Fiberforbindelser i Danmark næsten fordoblet på et år

Selvom fiber-eventyret ikke gik, som energiselskaberne håbede, stiger antallet af hjem med lynhurtig fiberforbindelse kraftigt. Nu har knap seks procent af danskerne fiber - men Sverige og Norge er langt foran.

Mindst 5,5 millarder kroner har danske energiselskaber brugt på at trække fiberkabler i den danske muld. Og selvom satsningen ikke blev det store gennembrud for fiber som forventet, breder de lynhurtige forbindelser sig nu med god fart.

I juni 2009 havde 5,6 procent af de danske husstande således en fiberforbindelse, hvilket er en stigning på 90 procent i forhold til året før, viser en undersøgelse, som den internationale brancheorganisation Fiber to the home (FTTH) står bag.

Det gør globalt set Danmark til nummer ni i verden i fiberkonkurrencen. Men de knap seks procent syner ikke af meget, når det bliver sammenlignet med topscorerne. I Sydkorea er det næsten halvdelen af hjemmene, som kan up- og downloade med gigabit-hastigheder, og også Hong Kong, Japan og Taiwan er godt med.

Men Europa er efter en langsom start på vej med.

»Vi kan se en solid vækst i fiberforbindelser i Europa. Nu er der to millioner hustande, sammenlignet med seks millioner i USA, men vi forventer 30 millioner europæiske husstande med fiberforbindelse i 2012,« siger Hartwig Tauber, generaldirektør for FTTH Europe, til Version2.

I Europa er det Sverige og Norge, der er i front, med 11 og 10 procent af befolkningen sluttet til fibernettet, hvilket bliver brugt i nogle egne til for eksempel ældrepleje via videokonference.

Men de typiske grunde til, at folk investerer i fiberforbindelser, er muligheden for HD-tv sammen med internetforbindelsen, fortæller generaldirektøren. Også de høje uploadhastigheder er et vigtigt salgsargument.

»Hastigheden med fiber er symmetrisk, så upload kan ske lige så hurtigt som download. Og når folk har optaget en flot HD-film med deres nye videokamera, så opdager de, at det er umuligt at uploade en fil på to gigabyte med en normal internetforbindelse,« siger Hartwig Tauber.

En anden mulighed er videokonferencer til arbejdspladsen, så det bliver nemmere at arbejde hjemmefra.

»Med fiber kan du for første gang have videokonferencer i høj kvalitet fra hjemmet. Undersøgelser viser også, at dem med fiberforbindelser arbejder hjemmefra oftere end andre,« fortæller han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jacob Larsen

Det var da tidligt at snakke om gigabit i Korea. Men 100Mbps er da forholdsvis almindeligt, i hvert fald i storbyerne. Jeg har selv haft den fornøjelse at skulle flytte ind i en lejlighed i Seoul. Det var et nybyggeri, og de første par måneder var der telte nede på fortovet fra de forskellige teleselskaber, hvor man kunne bestille telefon/net/TV. Der gik ca. 2 timer fra jeg bestilte internet til jeg var online med 100Mbps. Og der undskyldte han mange gange fordi der gik så lang tid.

  • 0
  • 0
#3 Jacob Larsen

Nu sagde jeg ikke at det ikke findes, jeg ville bare lige rette denne:

I Sydkorea er det næsten halvdelen af hjemmene, som kan up- og downloade med gigabit-hastigheder

Korea har allerede meldt ud at de vil have 1Gbps linjer til at være standarden i 2012, så det er helt sikkert på vej, det er bare ikke normen. Men lige nu er det altså "kun" 100Mbps som er størstedelen af de linjer der er ude i hjemmene.

  • 0
  • 0
#6 Erik Dam

Leder stadig på 2. (snart 3.) år efter en udbyder, der vil muliggøre tilslutning i Aalborg... :-( Pt. er det stadig kun muligt at få sløve ADSL2 forbindelser.... Så alt over 1 Mbps upload er stadig kun en drøm i horisonten, der ifølge energiselskaberne nok er det meste af 10 år væk..... Hvad blev der af visionen om det digitale Nordjylland?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere