Finansrådet: Umulige NemID-krav er kun 'retningslinjer'

48 kommentarer.  Hop til debatten
Den umulige opgave kun at bruge NemID på fuldt opdaterede computere skal ikke læses for bogstaveligt, fortæller Finansrådet, efter at Forbrugerombudsmanden har kommenteret NemID-betingelserne.
24. maj 2011 kl. 14:14
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Du skal sikre, at du bruger NemID på en computer, hvor operativsystem, internetbrowser og øvrige programmer løbende bliver opdateret med de seneste sikkerhedsopdateringer.«

Sådan står der i betingelserne for at bruge NemID, men selv for en it-professionel, der kun bruger sin egen computer, kan det krav være svært at opfylde, hvis man tager det for pålydende.

Er man almindelig, gennemsnitlig dansker og bruger NemID på computere rundt omkring, bliver kravet for alvor helt umuligt.

Men ingen NemID-brugere skal frygte, at bankerne vil bruge denne betingelse til at fraskrive sig ansvar ved misbrug af NemID, for formuleringen skal kun ses som retningslinjer for brug, selvom de indgår i en juridisk bindende aftale, forklarer bankernes organisation Finansrådet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi sørger for at give nogle gode, generelle retningslinjer, som for eksempel at man skal sørge for at opdatere sin computer. Det er et grundprincip, brugerne kan agere efter,« forklarer Henriette Rolskov, der er juridisk konsulent i Finansrådet, til Version2.

Formulering er altså taget med som en hjælpende hånd og giver ikke bankerne mulighed for automatisk at lade kunderne hæfte ved misbrug, hvis der på kundens computer for eksempel bliver opdaget et enkelt browser-plugin, som ikke er opdateret for nyligt.

Sker der misbrug, så en bankkonto bliver tømt, vil bankernes afgørelse ske ud fra en individuel vurdering af hver sag.

»Det kommer helt an på, hvad der er foregået. Vi går i dialog med kunden og ser på hele forløbet, så der er ingen automatik. Det er altid en konkret vurdering,« siger Henriette Rolskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun kan derfor ikke forklare præcist, hvor grænsen for sløseri hos kunden går, i forhold til kravet om altid at have opdateret software og styresystem, kun give et par eksempler.

»Hvis man for eksempel har fået at vide, at der er virus på en computer, skal man lade være med at bruge den til at logge ind fra. Man skal reagere på advarsler fra computeren,« siger Henriette Rolskov.

NemID-kravene er blevet gransket af forbrugerombudsmand Henrik Øe, efter en bankkunde klagede over betingelserne. Her lød konklusionen, at man som forbruger skal leve op til et vist sikkerhedsminimum, for eksempel at man bruger opdateret antivirus, men at bankerne ikke kan kræve en fuldt opdateret maskine.

Den udlægning er Finansrådet enig i, fortæller Henriette Rolskov.

»Vi synes, at udtalelsen fra forbrugerombudsmanden er på linje med den måde, vi ser anvendelsen af reglerne på, og den måde bankerne anvender reglerne på. Vi ser ikke nogen konflikt i den udtalelse,« siger hun.

48 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger