FE's hackerakademi: Vi rekrutterer 18-årige direkte fra deres mor og far

22. januar 2018 kl. 05:114
FE's hackerakademi: Vi rekrutterer 18-årige direkte fra deres mor og far
Illustration: Forsvarets Efterretningstjeneste.
Forsvarets Efterretningstjeneste har stor succes med at rekruttere unge medarbejdere igennem deres hackerakademi. Nu skifter akademiet fokus fra træning i klassisk offensiv efterretningstjeneste til et mere defensivt cyberforsvar.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) fik i 2012 ansvaret for den nationale cybersikkerhed med Center for Cybersikkerhed.

Men i årene efter havde tjenesten alvorlige problemer med at rekruttere unge talenter til at hacke sig ind lukkede netfora, it-systemer og computere verden over og beskytte Danmark mod cyberangreb.

Det fik FE til at tage utraditionelle midler i brug, og i 2016 begyndte det første hold på FE's hackerakademi.

I dag er det andet hold i gang, og på DANSK IT's konference 'IT-sikkerhed 2018' fortalte chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, om de første erfaringer med akademiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vil ikke fortælle, præcis hvor mange der har ansøgt, er blevet optaget på akademiet og senere ansat i FE, men det er bred gruppe af forskellige typer.

»Den yngste var en 18-årig ung mand, der kom direkte hjemme fra sine forældre, ligesom der også er folk med videregående uddannelser. Der er fem procent kvinder på det nye hold, og gennemsnitsalderen er 29 år,« sagde Lars Findsen og fortsætter:

»I dag er det første hold, der gennemførte hackerakademiet, fuldt operative i tjenesten. Efter hackerakademiet, som tager et lille halvt år, er de blevet ansat og integreret i operative teams, hvor vi har kørt en form for sidemandsoplæring,« fortæller Lars Findsen.

Når det andet hold er færdige over foråret, vil der komme et nyt opslag, hvor efterretningstjenesten søger nye potentielle hacker-talenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det andet hold kører nu, og det bliver ikke det sidste hold, sagde Lars Findsen.

Hacker-uddannelsen har dog ændret fokus fra det første hold, fordi efterretningstjenesten har fået behov for andre kompetencer.

»Vi har prioriteret mere vægt på de defensive aspekter ved cyberforsvar, hvor vi tidligere satsede mere rent offensivt på at drive efterretningstjeneste. Vi kommer til at bruge hackerakademiet til at rekruttere til Center for Cybersikkerhed.«

Får rigeligt med ansøgere

Der er ingen formelle krav til at blive optaget på hackerakademiet, men man skal sikkerhedsgodkendes og testes på sin personlighed.

Hackerakademiet blev startet, fordi tjenesten havde svært ved at få nok kvalificerede ansøgere.

Sådan er det ikke i dag.

»Det går faktisk meget godt for os med hensyn til rekruttering. For to år siden var det svært, men i dag kan vi mærke, at vi har en god mission, et stærkt fagligt miljø, der appellerer til folk med tekniske kompetencer, og en værktøjskasse, der er interessant,« sagde Lars Findsen.

Selvom der ikke umiddelbart er udfordringer i dag, så fortsætter tjenesten med sin alternative rekruttering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det skal ikke være en sovepude, og her kommer hackerakademiet ind i billedet. Her prøver vi at identificere talenterne og så køre den igennem et uddannelsesforløb. Forløbet er inspireret af den måde, vi arbejder på i Frømandskorpset, og består af personlighed, færdigheder og intelligens. Man skal helst være i top 5-10 procent med hensyn til IQ«, fortalte Lars Findsen.

Udover selve hackerakademiet har FE også organiseret et cyberlandshold af studerende, der i december var i Spanien for at dyste i European Cyber Security Challenge.

Her kom cyberlandsholdet hjem med en 8.-plads ud af 15 deltagende nationer.

Kan du knække koden?

Da FE åbnede for ansøgninger til både 1. og 2. hold af hackerakademiet, kørte efterretningstjenesten en række annoncer med skjulte budskaber.

Her kan du se, om du kan knække koden i første runde af hackerakademiet i 2016

Og her er annoncen fra 2017, som også indeholder et skjult budskab.

Selvom de skjulte budskaber skabte en del opmærksomhed i offentligtligheden, så var der ikke mange, der kunne løse gåden dengang.

»Man skulle blandt andet konvertere koden fra hex til ascii. Vi fik mange ansøgere, men kun et par stykker, der opdagede budskabet i annoncen,« siger Lars Findsen.

»Med det nye forsvarsforlig forventer vi at afsætte yderligere midler til en styrket defensiv cyberindsats, blandt andet med et udbygge samarbejde med den private sektor,« siger Lars Findsen.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
22. januar 2018 kl. 14:29

5-10 procent giver til gengæld et meget stort rekrutteringsgrundlag.

3
22. januar 2018 kl. 11:11

Man skal helst være i top 5-10 procent med hensyn til IQ

Hvilket så står i skærende kontrast til den øverste ledelse.

2
22. januar 2018 kl. 11:06

Godt at se man trækker unge ind , og er med til at skabe gode folk istedet for at bare at stå og råbe efter dem

1
22. januar 2018 kl. 10:19

Det er vel godt at få dem ind så tidligt så muligt så de ikke når at få opbygget for mange holdninger som de kan få moralske skrubler over når de skal arbejde for FE

Gad man var ligeglad, men er bare lidt svært når FE efterhånden overvåger deres egne borgere mere end andre landes, man føler virkelig de er til for borgerne...