Femdobling af licenskrav endte med open source på Handelshøjskole
Vil I fortsætte med at bruge Sitescape til jeres e-lærings-platform, så skal I til lommerne. Prisen er steget til det femdobbelte. Sådan lød det, da Novell overtog firmaet Sitescape i 2008, men det ville it-folkene på Copenhagen Business School ikke være med til.
I stedet er det nu endt med en gratis open source-løsning, som Copenhagen Business School er gået i gang med at indføre trinvist.
Programchef Niels Markvard fra CBS IT fortæller her om projektet.
Hvad går projektet ud på?
»Vi har nu en e-learning-platform, der hedder Sitescape, som vi vil skifte ud med Moodle, der er open source. Det er et centralt system hos os, der bliver brugt af de studerende og underviserne til at dele filer og informationer om undervisningen. Men vi vil gerne tilbyde mere end det fremover. For eksempel chat, en fora-funktion og quiz'er.
Vi vil gerne tilbyde nye muligheder for blended learning, altså en kombination af traditionel undervisning og e-learning.
I dag er der nogle, der bruger systemet meget og er ret opfindsomme, og andre, der slet ikke bruger det. Vi vil gerne kunne tilbyde en e-learning platform for alle 20.000 brugere.«
Hvad er din rolle i projektet?
»Jeg står for den it-tekniske del af projektet, og så er der to andre projektledere, der tager sig af henholdsvis den kommunikationsmæssige og pædagogiske side af projektet. Jeg har generelt en del af ansvaret for udviklingen af udadrettede it-services til de studerende.
Vi har testet systemet nu på en gruppe studerende, dem på HA(it.) og BA in Information Management. De har prøvet standardpakken, som bare er en rå udgave, og de erfaringer er vi ved at analysere nu. Derefter skifter vi på en lempelig måde ved kun at lade de nye studerende skifte over til Moodle. Så det bliver ikke en bigbang-løsning, men en lempelig migration.«
Hvilken teknologi indgår i projektet?
»Moodle er baseret på PHP og som sagt open source. Det er udviklet i Australien specielt til e-learning.
Det bliver brugt mange steder, og ved at bruge open source kan vi blive inspireret af det kæmpe community, der findes omkring det. Så kan vi hurtigt tage nye plugins ind og på den måde hurtigt reagere på nye strømninger og ønsker til vores e-learning-platform. Ved at vælge open source bruger vi så også vores penge på udvikling og ikke licenser «
Hvilke udfordringer er I stødt på undervejs?
»Den største udfording er, at vi har meget kort tid. Vi vil gerne have et kørende system den 1. juni, for at vi kan være sikre på, at de administrative processer, der ligger bag, er på plads inden de nye studerende starter.
Vi skal også rent design- og funktionsmæssigt finde ud af, hvad vi gerne vil præsentere over for de studerende. Vi vil gerne inspirere de studerende og underviserne til at finde ud af, hvad de kan bruge systemet til. De skal ikke blive afskrækket af, at grundudgaven er en ret rå udgave, så de skal kunne finde ud af, at det hurtigt kan customiseres til det, de har brug for.
En anden helt generel udfordring er at få data ind. Vi skal have integreret brugerne i systemet og sikre, at de rigtige personer ser de rigtige oplysninger og er tilknyttet de rigtige hold. Det skal samles fra forskellige systemer, så det er også en udfordring. I det gamle system skete en del oprettelser i hånden, og det vil vi gerne udover nu.«
Hvilke gode råd kan I give til andre?
»Eftersom det er et open source-produkt og relativt nemt at installere, så er mit råd at få installeret en version og give det frit til en begrænset gruppe mennesker. Så får man prøvet nogle af grundfunktionerne af, og så kan man gøre sig nogle tanker om, hvad man gerne vil tilbyde med e-learning.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.