Finansrådet: Derfor skal små firmaer forsikre sig mod netbanktyveri

Det har intet med bankernes sikkerhedsniveau at gøre, når Finansrådet tilskynder forsikringsordninger mod netbanktyveri. Det er politisk besluttet, lyder forklaringen.

I mere end et år har flere virksomheder tilbudt såkaldte netbankforsikringer, der beskytter små erhvervsdrivende mod tab, hvis deres netbank skulle blive hacket.

Det er blandt andre bankernes brancheorganisation Finansrådet, der har opfordret forsikringsbranchen til at udvikle et sådant produkt.

Læs også: Stoler du ikke på NemID-sikkerheden? Få en netbank-forsikring

»Lovgivningen siger, at bankerne skal holde private forbrugere skadesløse i forbindelse med indbrud i netbanken. Men for de små erhvervsdrivende er sagen en anden - der er aftalefrihed,« siger juridisk konsulent i Finansrådet Jesper Goul til Version2.

Det fik politikernes bevågenhed tilbage i 2010, da flere medier påpegede, at der rent netbankmæssigt ikke var den store forskel på en privat ansat medarbejder og på en freelance-konsulent med sit enmandsfirma, men at de to var stillet vidt forskelligt i tilfælde af netbankindbrud.

»Politikerne lod det være op til aktørerne selv at finde en løsning, og i Finansrådet valgte vi at arbejde for en forsikringsløsning, fordi vi ønsker at bevare den sondring, der allerede er i den gældende retsorden mellem forbrugere og erhvervsdrivende,« siger Jesper Goul til Version2.

»Politikerne erkendte, at der var et problem, og at der var to mulige løsninger: Enten kunne man lave en særordning for små virksomheder, eller også kunne man løse det med en forsikringsordning,« siger Jesper Goul til Version2.

Men en sådan ordning fandtes reelt ikke på daværende tidspunkt, og derfor gik Finansrådet ind i sagen.

»Det var klart i vores interesse at kunne pege på en konkret løsning. Derfor gik vi i dialog med et par forsikringsmæglere, som vi fik til at indse, at der her var et hul i markedet,« siger Jesper Goul til Version2.

Han understreger i øvrigt, at forsikringsordningen ikke siger noget om det generelle sikkerhedsniveau i netbankerne.

»Netbanksystemerne er generelt sikre, men i denne verden er der ikke noget, der er 100 procent sikkert. En gang imellem må vi bare konstatere, at de it-kriminelle er et skridt foran,« siger Jesper Goul.

Men med NemID har vi vi jo ellers hørt, at det skulle være helt sikkert?

»Det er ikke, fordi vi ikke stoler på NemID. I øvrigt bruger langt de fleste erhvervsløsninger til netbank slet ikke NemID,« siger Jesper Goul til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Anonym

Det lyder sådan.

Du behøver heller ikke NemID til en almindelig bankkonto.

Så vidt jeg ved, så kan man også finde banker, der tilbyder en løsning med netbank uden NemID. Andre kan måske svare på det, det har været oppe her på V2 før.

  • 0
  • 0
#4 Anonym

Det burde lige i NemId og deres ansvar, også fordi de begynder at bruge det til alt mulig skrammel.

Ja, det er helt korrekt. Med det store antal identitetstyverier, der fortsat ikke er nogen mekanismer der dæmmer op for, så er der et alvorligt problem. Der er jo intet der hjælper den bruger, der er udsat for identitetstyveri og ender i uendelig gæld.

En given virksomhed, måske har et juridisk problem, men brugeren skal også forholde sig til det, for brugeren er helt udsat for den slags kriminalitet. Herunder udgifter til advokat, og genoprettelse af Identitet.

Det er i sidste omgang, brugeren der kommer til at betale prisen, for virksomheden er det en kun driftsomkostning.

  • 0
  • 0
#5 Anonym

Jeg forstår ikke, at man i finanssektoren fortsat vil smide deres goodwill ind i den pulje.

Hvis NemID alligevel er uden betydning for f.eks. bankerne, er det vanskeligt at forstå, hvorfor finanssystemet fortsat ønsker at associerer sig med dette system.

Et eller andet sted, så må den kritik der hagler ned over NemID, smitte af på finanssektoren.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere