Landmænd taber millioner: Minister hånes for at kalde ubrugelig hjemmeside funktionsdygtig

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Hjemmesiden Husdyrgodkendelse.dk kritiseres for på femte år at være nede, have lange svartider - og for at regne forkert. Landmænd taber millioner af kroner på det ubrugelige site, som miljøministeren netop har beskrevet som "funktionsdygtig."

Den offentlige hjemmeside Husdyrgodkendelse.dk, hvor landmænd skal søge om at udvide deres drift eller lave miljøberegninger, er fyldt med fejl. Det koster landmændene millioner af kroner, og landboforeningerne må ofte arbejde sent ud på natten, fordi kun her kan man stole på systemet.

»Hjemmesiden er simpelthen fyldt med fejl, både når det kommer til fosfor- og til grundvandsberegninger. Eller når landmændene trækker noget som simpelt som PDF-filer ud af systemet. Hvis siden fungerede efter hensigten, vurderer jeg, at man kunne spare 50.000 kroner pr. ansøgning. Så det nuværende systemet er jo helt forrykt,« siger miljøkonsulent i landboforeningen Heden & Fjorden, Helle Borum til Version2.

Debatten om Husdyrgodkendelse.dk er blusset op igen, efter at videnskabs,- og forskningsordfører fra Venstre Esben Lunde Larsen for nyligt afkrævede miljøminister Ida Auken svar i sagen om den fejlfyldte hjemmeside, som alle landmænd er afhængige af, når de skal indgive de rigtige informationer om størrelsen af deres stalde.

Læs også: Miljøstyrelsen om fejlramt it-system: Gennemtestet som fejlfrit

Illustration: Henrik Nordstrøm Mortensen

Ubrugeligt svar og mærkelig drift

Efter at have konsulteret Miljøstyrelsen, som har ansvaret for den daglige drift af siden, svarer miljøminister Ida Auken blandt andet:

»Den overordnede status for systemets drift er, at det er funktionsdygtigt, idet der kan indsendes og sagsbehandles ansøgninger om miljøgodkendelser af husdyrbrug«.

Men det svar har intet hold i virkeligheden, mener man i landboforeningen Heden & Fjorden.

»Vi har grint en del af betegnelsen ‘funktionsdygtig’. Bevares, vi kan da godt komme ind på siden, men så snart vi begynder at bruge dens funktioner, så virker det enten ikke, eller også er siden utrolig langsom. Det er virkelig uholdbart,« fortæller Helle Borum Version2.

Den opfattelse deler man også i Svinerådgivning Vest, hvor miljøkonsulent Heidi Birch Wentzlau dagligt har sine kampe med systemet.

»Flere gange har jeg måttet arbejde til sent ud på aftenen, fordi så er jeg sikker på, at jeg kan få udført mit arbejde korrekt. Men som systemet kører i dag, er det fuldstændig uholdbart,« siger Heidi Birch Wentzlau til Version2.

Begge konsulenter fremhæver desuden, at it-personalet bag Husdyrgodkendelse.dk har en meget mærkelig arbejdsgang med hensyn til at opdatere siden. Opdateringen foregår typisk midt på dagen, hvor brugerflowet er allerstørst.

»Vi er meget uforstående for, hvorfor de laver opdateringer midt i arbejdstiden. Andre offentlige hjemmesider laver dem om natten, hvor trafikken er mindst. Det virker meget uprofessionelt, og det er endnu en stor forhindring på vores vej,« siger Helle Borum fra Heden & Fjorden.

Fejl hele vejen rundt

Husdyrgodkendelse.dk’s mange fejl er desuden blevet samlet i denne video, hvor miljøkonsulent Britt Bjerre Poulsen gennemgår tre store, væsentlige fejl på siden.

Først og fremmest kan konsulenterne ikke regne med de oversigtsark, der eksempelvis viser, hvor mange smågrise, landmændene har i en given stald. Forsøger man at opdatere stald A, risikerer man at havne i stald B. Dermed er systemet fuldstændig uberegneligt.

En anden større fejl, som flere af konsulenterne henviser til, er, de informationer, de skal trække ud fra arealinfo.dk. Den side leverer kort, der skal bruges til miljøudregninger på fosfor, grundvand og nitrat indhold. Det udtræk har ikke virket i flere måneder, og det har, ifølge både Helle Borum og Heidi Birch Wentzlau, betydet, at de må ty til papir og blyant, når de skal opmåle et landbrug.

»Hele vejen rundt virker hjemmesiden oldnordisk. Den har en kort oppetid, er langsom når den endelig er i drift, og den fejlberegner konstant på de miljøberegninger, både vi og landmændene er afhængige af,« siger Helle Borum til Version2.

Læs også: Ny offentlig it-stinker: Husdyrgodkendelse.dk fejlberegner gyllelugt

Læs også: Randers kommer it-lortesystem til undsætning

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Cristian Ambæk

En vurdering fra et eksternt konsulenthus af systemets backend og medarbejdernes Arbejdsgang ville være på sin plads.

Men politikere ved jo ingenting om it(eller noget andet af det jeg ser). Men det holder dem ikke tilbage fra at være stor i slaget.

 • 0
 • 0
Carsten Olsen

IT-systemet sikrer mulighed for en systematisk og dokumenteret dialog mellem myndighed og ansøger om væsentlige punkter i ansøgningen

Så det er altså muligt at dokumentere hvad der sker når det ikke virker, eller regner forkert.(Påstår dem der lavet hjemmesiden) I øvrigt kan systemet ikke kører med IE9 selvom det kører Microsoft på backenden?

 • 0
 • 0
Heidi Birch Wentzlau

Som daglig (og ofte natarbejdende) bruger af systemet kan jeg oplyse følgende : Kommunikationsmodulet i husdyrgodkendelse.dk er IKKE lavet så det er muligt at indsætte emailadresse på de parter som arbejder med sagen ! Således er der alene tale om en ”hændelsesliste” som dokumenterer hvornår ansøgningen er sendt frem/tilbage mellem ansøger og kommune og advisering om disse hændelser sker ALENE til den kommunale ”info@mail” og den digitale signatur som har oprettet ansøgningen. Derfor skal sagsbehandler og landmandens konsulenter give hinanden mailbesked hver gang ansøgningen sendes frem og tilbage fordi vi ikke pr. automatik er en del af den mailliste der får besked om ændringer.

I min optik kan ovenstående IKKE kaldes en ”systematisk og dokumenteret DIALOG” !!! Det er en simpel hændelsesliste som IKKE er i stand til at registrere HVOR eller HVILKE ændringer der er foretaget og al forsøg på at dokumentere ændringer ender alligevel i kommunens info-mail og ikke hos de relevante samarbejdspartnere !

Miljøkonsulenter landet over har i samarbejde med kommunale sagsbehandlere, lokalpolitikere og borgmestre skrevet endeløste lister over programmets fejl, mangler og konsekvenser af samme. Disse er fremsendt skiftende ministre og Miljøstyrelsen gennem de seneste 5 år(!!), -svaret er hver gang at systemet er "funktionsdygtigt"...

 • 0
 • 0
Mikael Ibsen

miljøministeren om lige at vise de frustrerede landmænd, hvor nemt og godt systemet i virkeligheden er. Hvis hun ikke selv har tid, kan hun jo sende en departementschef, som utvivlsomt vil vide alt om brugen af hjemmesiden - og de fordele, der følger med.

Denne opvisning i god stats-it kunne jo passende finde sted i prime-time på DR1, så alle har en chance for at følge med og se, hvor meget godt Miljøministeriet gør for at hjælpe landmændene med at vedligeholde et sundt og godt miljø i produktionen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere