Fibernet til alle danskere vil koste otte milliarder

21. juni 2016 kl. 08:1831
En ny analyse fastslår, at det vil kræve en større milliardinvestering at udbrede hurtigt fibernet til alle husstande i Danmark.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For nylig afgjorde det amerikanske retsvæsen, at hurtigt internet i dagens samfund skal betragtes som en nødvendighed frem for en luksus. Herhjemme er der også undersøgelser i gang. Således fremskriver en ny analyse, hvor meget det vil koste, hvis der skal udbydes lynhurtigt fibernet til alle husstande i landet.

Otte milliarder lyder det beløb på i følge analysen, som er lavet af konsulenthuset Netplan for Dansk Energi, og er den første af sin slags i Danmark.

»Vi har for første gang fået sat et prismærke på, hvad det koster at opgradere hele landet med digital dansk infrastruktur i den verdensklasse, vi ofte taler om,« siger Thomas Woldiderich, branchechef for telepolitik i Dansk Energi, til Ritzau.

Beregningerne fokuserer udelukkende på, hvad det vil koste at grave fibernettet hen til forbrugeres og virksomheders postkasser. Ledninger og udstyr på folks egne grunde og bygninger er ikke medregnet i den samlede pris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog især prisen for de sidste fem procent, der får prisen til at stige. Det indebærer især husstande, som kræver ekstra store graveudgifter, lyder det i Ritzaus nyhed, som blandt andet kan findes på Berlingske i dag.

Nøjes man med 95 procent af husstandene i alle kommuner, vil prisen kun ligge på cirka 3,5 milliarder kroner. Altså koster de sidste fem procent i sig selv 4,5 milliarder kroner.

»Men så er der andre mulige luftbårne løsninger. For vi er midt i en tidsalder, hvor flere og flere af vores gøremål bliver digitale. Derfor har vi også brug for en infrastruktur, der kan håndtere det,« siger Thomas Woldiderich.

31 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
31
30. juni 2016 kl. 00:33

For en rimelig billig penge kunne man skabe store forbedringer på ADSL. Klip ledningerne og sæt et vejskab op med en fremskudt central. De sidste 5 he% skalller ikke nås med fiber, brug trådløse teknologier i stedet.

30
26. juni 2016 kl. 01:30

Det er ikke så dyrt med tomrør eller at grave. hvis altså man vil offre sin have. Eller har anden mulighed hvor der ikke ligger andre ting, eller der er vej fliser og andet.hvor der køres Kablet behøves jo ikke at komme længere ned end 20-40 cm( 2 spadestik) , selv om 60 cm vil være at fortrække. I den dybete rammer man normalt heller ikke noget dyrt eller farligt. Som vand eller EL. Randen skal kun være 10 cm bred, så det kan graves på ikke ret langt tid, og behøves ikke at være dyr

28
22. juni 2016 kl. 11:57

Så kunne alle i området der ønskede blive tilsluttet når de ønskede, og fiber selvskabet var sikke på økonomien. Hvis man i samme omgang fik åbnet de net via bitaccess, så ville adsl hurtigt dø og fiberen ville bliver en overskuds foretning for staten, uden at de skulle have store penge op selv.

Der er rigtigt mange der >ikke< ønsker at betale for fiberen. Den er simpelthen for dyr. Ovenstående vil kræve at elselskaberne åbner for at andre kan levere over deres kabler, det kommer næppe til at ske. I dag opfører elselskaberne sig som de nye "TDC'er". Det eneste vi opnår er at der skabes nye små monopoler, som ikke kan reguleres af staten, da de ikke er store nok....

Fiber er fint, men bare ikke på de vilkår, som vi har fiber på i Danmark. Desværre er løbet kørt, vi skulle have haft gjort som de gør i Sverige. Så ville der være konkurrence på fiberen og gode produkter til en billig penge til forbrugerne.

27
22. juni 2016 kl. 11:53

I den grad enig. Og det er OK at det er denne gruppe af brugere skal betale installation på egen matrikel. Ja, jeg er en del af denne gruppe.

Hvorfor er det OK, at netop den gruppe brugere skal betale ? Hvad har de gjort ? Der er masser af steder i landet, helt ude hvor kragerne vender 2 gange og drejer om hinanden, som har fiber. Der har elselskabet gravet det ned. Det kunne de sagtens engang, men nu vil de ikke længere. Så det er lidt sjovt at det er dem der kommer med udmeldingen. Men de er selvfølgelig også sultne efter at vi skatteborgere skal betale over skatten, for at de kan grave fiber ned...

26
22. juni 2016 kl. 11:50

Man skal lade være med at regne med at man selv skal stå for alt gravearbejdet. En lov om offentlighedens adgang til alle gravearbejder vil kunne reducere omkostningerne til gravearbejde betragteligt. F.eks er man ved at lægge fjernvarme i ca 500 rækkehuse her i Taastrup. Det ville jo være oplagt at lægge fiber i her når man alligevel har gravet et par meter ned.

Problemet er her at fjernvarme selskaberne ikke vil have fiberkablerne liggende ovenpå deres rør, for hvis de skal grave ned til en skade, så vil de ikke grave kablerne over... Når de så alligevel graver en halv meter ud til hver side af rørene, så kunne rørene ligge ude i kanten, men det er svært at få dem til at forstå. Har prøvet flere gange. Så ja, det er endog meget tåbeligt at man ikke udnytter den samgravningsmulighed.

Grave? Hvad koster det at skyde fiber gennem jorden pr. 100 meter? Nogen der ved det?

Det er ligeså dyrt, stort set, som at grave. Den afhænger af forskellige faktorer....

25
22. juni 2016 kl. 11:09

Så er jeg glad for at jeg bor et andet, og åbenbart, bedre sted på en villavej i Rødovre - der leverer Hiper min fiber :)

24
22. juni 2016 kl. 10:26

Dette virker mest som en forklaring på hvorfor staten ikke skal gå i gang med dette og dermed udfordre teleselskaberne.

Umiddelbart er der 2 ting der falder ud i regnskabet:

  1. Man skal lade være med at regne med at man selv skal stå for alt gravearbejdet. En lov om offentlighedens adgang til alle gravearbejder vil kunne reducere omkostningerne til gravearbejde betragteligt. F.eks er man ved at lægge fjernvarme i ca 500 rækkehuse her i Taastrup. Det ville jo være oplagt at lægge fiber i her når man alligevel har gravet et par meter ned.

  2. Grave? Hvad koster det at skyde fiber gennem jorden pr. 100 meter? Nogen der ved det?

23
21. juni 2016 kl. 17:04

Hvis det er 8 mia vi taler om, så bør det øjeblikkelig rulles ud og financiers via forsyningspligt på samme måde som når El og fastnettelefon skal tilsluttes.

I den grad enig. Og det er OK at det er denne gruppe af brugere skal betale installation på egen matrikel. Ja, jeg er en del af denne gruppe.

Har forsøgt at få flere fiberselskaber til at dække området, men nej. Og der ligger endda tomrør fra eksisterende fiberdækket område helt her ud. Vi taler om ca. 35 husstande over et par km....

22
21. juni 2016 kl. 16:08

Så må man håbe man er udskrivet, inden fiberen slipper op. :-)

21
21. juni 2016 kl. 13:55

Man kan få driften af et universitetshospital i under 1 måned!

20
21. juni 2016 kl. 13:04

Jeg tror der hvor den helt store forskel ville opstå var hvis man kunne finde en politisk løsning der løste at fiber selvskaberne ikke skulle bruge så meget tid på at finde ud af om der er tilslutning nok. Hvis man lavde nogle udbud på at lever fiber til store områder til en fast pris. Så kunne alle i området der ønskede blive tilsluttet når de ønskede, og fiber selvskabet var sikke på økonomien. Hvis man i samme omgang fik åbnet de net via bitaccess, så ville adsl hurtigt dø og fiberen ville bliver en overskuds foretning for staten, uden at de skulle have store penge op selv.

/vivilhavefiber.dk

19
21. juni 2016 kl. 12:51

Vores lille landsby har haft fiber til hjemmet de sidste otte år. Huse til at betale, lave ejendomsskatter, hurtigt internet. What's not to like? Det er lidt paradoksalt, at "udkanten" på Internet tilsyneladende er de store byer. Men det er jo også nemmere at grave kabel i muldjord end i asfalt/fortov.

Jeg kan kun opfordre til at lade netforbindelse være salgsparameter ved næste huskøb :)

17
21. juni 2016 kl. 12:13

Jeg har altså set luftbåren fiber rundt omkring i Europa: man spænder en stålwire i telefonpæle, træer, bygninger og så hænger man fiberen op i den... ingen gravearbejde og fiber til døren.

Der er en grund til at vi graver kablerne ned i Danmark - det hedder forsyningssikkerhed. Det er dyrt at anlægge, men der er meget mindre vedligeholdelse på linjerne fordi linjer i praksis er evige (eller en til graver kablet over)..

Har du set hvad en efterårsstorm gør ved luftbåren strøm i Sverige eller i USA? Det er hele amter og sågar landsdele som mister strømmen i dagevis.

16
21. juni 2016 kl. 12:06

Hvis det er 8 mia vi taler om, så bør det øjeblikkelig rulles ud og financiers via forsyningspligt på samme måde som når El og fastnettelefon skal tilsluttes.

Det betyder at vi alle får lov at betale en ”femmer” om måneden via regningen fra ISP'en, men det betyder også at vi alle får bedre mobildækning i Danmark, fordi der er fiberforbindelser overalt kan mikroceller også sættes op overalt eller måske ligefrem i fibermodemet i et ”øde sommerhusområde”.

I disse fodboldtider ligger den lov lige til det politiske højreben.

14
21. juni 2016 kl. 11:48

Hvis de danske politikere har et ønske om at Danmark skal være hjemstedet for den næste Facebook/Google/Amazon/Alibaba/etc. så skal dette projekt søsættes ASAP!

Når ganske almindelige mennesker med flair for IT og en god forretningsidé, bare kan gå i gang med at skabe deres drøm hjemme i kælderen, så sker der magiske ting. Hvis de først skal til at have CVR-numre, finde hostingløsninger, købe servere eller smide penge i skyen, så vil størstedelen af de mange idéer kun nå til tankestadiet.

Barriers to entry - remove them...

Det er nøjagtig samme årsag at offentlige API'er er så fantastiske.

Det bliver aldrig en eller anden støvet kontorchef som skaber den næste revolution inden for digital offentlig forvaltning. Det bliver højst sandsynligt en af hans/hendes lønslaver, eller en tilfældig studentermedarbejder, som lige nu sidder og brænder inde med en fantastisk idé, som han aldrig ville kunne vinde gehør for internt i det offentlige.

11
21. juni 2016 kl. 10:45

Forspørgel på en villavej i rødovre

Vi har desværre ikke egen fiber net på xxx,xxx såfremt du vil have det som medarbejder internet så vil det nok blive en smule dyrt. (100K i nedgravningspris og 5-6000,- i abonnement)

Alternativt kan vi lave et tilbud på lejet fiber (vi lejer os ind på konkurrentens fiber) men prisen vil stadig være forholdsvis høj. (1700 – 2500/måned + oprettelse)

alternativ 15/1 pair bonding dsl

10
21. juni 2016 kl. 10:37

Så 1000kr år dansker over 30 år , sæt venligst skatten 5kr op om måneden tak.

Men så ejer staten det jo, og lige nu har vi jo en historik for at sælge / give tidligere statsejet ejendele væk? Hvis staten pludselig skal til at eje "ledninger" igen vil det jo give mening at de opkøber de nuværende fiber også? Eller skal vi køre med 50/50? Så ender det sikkert med forskellige priser / service alt efter om man kører på det offentlige (hvor private selskaber lejer ind) eller privat.

Sjovt, at fiberselskaberne for et par år siden vurderede at det ville koste (frit fra hukommelsen) 25-30 milliarder kroner. Men nu er prisen så kun 8 milliarder kroner.

I deres pris var der nok indgravning til husstande med, i denne er det til "postkassen"

Hvis prisen kun er 8 milliarder, så ser jeg frem til, at de danske fiberselskaber går en tur ned i banken i morgen med deres forretningsplaner og låner de 8 milliarder kroner.

Forretningsplanen til 8 mia. inkluderer jo så at de skal overtale de fleste af kunderne til selv at lægge 10-15 tusinde for at få gravet ind til huset, i de tilfælde tror jeg mange bliver på deres 20/2 fra kobberet (eller 300/40 fra Coax)

9
21. juni 2016 kl. 10:33

Så slipper vi for at høre på alle de konstate hyl fra folk der ikke har fiber, og hvor deres net bare ikke funker :-)

"Men så er der andre mulige luftbårne løsninger. " Hvilken, som virker stabilt, også har en høj upload hastighed, og ikke koster en Jetjager i forbrug (de gamle)

Se bare at få rullet fiber ud til alle, gerne betalt over skattebilleten. Har selv fiber, men vil gerne være solidarisk, så alle kan være med. I den sidste ende vil det betyde et rigere samfund, der vil betale invisteringen hjem. Man kan sælge lidt mere af DONG, opkræve skat eller ikke betalte gæld, eller bare lade være med at udbetale beløb svarende til dette til moms svindler.

Vis nogen siger det er imod loven, så lav den om.

8
21. juni 2016 kl. 10:28

...investeringer er også forholdsvis dyre: Storbæltsbroen: 21,4 mia, Øresundsbroen: 30,1 mia., Metro i Kbh., Femern forbindelsen... ...og de gavner kun en del af befolkningen her er det 8 mia. for hele befolkningen. Vi kunne også trække F35 projektet ind i det hvis gavn for befolkningen er forholdsvis begrænset.

8 mia. er mange penge men i forhold til andre investeringer er det pebernødder.

7
21. juni 2016 kl. 10:09

8 mia.!!, det er da i hvert fald småpenge i forhold til f.eks. storebælts broen, og hvad de andre broer ellers har kostet tilsammen.

Og hvad med broen til tyskland, 50 mia?, 80 mia., eller over 100mia.? Det beløb tør jeg slet ikke at tænke på.

6
21. juni 2016 kl. 10:05

Sjovt, at fiberselskaberne for et par år siden vurderede at det ville koste (frit fra hukommelsen) 25-30 milliarder kroner. Men nu er prisen så kun 8 milliarder kroner.

Hvis prisen kun er 8 milliarder, så ser jeg frem til, at de danske fiberselskaber går en tur ned i banken i morgen med deres forretningsplaner og låner de 8 milliarder kroner.

Og hvis det kun er 95% der skal dækkes, så er prisen helt nede på 3,2 milliarder - det må en bankmand da kunne sige ja til?

5
21. juni 2016 kl. 10:00

For samme pris kunne man få:

  • Et halvt IC4 projekt
  • Et fuck-up hos SKAT
  • 10-12 AMANDA systemer

...og sikkert en masse andet lort der ikke virker. Her kan man til gengæld få noget der rent faktisk virker, og har værdi, til et ganske rimeligt beløb.

4
21. juni 2016 kl. 09:39

kunne så ikke regne :) men stadig billigt

3
21. juni 2016 kl. 09:34

Hvad venter vi på?, en milliard om året de næste ni år (usikkerhedsmomentet)

2
21. juni 2016 kl. 09:28

det virker vildt det ikke bliver mere kostbart.

Så 1000kr år dansker over 30 år , sæt venligst skatten 5kr op om måneden tak.

1
21. juni 2016 kl. 08:43

Hvis alle har hurtigere internet downloader de mere og så koster overvågning mere!
/s