som sagt kan indvendinger om den slags småproblemer, som nemt lader sig løse teknisk, skjule de virkeligt store problemer: At man ikke kan sikre sig, at den stemme, man vælger på skærmen, rent faktisk er den stemme, der registreres, samt at økonomien i et elektronisk valgsystem ikke hænger sammen.

12
5. februar 2013 kl. 21:05

Må indrømme at min første tanke var: "Så brug da en mus?"! (Og ja - jeg følte mig lige liiiidt gammel...) ;)

Må indrømme det er ret spændende hvor hurtigt evalg kan blive presset igennem, men at det samtidig bliver mindst lige så spændende at følge reaktionerne fra den første gang en ændret stemme opdages.

7
Indsendt af Henrik B Sørensen (ikke efterprøvet) den tir, 02/05/2013 - 13:25

Er det mon seriøst ment, eller er der tale om FUD?

5
5. februar 2013 kl. 12:01

Man kunne evt. overveje en løsning, hvor partierne blev listet i tilfældig rækkefølge fra gang til gang.

8
5. februar 2013 kl. 14:34

Man kunne evt. overveje en løsning, hvor partierne blev listet i tilfældig rækkefølge fra gang til gang.

Det kunne man godt, men det vil være i modstrid med at partierne bestemmer rækkefølgen af kandidater på stemmesedlen, og det vil blive endnu sværere at finde den kandidat som "du" (læs: e-valg computeren) vil stemme på.

Derudover vil det ikke forhindre at computeren i stemmeboksen registrerer hvad jeg har stemt.

Kravsspecifikationen for udstyret vil sikkert sige at computeren ikke må gøre dette, og at min stemme alene skal registreres på den elektroniske stemmeseddel (papir med rfid eller smartcard med separat papirstykke til vvpat).

Men hvordan kan jeg egentlig kontrollere at maskinen ikke registrerer hvad jeg har stemt?

Hvis jeg er bekymret for fingeraftryk på papirstemmesedlen i dag, kan jeg bruge handsker, og jeg kan læne mig hen over stemmesedlen når jeg sætter mit kryds, hvis jeg frygter at der er overvågningskameraer i stemmeboksen.

13
6. februar 2013 kl. 07:56

En anden måde at "omrokere" på er følgende:

Listen over partier og kandidater bliver alligevel så lang, at den ikke vil kunne passe (læsbart) ind på et enkelt skærmbillede, så der bliver behov for en form for scrolling. Alternativt skal man vælge parti først og herefter kommer kandidatlisten fra det pågældende parti frem.

Det er muligt at tilpasse den scrolling sådan, at scroll-hop-længden er tilfældig og højden på kandidaterne varierer (alle er lige høje, men højden varierer fra stemme til stemme). Derfor kan man ikke ud fra placeringen af fingeraftrykket afgøre, hvilken kanditat/parti, der var på den givne position, da man trykkede på skærmen.

Så overholder man stadig reglerne om rækkefølgen på kandidaterne osv.

4
5. februar 2013 kl. 11:37

Fingeraftryk er ikke et problem, medmindre man lider af alvorlig grad af paranoia evt. kombineret med OCD affødte tvangstanker om bakterier.

That's the least of our problems...my friends.

3
5. februar 2013 kl. 11:24

De nuværende løsninger indeholder også fingeraftryk/dna spor og evt. genkendelig håndskrift. På alle måder mere sikkert digitalt - hvis det da laves ordentligt.

Ved dog ikke om det er realistisk indenfor de næste valgperioder. For min skyld burde de beholde papiret + tilbyde nemid afstemning hjemmefra som eneste muligheder.

2
5. februar 2013 kl. 11:19

Allerede i det nuværende system kan man i teorien aflæse fingeraftryk på stemmesedler, så jeg tror ikke problemet bliver større med trykfølsomme skærme.

Hvis man er bange for, at den næste i stemmeboksen aflæser ens fingeraftryk, så kan man altid tage en vådserviet med og aftørre skærmen efter brug. Det er straks vanskeligere at aftørre end stemmeseddel af papir.

Der er langt større sikkerhedsproblemer end dette, og økonomien hænger ikke sammen. Men ved at overlæsse politikerne med pseudoproblemer risikerer man, at de reelle problemer drukner i mængden. Så diskussionen bør holde sig til de virkeligt seriøse problemer.

6
5. februar 2013 kl. 12:33

Der er ret stor forskel på om du skal igang med det store fingeraftrykssæt for at finde et bestemt aftryk på en seddel som er ret overvåget som du i beste fald ved hvilken urne ligger i og på at gå ind i samme boks lige efter en person som man vil sikre sig har stemt "rigtigt".

1
5. februar 2013 kl. 11:04

En touch pen med kæde er vist en simpel løsning på dette "problem".