Fields-angreb: Videoer med mulige gerningsvåben lå på YouTube flere dage inden angreb

4. juli kl. 17:1712
Skyderi i Fields
Illustration: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.
Hvorfor YouTubes algoritmer ikke opdagede videoerne er et »godt spørgsmål«, lyder det fra talsmand for Google og YouTube. Du kan se billeder fra videoerne nederst i artiklen, men vi advarer om potentielt stødende indhold.
Artiklen er ældre end 30 dage

Allerede den første juli, to dage før to teenagere og en voksen blev dræbt i det københavnske shoppingcenter Fields, lagde den formodede 22-årige gerningsmand i alt fire videoer ud på sin YouTube-kanal. 

På alle fire videoer kunne man se den formodede gerningsmand filme sig selv, mens han på overdrevet rolig vis tydeligt retter flere skydevåben mod sit eget hoved, alt imens han smiler ind i kameraet. Videoerne havde alle titlen ‘I Dont Care’.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger

med lidt googleri kommer der frem at der hver dag uploades mere end 700.000 timers video til youtube. Og som bla Ditlev skriver er der mange videoer. Prøv på youtube at søge med strengen "ar15 child" ...

12
6. juli kl. 19:52

Det er værre, end jeg troede.

Nu kan jeg høre udrykningen ...

8
5. juli kl. 15:51

Kan man ikke stadig købe et glatløbs jagtgevær som 16 årig i Danmark? Og som 18 årig kan man købe en riffel helt lovligt. Jagtvåben er en helt naturlig ting i Danmark, og sådan skal det vel også være.

10
5. juli kl. 18:19

Kan man ikke stadig købe et glatløbs jagtgevær som 16 årig i Danmark? Og som 18 årig kan man købe en riffel helt lovligt.

Forskellige love og bekendtgørelse gør at man skal have jagttegn, eller være medlem af en skytteforening for at besidde glatløbet haglgevær uden tilladelse.

Riflede våben kræver en tilladelse inden sælger må udlevere våben.

Politiet tjekker ansøgers baggrund, inden der gives tilladelse --- denne kan tilbagekaldes hvis der sker noget, som politiet vurderer diskvalificerer ejeren til at have en tilladelse.

Man kan altså ikke ikke bare gå ud og købe et våben på lovlig vis.

Som lovlig indehaver af våben er man ansvarlig for at disse opbevares i et aflåst (og fastgjort) skab af en vis kvalitet. Andre må ikke have adgang til skabet.

Hvis alle regler bliver overholdt, burde psykisk syge, eller personer der vil bruge et våben i kriminelt øjemed, ikke "bare lige kunne foretage en impulshandling" med skydevåben.

Da regler jo bliver overtrådt, er der jo altid mulighed for at låne eller stjæle et våben.

I den aktuelle situation bliver vi nok klogere på, hvorledes gerningsmanden har kunnet få fat i et våben, og om der er andre der kan være medansvarlig for hans våbenbesiddelse.

9
5. juli kl. 16:13

Det vil være et teknisk og juridisk fix på det politiske problem, at psykiatrien ikke fungerer særlig godt.

Så man skal nu til at holde billeder af våben op mod en liste over almindeligt forekommende jagtvåben, personens alder, om der er udstedt jagttilladelse, personens ansigtsudtryk, vredladent sprog ... Hvad med folk med legetøjsvåben? Altså politiet rykkede ud til en knægt med et legetøjsgevær for et par måneder siden (better safe than sorry - ok), men det vil være uoverskueligt.

Altså det vil ikke virke, men så er det i det mindste Youtubes skyld.

5
5. juli kl. 12:35

Hvis de tilføjer et simpelt filter - såsom LAND videoen er fra - er det meget nemmere - da ikke mange lande har den samme holdning med "våben til alle". Så Youtube skal selvfølgelig skelne ifht. normalen for det relevante land.. For de fleste europæiske lande er det ikke normalt - da det er ulovligt at have våben (mere eller mindre).

6
5. juli kl. 13:15

ifht. normalen for det relevante land..

Men i USA er normalen både våben til alle og våben til nuts and maniacs. Så hvad skal den egentlig flagge?

3
5. juli kl. 11:54

Våben og tekst omkring medicin brugt i psykiatrien sammen bør trigge et eller andet

7
5. juli kl. 15:38

tekst omkring medicin

Jeg spekulerer over, om der før har været mord-plan-videoer med sådanne tekster - og hvor tit det sker. Næste gang er det måske indregistreringsafgift og rifler. Eller P-afgift og rifler. Locksley og rifler ...? Det er ikke altid, at der er metode i galskaben.

4
5. juli kl. 12:16

Det vil kun fange en meget lille del. Men ja, det kunne man gøre.

2
5. juli kl. 11:43

Videoer med mulige gerningsvåben lå på YouTube flere dage inden angreb

Der er noget sært fascinerende over den overskrift, og artiklen i det hele taget. Havde V2s journalist forestillet sig AI som i Minority Report der kan forudsige fremtiden? Hvad er det egentlig journalisten forestiller sig Youtube kan?

1
4. juli kl. 20:33

Youtube er fyldt med videoer, der indeholder våben holdt af mennesker. Nogle handler om historien, der kan f.eks. vises billeder fra en krig. I andre er våbnet emnet for videoen. Og så er der forskellige amerikanere (og pseudorussere), der skyder med "dagens våben" eller med eksotisk ammunition i et haglgevær. Eller finner der blæser noget i luften. Mythbusters er også glade for voldsomme effekter. Det samme gælder nogle kemikere. Ja, så er der sikkert også aktuelle videoer, nogle måske falske, der beskriver krigen i Ukraine.

Hvordan vil man egentlig forvente, at en AI kan få mening i den slags? Flagge alle videoer med våben til menneskelig kontrol? Der er nogen, der får ret travlt.

Hvornår er det relevant, hvornår er det tosset - og hvornår er det sygt? En positivliste over kendte og harmløse youtubere?