En fejl i politiets it-systemer betyder, at Rigspolitiet og Rigsadvokaten nu skal gennemgå en lang række ellers afgjorte sager fra de seneste syv år, hvor teledata er indgået i bevisførelsen.
Sådan lyder det fra Rigsadvokaten i en skriftlig orientering til Advokatrådet.
Sagerne skal gennemgås igen, fordi Rigspolitiet tidligere i år har opdaget en »beklagelig systemfejl« i politiets dataprogram, som bliver brugt i retssager, hvor der indgår data fra teleselskaberne.
Programmet bliver brugt i straffesager til at konvertere rådata fra teleselskaberne i forbindelse med indhentning af historiske teleoplysninger og udvidede teleoplysninger.
»Ifølge Rigspolitiet kan fejlen have medført, at der i nogle tilfælde mangler oplysninger fra rådata i konverteret data, som er indgået i en straffesag,« skriver Rigsadvokaten i orienteringen.
Alle sager skal gennemgås
Fejlen i politiets dataprogram kan i yderste konsekvens have haft betydning for domsafsigelsen i sager fra perioden 2012 til 2019, hvor teledata er indgået, men ifølge Rigsadvokaten er det dog ikke muligt at fastslå, om dette er tilfældet på nuværende tidspunkt.
Derfor skal Rigspolitiet og Rigsadvokaten nu gennemgå alle sager, hvor fejlen potentielt kan være opstået. Denne gennemgang vil foregå i prioriteret rækkefølge, så sager, hvor sigtede eller domfældte aktuelt er frihedsberøvet, vil blive gennemgået først, meddeler Rigsadvokaten.
Hvis gennemgangen viser, at der er blevet lavet fejl på grund af dataprogrammet, vil forsvarsadvokaten blive orienteret, og sagen kan blive taget op til genovervejelse.
Chefpolitiinspektør ved Rigspolitiet Torben Mølgaard Jensen fortæller til TV 2, at det er i omegnen af 10.000 sager, der nu skal gennemgås. Gennemgangen vil både omfatte afsluttede og ikke-afsluttede sager, og ifølge Rigsadvokaten er det ikke muligt at sætte en bagkant for, hvornår gennemgangen vil være bragt til ende.
It-fejlen i politiets dataprogram blev ifølge Rigspolitiet rettet den 8. marts i år, og myndigheden har indført en manuel kontrolprocedure for at undgå, at der fremover sker lignende fejl.