Finanstilsynet giver Nets en røffel for manglende værn mod hvidvaskning

Nets har ikke truffet tilstrækkelige foranstaltninger til at kunne undersøge mistænkelige transaktioner, lyder det blandt andet i en redegørelse fra Finanstilsynet.

Nets Danmark, som blandt andet står bag driften af Dankortet og står for at håndtere langt størstedelen af de danske kreditkorttransaktioner, har ikke sikret sig godt nok mod misbrug af systemerne til hvidvaskning af penge. Det fremgår af en redegørelse på baggrund af en inspektion hos Nets Danmark, som Finanstilsynet har udført.

Nets Danmark er omfattet af hvidvaskloven, men ifølge Finanstilsynet var Nets i januar 2013 bagud i forhold til blandt andet sikre, at kunderne var tilstrækkeligt legitimerede. Derfor er Nets blevet pålagt at sørge for, at det sker.

Samtidig er Nets forpligtet til at overvåge transaktioner og undersøge mistænkelige transaktioner. Det kan eksempelvis være i forbindelse med større krediteringer på et kreditkort, som ikke har sammenhæng med forudgående debitering, skriver tilsynet i redegørelsen.

Nets har imidlertid ikke indført procedurer, som skal opfylde lovens krav med henblik på overvågning og underretning af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, hvis der er mistanke om hvidvaskning.

Nets skriver i en kommentar til redegørelsen, at firmaet overvåger transaktioner for at afsløre misbrug, men ikke specifikt for at afsløre hvidvask. Samtidig vurderer Nets, at risikoen for, at selskabets systemer bliver misbrugt til hvidvask, er meget lav, fordi de fleste transaktioner foregår mellem to banker, som i forvejen er pålagt krav om at forebygge hvidvask.

Nets oplyser, at selskabet ikke har fået nogen henvendelser fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet om konkrete tilfælde af hvidvask.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Steen Poulsen

Ja, jeg er jo nok en af dem som nets "ikke har styr på" - Jeg bliv faktisk pisse sur, da der dumpet et brev ind fra nets, hvori der stod, at jeg skulle oplyse dem om "hvem" der havde råderet over min dankortterminal - og en laaang forklaring om hvidvaskning af penge, og Firma 1. betaler til firma 2. som var ejet af en 3. mand o.s.v. Det var ikke nok at mit firma, men navn og adresse, var regristreret, de ville også vide hvem "jeg" var med cpr-nr. m.v. ! - Her går min grænse altså, hvad f. kommer det dem ved, - mit firma har en dankortterminal, som flytter penge til mit firma's konto, som er regristreret med CVR nr. og firmanavn i banken - det må su være nok ! - hvis de vil kende ejerforholdet, kan de jo spørge SKAT ! Så til alle jer "små" selvstændige - lige som mig - ignore brevet ! - Eller send en regning for at håndtere deres snageri !

Er det DDR eller Sovjet vi bor i ?? Hvor er alle de kommunister henne i vores samfund ? Jeg kan ikke få øje på dem, men jeg føler altså at de ånder mig i nakken !!!

  • 3
  • 4
#2 Tom Paamand

... til at spærre mit Dankort på grund af en "mistænkelig overførsel". Deres skrappe systemer undrede sig over en pengeoverførsel til udlandet - der blot var endnu en i rækken af helt tilsvarende overførsler, som jeg har foretaget hver eneste måned gennem mange år. Det lykkedes dem også at time dette til under en udlandsrejse, hvor jeg så pludselig stod uden kontanter. Fikst!

  • 3
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere