Regeringen har med dagens fremsatte finanslovsforslag dømt multimedieskatten ude. I stedet skal ordningen omkring beskatning af fri telefon genindføres. Det betyder, at det ikke længere vil kunne betale sig at købe it-fryns som en del af lønpakker på arbejdspladserne, vurderer skatterevisor Niels Sonne fra revisionsfirmaet Deloitte.
»Det er ikke længere attraktivt at gå ned i løn for at få en computer og stadig blive beskattet. Ekstra computere og fladskærme vil forsvinde, fordi det vil blive defineret som fryns,« siger han til Version2.
Titusindvis af danskere har eksempelvis købt iPads eller lignende multimediaudstyr gennem bruttolønsordninger, hvor betalingen sker gennem et månedlig træk på lønsedlen før skat - og skatten dermed spares - men det er altså slut.
For Niels Sonne bliver det spændende at se, hvordan man afgrænser, om noget er fryns eller ej - ifølge ham, er det nemlig det, der kommer til at afgøre, om vi fremover skal beskattes for vores it-udstyr.
»Den lette løsning er at sige, at hvis din arbejdsgiver vil give dig en telefon og en computer, er det et arbejdsredskab. Hvis man så vil have mere end det, eller have det gennem bruttolønsordningen, kan man betegne det som fryns,« fortæller han til Version2.
Også en række it-leverandører vil mærke de nye regler. Niels Sonne vurderer, at firmaer som Atea, Dustin og Comenxa, der udbyder bruttolønsordninger med fryns, vil blive ramt af den nye lovgivning.
»Bruttolønsordningerne vil få en stille død, hvis det ender med, at alt det, man kan købe i en bruttolønsordning bliver skattepligtigt. Det er der nogle virksomheder, der vil kunne mærke,« siger Niels Sonne til Version2.
Den nye lovgivning vil træde i kraft 1. januar 2012. Inden udgangen af november forventes svar på, hvad den konkret kommer til at betyde for de populære bruttolønsordninger.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.