Find rundt inden døre med Android 9

Illustration: Android Open Source Project
Med standarden Wi-Fi Round-Trip-Time kan kommende Android-enheder give lokationsdata indendørs.

Android P, også kendt som version 9, er tæt på færdiggørelse, lyder det fra udviklerholdet bag systemet.

Blandt nyhederne er muligheden for at finde rundt indendørs, ved hjælp af wifi-protokollen IEEE 802.11mc , som også er kendt som Wi-Fi Round-Trip-Time (RTT). På enheder, der understøtter teknologien, kan apps benytte sig af api'er til at måle afstanden til RTT-wifi-sendere i nærheden. Enheden behøver ikke forbinde sig til acces point'et for at benytte faciliteten.

En ny DisplayCutout-klasse giver mulighed for at finde 'cutout'-områder på kant-til-kant-skærme, hvor en lille del af skærmen benyttes til højttaler eller mikrofon, så apps kan undgå at placere elementer her.

Der er bedre understøttelse af beskeder i den nye version. En ny Person-klasse identificerer de brugere, som deltager i en samtale, inklusiv avatar og URI. Der er også understøttelse af billeder i beskeder. De to nye muligheder kan benyttes som i Kotlin-eksemplet herunder.

// create new Person
val sender = Person()
    .setName(name)
    .setUri(uri)
    .setIcon(null)
    .build()
// create image message
val message = Message("Picture", time, sender)
    .setData("image/", imageUri)
val style = Notification.MessagingStyle(getUser())
    .addMessage("Check this out!", 0, sender)
    .addMessage(message)

Med wifi-standarden Round-Trip-Time (RTT) kan enheder måle afstanden til wifi-senderen, også uden at være forbundet til acces point'et. Illustration: Android Open Source Project

Den forrige udgave af Android indførte notification channels, som giver brugeren mulighed for at gruppere notifikationer.

Android P giver en række nye muligheder, så som at blokere en kanal, samt politikker for, hvornår brugeren må forstyrres, så som opprioritering af alarmer, mediekilder eller systemlyde.

Der er nu mulighed for at trække videostrømme fra flere fysiske kameraer samtidigt, samt fra eksterne USB-kameraer. Der skulle også være mindre forsinkelse ved video-capture.

En ny ImageDecoder-klasse byder på bedre håndterering af bitmaps end BitmapFactory, som den afløser. Klassen gør det muligt af skabe Drawable og Bitmaps fra en bytebuffer, fil eller URI.

I samme genre er klassen AnimatedImageDrawable, der kan vise animerede GIF'er eller tilsvarende WebP-billeder.

Blandt andre nyheder kan nævnes, at backups nu kan krypteres med en 'secret' - et kodeord - på klientsiden.

Der kommer flere operationer i api'et til neurale netværk, og nye medieformater understøttes, så som High Dynamic Range VP9 Profile 2 og HEIF.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere