Finansministeren vil afskaffe underskriftkrav på digital post

3. december 2010 kl. 09:4616
Finansministeren vil afskaffe underskriftkrav på digital post
Illustration: Stig Stasig.
Kravet om, at breve fra kommunerne skal være underskrevne, koster hvert år kommunerne dyrt i ekstraarbejde, når posten fremover bliver digital. Nu vil Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) løse kommunerne fra krussedulletyraniet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kommunerne havde ellers glædet sig til at kunne spare en masse papirarbejde ved at sende breve til borgerne via den digitale postkasse, som borgerne har adgang til via borger.dk.

Men det har vist at være en hul fornøjelse, for breve fra det offentlige til borgerne skal være forsynet med en underskrift. Det betyder reelt, at medarbejderne i kommunerne er nødt til først at skrive brevene digitalt, derefter printe dem ud og skrive dem under, for så at scanne brevet ind igen og så sende det til den digitale postkasse.

Nu vil finansminister Claus Hjort Frederiksen hjælpe kommunerne ud af krussedulletyraniet, skriver Politiken.

»Det er en udfordring, når nogle af vores love og vedtagne sædvaner for god forvaltningsskik gør, at vi bliver holdt fast i papirverdenen. Derfor arbejder vi med at forberede de nødvendige ændringer af loven så hurtigt som muligt, så kommunerne slipper for unødvendigt bøvl med, at underskrift skal ske med gammeldags kuglepen ? og papirerne så bagefter skal gøres digitale igen«, skriver Claus Hjort Frederiksen (V) til avisen i en mail.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er sød musik i Kommunernes Landsforenings øre.

»Flere og flere borgere ønsker at være digitale, også når de modtager post fra kommunen. Derfor er det glædeligt, at ministeren nu har indset, at krav om underskrift skal fjernes. Det var en forældet lovgivning, som hverken gav mening for borgere eller kommune,« udtaler konsulent i KL Mathilde Illum Aastrøm i på KL's hjemmeside.

Faktisk har kommunerne allerede forpligtet sig til at spare penge ved hjælp af elektronisk post. Kommunerne skal tilsammen spare 105 mio. kroner på at sende breve til borgerne digitalt. Derudover skal de spare 46 mio. kroner på at sende breve automatisk, men ingen af delene kan lade sig gøre, så længe sagsbehandlerne skal underskrive hvert brev på gammeldags maner, vurderer KL.

Alene i Københavns Kommune kunne man have sparet 20 mio. kroner ved at sende breve til borgerne digitalt. Det vurderer kommunens borgerservice.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
3. december 2010 kl. 10:50

Som er:

Hvad er det der gør at kommunerne ikke kan eller vil anvende digital signatur?

Det er ikke loven. Ifølge den er en digital signatur fuldt tilstrækkelig, hvilket ombudsmanden iøvrigt har bekræftet: http://www.computerworld.dk/art/112107?page=2&a=articleToc

Det er heller ikke modtagerne. Hvis en modtager vil læse sin post elektronisk på borger.dk eller e-boks, skal han/hun først logge ind med sin egen digitale signatur så det er helle ikke her problemet ligger.

4
3. december 2010 kl. 11:09

Hvis man accepterer præmissen om, at borgerne skal anvende DokumentBoks til kommunikation med kommunen, så giver det ingen ekstra sikkerhed at tilføje indscannede underskrifter.

Hvis nogen kompromitterer DokumentBoks på en sådan måde, at de kan placere falske breve der udgiver sig fra at være fra kommunen i denne, så kan de nok også godt tilføje en kopi af en "krusedulle" fra et ægte brev til deres falske PDF'er.

At DokumentBoks er et elendigt design er naturligvis en helt anden sag.

3
3. december 2010 kl. 11:03

[..]skal han/hun først logge ind med sin egen digitale signatur

Skal vi ikke lige slå fast med syvtommer søm: nemid er ikke en digital signatur!

Så derfor kan nemid ikke anvendes i ovenstående scenarie.

5
3. december 2010 kl. 11:14

Skal vi ikke lige slå fast med syvtommer søm: nemid er ikke en digital signatur!

Det var ellers noget af en påstand. Kan du henvise det lovmæssige grundlag for at NemID ikke anerkendes som en digital signatur? For hvis NemID ikke er det, så har vi ikke længere en offentlig anerkendt digital signaturmulighed i Danmark. Og så kan jeg da godt forstå at kommunerne har problemer, for så kan de jo netop ikke følge ombudsmandens ord om at en digital signatur er tilstrækkelig.

7
3. december 2010 kl. 12:01

Hvorfor nemid ikke overholder loven om digital signatur:http://eur-lex.europa.eu/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi!celexapi!prod!CELEXnumdoc&lg=DA&numdoc=31999L0093&model=guichett artikel 2.2 litra c.

Vi er altså vidne til endnu et krumpspring fra finansministeren, der med djævelens vold og magt vil gennemtruffe nemid.

Første krumspring var, da det blev påpeget, at nemid var i strid med loven om digital signatur, hvorfor lovgrundlaget for nemid, med bagudvirkende kraft, blev ændret således, at det nu ikke var et krav, at nemid overholdte loven om digital signatur.

Andet krumspring er så nu, når det viser sig, at nemid er uanvendelig i praksis i det offentliges kommunikation med borgeren, og derved umuligør implementation af den digitale forvaltning, så ønsker finansministeren med et pennestrøg af ændre på hele lovgrundlaget for den offentlige forvaltning således, at det nu skal være lovligt for det offentlige at kommunikere annonymt med borgerne!

Det næste bliver vel så, at det offentlige ikke længere har pligt til at meddele borgerne, hvilke forvaltningsmæssige afgørelser de har truffet i tvister mellem borgerne og det offentlige.

6
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den fre, 12/03/2010 - 11:35

Selvfølgelig skal man bruge digital signatur på dokumenter til borgeren, så borgeren ved HVEM som står ansvarlig for offentlig sagsbehandling.

Det kan godt være en systemsignatur, så længe en konkret person står som ansvarlig for den funktionelle udformning.

@ Ebbe

Nemid overholder ikke lov om Digital Signatur - det er påpeget i mange sammenhænge

@ Jonas

Selvfølgelig accepterer man ikke præmissen om at al kommunikation med det offentlige skal via en usikret single-point-of-failure. Det er samme Finansministeriums planøkonomisk tilgang til digitalisering som ineffektivsierer og underminerer sikkerheden.

Grundliggende må man undre sig over at Finansministerieren ikke forholder sig til alle de millarder som spildes i hans eget ministerium grundet deres desideret planøkomoiske tilgang til at digitalisering.

De spilder hele investeringen på gulvet og efterlader samfundet bastet og bundet til noget forældet makværk, Og de er hamrende ligeglade fordi man kan jo barte låne flere penge (9 mio i timen), ansætte flere i det offentlige eller øge skatterne.

11
3. december 2010 kl. 12:46

@Stephan

Jeg sagde ikke at DokumentBoks var en god ide. Jeg sagde at alt andet lige er det mindre spild af skatteborgernes penge at lægge et "digitalt" dokument i DokumentBoks, end det er at gøre det samme, men med en analog printe-underskrive-scanne arbejdsgang foran.

12
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den fre, 12/03/2010 - 18:24

Jonas

Hmm .. du er ude i nogle for mig lidt for kryptiske overvejelser.

En signatur på et digitalt dokument må nødvendigvis involvere en verificerbar og ikke-spoofbar MAC, dvs. en message authentication som involvere en eller anden for for signatur-funktion.

Lad os lade den ligge ved at Dokumentboks er en dårlig ide udført endnu værre end den er tænkt.

13
3. december 2010 kl. 18:32

Ja, lad os det - vi er helt enige om at digitale signaturer er den rigtige løsning på dette problem. Så kan man selvfølgelig spørge sig selv om vi nogen sinde får en brugbar implementering af disse efter NemID fadæsen, men...

14
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den lør, 12/04/2010 - 10:37

NemId-fadæsen er ingenting i forhold til eDag3-fadæsen og hele det samfundsdestruktive digitaliseringsprojekt som Finansministeriet tvinger igennem.

Strategien støber katastroferne og vi har kun set toppen af spidsen af isbjerget.

Finansministeriets Digitaliseringsstrategi vil koste det danske samfund et meget stort millardbeløb (formentlig 3-cifret) over en relativt kort årrække, men de spinder det stadig som "effektiviseringer".

Hvorfor stiller I journalister ikke det egentlige spørgsmål?

15
4. december 2010 kl. 12:14

Det er nu på en sørgelig måde humoristisk at se hvordan staten aldrig løser problemer men bare laver symptom behandling på alt i samfundet.

Lige fra økonomien, til samfunds problemer..

Samt alle nye teknologier, vil man ikke indrømme er implementeret korrekt, så man symptom behandler for at forsætte med den.

16
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den søn, 12/05/2010 - 18:10

Det er værre.

Staten laver ikke bare symptom behandling - det ville bare være ressourcespilde og dårlige investeringer. Staten, læs Finansministeriet, SKABER problemer ved aktivt at forhindre samfundets fornyelsesprocesser i at fungere.

Det skal ikke forstås som et ideologisk synspunkt - at alle stater er negative altid. Det skal forstås konkret i en dansk kontekst - at den danske stat ødelægger den danske økonomi i stedet for at understøtte samfundet.

9
3. december 2010 kl. 12:06

Selvfølgelig skal man bruge digital signatur på dokumenter til borgeren, så borgeren ved HVEM som står ansvarlig for offentlig sagsbehandling.

Det er jeg helt enig med dig i. Men hvordan kan man det når...

Nemid overholder ikke lov om Digital Signatur - det er påpeget i mange sammenhænge

Det kan man sagtens argumentere for. Men hvis det gælder, så kan man jo ikke "bruge digital signatur på dokumenter til borgeren", fordi sådan en har vi ikke længere.

Ikke at jeg tror at det er den fortolkning af loven, der volder kommunerne problemer...

8
3. december 2010 kl. 12:05

I de fleste tekstbehandlingsprogrammer kan man sætte et billede ind. Man kunne jo fx. tage et stykke hvidt papir, scanne det og sætte det ind i brevet. Det fungerer fint i den kommunale afdeling, jeg er ansat.

1
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den fre, 12/03/2010 - 10:32

Tja, kunne kommunerne ikke også bare skrive under med en digital pen a la Bamboo's udvalg. Bamboo one bliver solgt for ca 250 kr for tiden. Det gør det nemt at lave underskrifter på pcen. Ville det ikke også løse problemet?

Men klart digitalt er vejen frem.