Finansministeren vil afskaffe underskriftkrav på digital post
Kommunerne havde ellers glædet sig til at kunne spare en masse papirarbejde ved at sende breve til borgerne via den digitale postkasse, som borgerne har adgang til via borger.dk.
Men det har vist at være en hul fornøjelse, for breve fra det offentlige til borgerne skal være forsynet med en underskrift. Det betyder reelt, at medarbejderne i kommunerne er nødt til først at skrive brevene digitalt, derefter printe dem ud og skrive dem under, for så at scanne brevet ind igen og så sende det til den digitale postkasse.
Nu vil finansminister Claus Hjort Frederiksen hjælpe kommunerne ud af krussedulletyraniet, skriver Politiken.
»Det er en udfordring, når nogle af vores love og vedtagne sædvaner for god forvaltningsskik gør, at vi bliver holdt fast i papirverdenen. Derfor arbejder vi med at forberede de nødvendige ændringer af loven så hurtigt som muligt, så kommunerne slipper for unødvendigt bøvl med, at underskrift skal ske med gammeldags kuglepen ? og papirerne så bagefter skal gøres digitale igen«, skriver Claus Hjort Frederiksen (V) til avisen i en mail.
Det er sød musik i Kommunernes Landsforenings øre.
»Flere og flere borgere ønsker at være digitale, også når de modtager post fra kommunen. Derfor er det glædeligt, at ministeren nu har indset, at krav om underskrift skal fjernes. Det var en forældet lovgivning, som hverken gav mening for borgere eller kommune,« udtaler konsulent i KL Mathilde Illum Aastrøm i på KL's hjemmeside.
Faktisk har kommunerne allerede forpligtet sig til at spare penge ved hjælp af elektronisk post. Kommunerne skal tilsammen spare 105 mio. kroner på at sende breve til borgerne digitalt. Derudover skal de spare 46 mio. kroner på at sende breve automatisk, men ingen af delene kan lade sig gøre, så længe sagsbehandlerne skal underskrive hvert brev på gammeldags maner, vurderer KL.
Alene i Københavns Kommune kunne man have sparet 20 mio. kroner ved at sende breve til borgerne digitalt. Det vurderer kommunens borgerservice.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.